Su kabakları kadınların elinde dekoratif eserlere dönüşüyor

Hatay'da Asi Nehri kıyılarından topladıkları su kabaklarını işleyerek çeşitli dekoratif eserlere dönüştüren kadınlar, aile bütçelerine katkı sağlıyor ve sanatlarını icra etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Hatay'da Asi Nehri kıyılarından topladıkları su kabaklarını işleyerek çeşitli dekoratif eserlere dönüştüren kadınlar, hem bu eserleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de sanatlarını icra etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Samandağ Halk Eğitim Merkezince açılan kursta su kabağını işleme sanatını öğrenen kadınlar, su kabaklarını atölyelerde şekillendirerek gece lambası, avize, sepetlik ve saksı gibi çeşitli dekoratif ürünlere dönüştürüyor.

Su kabağı işleyerek boş zamanlarını değerlendiren kadınlar, el emeği göz nuru ürünleri iç ve dış pazarlara satarak para kazanıyor.

Samandağ Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Yeter, AA muhabirine yaptığı açıklamada Hatay'da yetişen su kabaklarını çeşitli şekillerde işleyen kadınların ortaya güzel çalışmalar çıkardığını söyledi.

Yeter, kadınların su kabağından yaptığı ürünlerini çeşitli illerde düzenlenen fuarlar ile sergilere katılarak teşhir ettiklerini ve satışını yaptıklarını belirtti.

Açtıkları su kabağı işlemeciliği kurslarını başarıyla bitiren kadınların evlerinde ve atölyelerde çeşitli dekoratif ürünler yaptığını ifade eden Yeter, "Açtığımız 100'ün üzerindeki çeşitli kurslarımızın çoğunluğu bayanlara yöneliktir. Evde oturarak asosyal olmak yerine kurslara katılarak hem sosyalleşiyorlar hem de evlerine maddi anlamda katkıda bulunuyorlar." diye konuştu.

Usta öğretici Nedim Yalçınkaya ise su kabağı işlemeciliği kursunda bugüne kadar çok sayıda kadına sanatı öğreterek ilerlemelerini sağladığını ve aynı zamanda ekonomik anlamda da hanelerine katkıda bulunmaları için önderlik ettiğini kaydetti.

Samandağ'da Asi Nehri boyunca yetişen su kabaklarını toplayarak atölyelerde işlediklerini anlatan Yalçınkaya, şöyle devam etti:

"Hiçbir ekonomik değeri yokken topladığımız su kabaklarını işleyerek dekoratif, işlevsel ve sanatsal anlamda işe yarar bir hale getiriyoruz. Kadınlarımız su kabağı işlemeciliği kurslarında öğrendiklerini ekonomik anlamda getiriye dönüştürmesine katkıda bulunduk. Çeşitli sergiler vasıtasıyla Hatay Valiliği tarafından da destek gördük. Hatay'ın İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen Hatay günlerinde temsil ettik. Orada kursa katılan kadınlarımızın yaptığı ürünlerin tanıtımını ve satışını gerçekleştirdik. Yurt içi ve dışından siparişler alıyoruz. Gelen taleplere göre kadınlarımız su kabaklarını işliyor."

Su kabağı işlemeciliği yapan Figen Vuruşkan da 9 ay önce zaman geçirmek için kursa katıldığını ancak aradan geçen zamanla işini sevmeye başladığını, yaptığı dekoratif ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağladığını belirtti.

Hatice Aksoy ise 5 yıldır su kabağı işlemeciliği yaptığını ve bundan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Aksoy, işlerinin göründüğü gibi kolay olmadığını ve birçok aşamadan sonra su kabaklarını işlediklerini kaydetti.

Genellikle su kabağı üzerine İslami motifler işlediğini anlatan Aksoy, hazırladığı ürünleri talep doğrultusunda yurt içi ve dışına gönderdiğini sözlerine ekledi.

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar