Süresiz nafaka mağdurlarından protesto

Süresiz nafaka mağdurlarından protesto

Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu üyeleri süresiz nafaka kanununu ve çocukların icra yoluyla görülmesini protesto ederek, kanunun değişmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu, Babalar ve Çocuklar Derneği, Mağdur Çocuklar ve Baba Hakları Derneği üyeleri Atatürk Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada süresiz nafaka ve çocukların icra yoluyla görülmesi uygulaması protesto edilerek kaldırılması istendi.

Ömür boyu borcun insan fıtratına aykırı olduğunu belirten mağdurlar, süresiz ödenen nafakanın kadınları nikâhsız birlikteliğe ve sigortasız çalışmaya teşvik ettiğini söyledi.

Boşanma davalarında kadına pozitif ayrımcılık yapıldığını iddia eden mağdurlar, kanunun modern hukuka aykırı olduğunu belirterek, nafaka hapsinin de kaldırılmasını talep etti.

2’NCİ EŞ VE ÇOCUKLAR DA MAĞDUR OLUYOR

Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu adına konuşan Mesut Arabul yaptığı açıklamada süresiz nafakanın sadece erkekleri değil nafaka mağdurlarının ikinci eşlerini de mağdur ettiğini belirtti.

dsc_0405.jpgArabul, “Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu olarak sadece mağdur erkekleri değil; kocasının eski eşine süresiz ödediği nafaka yüzünden mağdur edilen ikinci eşleri, oğlunun nafaka borcundan cezaevine girmesini önlemek için kredi çeken anne-babaları, babasının eski eşine her ay ödediği nafaka yüzünden ihtiyaçları karşılanamayan çocukları ve çocuklarını icra yoluyla görmek zorunda bırakılan tüm anne ve babaları temsil ediyoruz” dedi. 

ÖMÜR BOYU BORÇ İNSAN FITRATINA AYKIRI

Süresiz nafaka kanunun 2 milyona yakın kişiyi mağdur ettiğini belirten Arabul, “Kanun geçerli olduğu sürece topluma zarar vermeye devam edecektir” dedi.

Yoksulluk nafakasının belirli bir süresi olmadığını vurgulayan Arabul, “Borcun ne zaman biteceği belirsiz.  Ne zaman biteceği belli olmayan ve ömür boyu ödenen bir borç insan fıtratına aykırı. Ayrıca kanun maddesinde, yoksulluk nafakasını her iki tarafın da isteyebileceği yazılmışken; uygulamada nafaka ödeyen taraf büyük çoğunlukla erkeklerdir” dedi.

NİKÂHSIZ BİRLİKTELİK İLE SİGORTASIZ ÇALIŞMAYA TEŞVİK EDİYOR

Platform yöneticilerinden Melike Yıldız ise nafaka kanunun nafaka alan kadını nikâhsız birliktelik ile sigortasız çalışmaya teşvik ettiğini belirtti.

Yıldız, “Her ay nafaka alacak olmanın garantisi kadınların çalışmamasına ya da sigortasız çalışmasına neden oluyor. Kadın asgari ücretli dahi olsa nafaka almaya hak kazanabilmektedir. Milyonlarca insan geçimini asgari ücretle sağlarken boşanma davalarında kadının asgari ücretli olması yoksulluk olarak değerlendiriliyor. Bu da pozitif ayrımcılığın göstergesidir. Erkek en iyi ihtimalle eşit kusurlu sayılmakta ve bu durumda bile ömür boyu nafakaya mahkum edilmektedir” 

dsc_0416.jpgNAFAKA HAPSİ KALDIRILMALIDIR

“Omzunda ömür boyu ödemek zorunda olduğu bir borç varken, hangi insan sağlıklı bir hayat sürebilir? Yalnızca nafaka borcu değil, açılan nafaka artırım davaları, icralar, avukat masrafları ve ödenmediği takdirde uygulanan tazyik hapsi de mağduriyetin diğer bir boyutudur. Hapse girildiğinde ise nafaka borcu silinmez aksine birikir hale gelmektedir. Vicdanları yaralayan bu ilke nafaka hapsi derhal kaldırılmalıdır” diye konuştu.

MODERN HUKUKA AYKIRI

“Avrupa’da dahi süresiz nafakanın aile kurumunu ve toplumun geleceğini tehdit ettiği fark edilip önlem alınmışken, bunca mağduriyete rağmen bu yasanın ülkemizde hâlâ uygulanıyor olması kaygı ve üzüntü vericidir” diyen Yıldız, süresiz nafakanın modern hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, “Amaç kadını korumaksa ikinci eşin de kadın olduğu unutulmamalıdır” dedi.

dsc_0432.jpgYıldız, “Talebimiz yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılması değil, belirli kıstaslara göre hakkaniyetli bir süreyle sınırlandırılmasıdır. Öz çocuğuna dahi nafaka sınırlandırılmışken, hukuken hiçbir bağın kalmamış eski eşe ömür boyu nafaka ödemenin mantıklı bir yanı yoktur” şeklinde konuştu.

ÇOCUK İCRASINA SON VERİLMELİDİR

Platform yöneticilerinden İlhan Ergincan ise boşanma aşamasında veya boşandıktan sonra çocuğun velayetini alan tarafın çocuğu göstermemesine değinerek, "Bu durumunda velayetin verilmediği taraf, öz çocuğunu görebilmek için icra müdürlüğüne giderek çocuğu haczetmek zorunda kalmaktadır. Hiçbir çocuk eşya gibi haczedilmemeli ve hiçbir anne-baba da çocuğunu bu şekilde görmemelidir. Bu nedenle çocuk icrası bir an önce kaldırılmalıdır. Bunun manevi yanı kadar maddi boyuta da önemlidir. Çocuğunu ayda iki kez icra yoluyla görmek isteyen bir kişinin her ay 830 lirayı gözden çıkarmalıdır" diye konuştu.

dsc_0451.jpgMağdurların talepleri:

-Kısa süreli evlilik sonucu boşanmalarda nafaka süresi en fazla 1 yıl olmalıdır.

-Uzun süreli evlilik sonucu boşanmalarda nafaka süresi en fazla 3 yıl olmalıdır.

-Yoksulluk nafakasının süresi belirlenirken, nafaka alacaklısının yaşı, eğitim ve sosyoekonomik durumu, işgücü ve evli kalma süresi gibi kriterler dikkate alınmalı.

-Mesleği olmayan nafaka alacaklısına meslek edindirme ve İŞKUR tarafından iş imkanı sağlanmalı.

-Yaş kriterlerine bakılırken, boşanmanın gerçekleştiği tarihteki yaşın baz alınması, ortak çocuk olmayan ileriki yaştaki evliliklerde ise evlilik süresine ve kaçıncı evlilik olduğuna bakılmalı.

-Nafaka başlangıç süresinin dava başlangıç tarihinin esas alınarak belirlenmesi.

-Yargıtay’ın 2012 tarihli “Asgari ücret kadını yoksulluktan kurtarmaz” kararının yok sayılması.

-Nafaka süresi sonunda işgücü, yaş, sağlık nedeni ile çalışamaz durumda olan kadınlara nafaka devlet tarafından oluşturulacak Sosyal Yardım Fonu’ndan ödenmesi.

-Süreli nafaka yasası çıktığı tarihten itibaren, süreyi tamamlamış ya da aşmış nafaka yükümlüsünün nafaka ödemesine son verilmesi.

-Çocuk icrasının derhal sonlandırılması ve çocuk teslim merkezinin kurulması.

-Velayet sahibinin çocuğu sebepsiz nedenlerden dolayı 3 kez gösterilmemesi velayet hakkının karşı tarafa verilmesi.

-Yukarıda yazılan tüm maddelerin anlaşmalı veya çekişmeli tüm boşanma türleri için geçerli olması.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.