Tarhanalar kışa hazır

Tarhanalar kışa hazır

Sincan’da yaşayan Müşerref Teyze, şimdiden kışlık tarhanasını kurutmaya başladı… 62 yaşındaki Müşerref Teyze, ‘‘Elimle dokunduğum gözümle gördüğüm çorbayı içerim. Marketten tarhana almam’’ diyor.

Yazın en sıcak derecelerini hissettiğimiz şu günlerde kışa hazırlık yapanlar da yok değil. Onlardan birisi de Sincan’da yaşayan 62 yaşındaki Müşerref Çolak. Kışlık tarhanasını şimdiden yapmaya başlayan Müşerref Teyze, yazın sıcağını tarhanasını kurutmak için kullanıyor ve ekliyor: “Ben market tarhanası içemem” Bu işin aynı zamanda bir kültür olduğunu da belirten Müşerref Teyze eskiden köylerde yaşattıklarını şimdi ise şehirlerde de araba garajlarında, parklarda, bina yanlarında yine bu kültürü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Ayrıca tarhana tüm Anadolu coğrafyasında şifa kaynağı bir çorba olarak biliniyor.

BU BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ

1-(5)-003.jpeg

Anadolu’da kış mevsimi başlamadan yaz aylarında tarhana yapmanın bir kültür olduğunu ve bunu kendinden öncekilerden nasıl öğrendiyse sonrakilere de aktardığını belirten Müşerref Teyze, “Ben kendimden öncekilerden öğrendim köyde bunları yapmayı. Şimdi ise benden küçük olan nesile öğretmeye çalışıyorum. Bu kültürü biz eskiden köylerde yaşardık yaşatırdık. İmece usulü herkes herkesin işine yardım ederdi. Şehirlere gelince buralarda da bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Otoparklar, yeşil alanlar, bina yanları bizim için uygun yerler. İnşallah bizlerden sonra da devam eder. Gençler her şeyi hazır almaya alışmış pek emek vermiyorlar” diye konuştu.

MARKET TARHANASI İÇEMEM

Damak tadının kendisi için çok önemli olduğunu belirten Müşerref Teyze, “Bugüne dek market tarhanası içmedim. Zaten alsam da benim kendi yaptığım tarhananın yerini tutmaz. Bunun lezzeti bir bambaşkadır adeta şifadır. Elimle dokunduğum, gözümle gördüğüm hazırlamasını kendi yaptığım çorba dururken neden başka yerden alıyım. Bizler doğalına, el emeğine alışmışız vazgeçemeyiz” dedi. Kendisine ‘Sıcakta uğraşma hazır al’ diyenlere ise Müşerref Teyze, “Biz eski toprağız ağır gelmez” cevabını veriyor.

BU SENE 20 KG TARHANA YAPTIM

Kışlık ihtiyacı için bu yaz 20 Kg tarhana yaptığını söyleyen Müşerref Teyze tarhananın yapılışını ve malzemesini de gazetemize anlattı. Lezzet ve ekonomik yönden daha iyi olduğuna dikkat çeken Müşerref Teyze’nin tarifi ise şöyle:
“Bu sene 20 kg tarhana yaptım. Onun için 20 kilo süt, 15 kilo un, 4 kilo domates ve 2 kilo kırmızı biber aldım. Bunları hepsini birbirine kattım ve yoğurdum. 7 gün yatırdım mayalanmasını bekledim. Mayası geldikten sonra 1 günde kurudu. Ve sonra pişirmeye hazır hale getirdim. Şuan kış boyu yiyecek tarhanam hazır. Daha az yapmak isteyenler malzemeyi az kullanabilir. Benim tarifim bu şekilde ancak farklı yapanlar da oluyor arada”

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.