Tarihte Ankara

Tarihte Ankara

Zafer Çarşısı’nda açılan “Bir zamanlar Ankara” adlı fotoğraf sergisi Başkentlileri 100 yıl öncesine götürüyor.

Kızılay Zafer Çarşısı’nda bulunan Güzel Sanatlar Galerisi Ankara’nın 1900’lü yıllardaki halini Başkentlilere sunan fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği sergi tarihi Ulus semti ve çevresinin geçmiş dönemlerdeki halini ziyaretçilerine sunuyor.

100 yıl önceki Ankara

20180116_150037.jpg

“Bir zamanlar Ankara” adlı fotoğraf sergisi 1900’lü yıllardaki Başkent’i merak eden vatandaşlara Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi’nde kapılarını açtı. Cumhuriyet dönemi Ankara’sını merak eden vatandaşlar sergiye büyük ilgi gösterirken bir asır öncesi ve sonrasının değerlendirmesini yaptı. Tarihi Ulus semtinin ve çevresini konu alan fotoğraf sergisi 100 yıl önceki Ulus Meydanı, Bentderesi, Gençlik Parkı, Hacı Bayram Veli Cami ve çevresini, Ankara Kalesi’ni, Hamamönü’nü, Sıhhiye ve Kızılay Meydanı’nı ziyaretçilerine sunuyor.

1917 yılı yangının izleri

Gençlik Parkı’nın uzun yıllar bataklık olan bir bölge olması ve halk sağlığını tehdit eder duruma gelmesi ile birlikte bataklıklar kurutularak yavaş yavaş şu an ki görünümünü kazanmasını sergide fotoğraflar ile görebilir zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz. 1917 yılında çıkan büyük yangının izleri de sergide fotoğraflarla ziyaretçilerine sunuluyor. 1917 yılında çıkan bir yangın Çıkırıkçılar’dan Bentderesi’ne kadar bütün Hisarönü’nü kül etmiş pek çok ibadethane ve han ve işyeri yanarak küle dönüşmüştü. Sergide yangın öncesi ve sonrası fotoğrafları görebilirsiniz.

Ankara tarihinin en önemli olaylarından biri

Roma döneminde Ankara’ya Elmadağ’dan taş künklerle su getirilmişti. Olağanüstü bir çaba ile taşınan su çeşmelere hamamlara dağıtılmıştı. Ancak savaşlar ile bakım ve onarım yetersizliği mevcut sistemin zamanla yok olmasına neden olmuştu. Güvenliğin önemli olduğu zamanlarda ise taş künkler yerlerinden sökülerek surların onarımında malzeme olarak kullanılmıştı. Yüzyıllarca taşıma suyla yaşayan Ankara’ya geçen yüzyıl sonlarına vali olan Abidin Paşa 20 km uzaklıktan tekrar su getirtmişti. Elmadağ yakınlarından getirttirilen su 25 Nisan 1890 günü Kaleönü’nde yapılan büyük bir törenle fıskiye gibi fışkırtılmıştı. Bun anın fotoğrafı Ankara tarihinin en önemli olaylarından birini yansıtmaktadır. Sergide bu anı ölümsüzleştiren fotoğraf karesini görebilirsiniz.

Kentin en yeşil alanı Bentderesi

Bentderesi 19’uncu yüzyıl sonlarında kentin en yeşil yerlerinden birisidir. Bahçe içlerinde seçkinlerinm evleri, kıyılarında mesire alanları bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında salaş kahvelerin yanında açılan “Cumhuriyet Bahçesi” de kentin sayılı dinlence yerlerinden biri haline gelir.  Hatip Çayı Hıdırlık Tepesi ile kale arasındaki dar vadiden adını yüzyıllarca önce Romalıların yaptığı bendin adından alarak akıp geçer. Günümüzde kentin ona yüklediği kirliliği ancak üstü tamamen kapatılarak saklanabilen bu dere semte verdiği adıyla yaşamakta. Derenin kapatılmadan önceki halini fotoğraf sergisinde görebilir geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.