Tarkan’ın yakın akrabası Fethi Tevetlioğlu kimdir?

Tarkan’ın yakın akrabası Fethi Tevetlioğlu kimdir?

Popçu Tarkan’ın yakın akrabası Fethi Tevetlioğlu kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu? Fethi Tevetlioğlu'nun Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Peyami Safa gibi ünlülerle yolu nerede kesişti?

Milliyetçi kesimin önemli isimleriyle uzun süre teşriki mesaide bulunan ve onlarla birlikte yargılanan ünlü fikir ve düşünce adamı Fethi Tevetlioğlu’nun hayatını sizler için derledik.

Pop müzik sanatçısı Tarkan’ın yakın akrabası Fethi Tevetlioğlu kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, hangi görevlerde bulundu, yazıları hangi yayın organlarında yayımlandı; Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Peyami Safa gibi ünlülerle yolu nerede kesişti? 

İşte cevabı:

Fethi Tevetlioğlu, 1916 yılında doğdu. Askeri Tıbbiye'yi bitirdi. Mezuniyetinden sonra Gülhane Askeri Tıbbıye'ye tayin edildi. İhtisasını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak çocuk hastalıkları uzmanı oldu. ABD'de çocuk hastalıkları dalında ihtisas yaptı. Bir süre ABD’nin Houston kentinde çalıştı.

ATSIZ’A HAYRANDI

Tevetlioğlu, İstanbul'da Askeri Tıbbıye öğrencisi iken Atsız'la tanışarak ona hayranlık duymuş ve en yakın dostlarından biri olmuştur. Daha Askeri Tıbbiye öğrencisi iken, bir arkadaşının adına aldırdığı imtiyazlı "Kopuz" Dergisini yayınlamaya başladı. Ancak haberi alan Ankara'daki yetkililer eğer dergiyi kapatmazsa er olarak alaya çıkaracaklarını bildirdiler. Daha sonra Samsun'a tayin edildi. Burada da Kopuz'u eşi üzerine aldığı imtiyazla yayınlamayı sürdürdü. Bu defa da Ankara'dan bir heyet gönderildi, Tevetoğlu'nun ifadesi alındı. Fakat Kopuz'a dokunulmadı. Derginin bu döneminde yazıları yayınlananlar arasında Atsız, Zeki Velidi Togan, İsmet Türmtürk, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Orhan Şaik Gökyay, Peyami Safa, Remzi Oğuz Arık, Z. Fahri Fındıkoğlu, Dr. Hakkı Akansel vardı. 

DEMOKRAT PARTİ’DE SİYASETE BAŞLADI

Tevetlioğlu, 1957 yılında Demokrat Parti'de siyasete başladı. 27 Mayıs ihtilalinden sonra Adalet Partisi Samsun teşkilatını kurarak il başkanı oldu ve aynı yıl Samsun'dan senatör seçildi. Bu görevde aralıksız 12 yıl kaldı. İslam Ülkeleri Konferansı Başkan Yardımcılığı, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı, Müslüman Mültecileri Kalkındırma Vakfı Genel Başkanlığı, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanlığı yaptı.

MİLLİYETÇİ YAYIN ORGANLARINDA YAZDI

Kopuz, Atsız Mecmua, Türk Kültürü, Orhun, Türk Sazı, Çınaraltı, Ülkü, Toprak, Hayat Tarih dergilerinde ve Tasvir, Yeni İstanbul, Son Havadis gazetelerinde yazdı. Türk Ansiklopedisi'ne madde yazdı. Komünizmle Mücadele Derneği'nin kurucularındandır.

ikisi-son.jpg

TARKAN’LA AKRABALIK

Şarkıcı Tarkan'ın dedesinin kardeşi olan Tevetlioğlu, 1944 Milliyetçilik Olayları kapsamında Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Osman Yüksel Serdengeçti, Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan ile birlikte tutuklandı. Fethi Tevetlioğlu, 1989 yılında vefat etti.

ESERLERİ

Yarın Turan Benimdir 
Bir Bayrak Altına 
Türklüğe Kurban 
Büyük Türkçü Müftüoğlu Ahmed Hikmet 
Enis Behiç Koryürek- Hayatı ve Eserleri 
Faşist Yok Komünist Var 
Dış Politika Görüşümüz 
Milletlere Işık Tutan İki Beyanname 
Komünist Blokta Milliyet ve Mefkure( G. Von Mende'den çeviri) 
Kıbrıs ve Komünizm 
Açıklıyorum 
Yirminci Yüzyılın Yüzkarası: Utanç Duvarı 
Türkiye'de Sosyalist ve Komünist Faaliyetler 
Mukaddes Topraklardan Geçen Yol 
Benim Gördüğüm Bugünkü Rusya 
Mehmed Emin Yurdakul- Hayatı ve Eserleri 
Ömer Naci 
Hamdullah Suphi Tanrıöver - Hayatı ve Esreleri 
Milli Mücadele Yıllarındaki Kuruluşlar


Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.