Tarlaların verimi artacak

Tarlaların verimi artacak

Çiftçiler, Turkcell tarafından geliştirilen tamamen yerli ve mili toprak hava istasyonu “filiz” sayesinde artık düşük maliyetle yüksek verimlilik elde edecek.  Şiddetli yağış, don ve hastalık risklerine karşı da uyarılacak.

Başkent hafta sonu Teknoloji ve Verimlilik Fuarı’na ev sahipliği yaptı. “Akıllı Çözümler” temasıyla gerçekleşen fuar, başta savunma sanayi olmak üzere sanayi, eğitim, enerji, tarım, iletişim, ulaşım ve sağlık sektörlerindeki akıllı çözüm teknolojilerini kapsadı. Fuar’da en çok ilgi gören ürünlerden biri ise Turkcell tarafından geliştirilen tamamen yerli ve mili olan toprak hava istasyonu Turkcell Filiz oldu. Ürün sayesinde çiftçiler düşük maliyetle yüksek verimlilik sağlayacak. Ürün gelişimini hava ve toprak koşullarına göre takip etmek isteyen çiftçiler; şiddetli yağış ve don öncesi uyarılacak, ürünlerin hastalık riskini cep telefonlarından kontrol edebilecek ve uzman ziraat mühendislerinden destek alabilecek.

BAŞKENT, VERİMLİLİK VE TEKNOLOJİ FUARINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Verimlilik ve Teknoloji FUARI ATO Congresium’da yapıldı. Türkiye Verimlilik Vakfı, tarafından gerçekleştirilen fuarda Türkiye ve dünyada verimliliğin arttırılmasına katkı sağlayan teknolojik ürünler sergilendi. “Akıllı Çözümler” temasıyla gerçekleşen fuar, başta savunma sanayi olmak üzere sanayi, eğitim, enerji, tarım, iletişim, ulaşım ve sağlık sektörlerindeki akıllı çözüm teknolojilerini kapsadı. Fuarda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Aselsan, Havelsan, Türksat, Tübitak, Akınsoft, Turkcell gibi firmalar yer aldı.

DÜŞÜK MALİYET, YÜKSEK VERİMLİLİK SAĞLIYOR

Fuarda en çok ilgi gören ürünlerden birisi ise topraktan maksimum verim almak ve ürün gelişimini hava ve toprak koşullarına göre takip etmek isteyen çiftçiler için üretilen Turkcell Filiz oldu. Tamamen yerli üretim olan Turkcell Filiz hakkında gazetemize bilgi veren Turkcell Ürün Yöneticisi Ceylin Yavuz, çiftçilerin verimini artırmayı hedefledikleri bu proje ile ilgili şu ifadeleri kullandı, “Yeni lansmanını yaptığımız Turkcell Filiz ürümünüz ile çiftçilerimizi ulaşılabilir tarım teknolojileri ile buluşturarak verimlerini arttırmaya yardımcı olmayı hedefliyoruz. Mobil uygulama ile kontrol edilebiliyor. Toprak altı ve üstünün nem ve sıcaklık bilgilerini ölçüyor”

ŞİDDETLİ YAĞIŞ VE DON ÖNCESİ UYARIYOR

“Tarlaya özel sulama önerilerinde ve yağmur, çiğ, rüzgâr, yaprak ıslaklığı gibi ihtimallere karşı ilaçlama saati önerilerinde bulunuyor.  Şiddetli yağış ve don gibi olumsuz hava durumlarına karşı uyarı sistemi devreye giriyor. Turkcell Filiz bulut altyapısında bulunan 117 farklı bitki algoritmasını işleyerek çiftçiye kendi ürün ve tarlası özelinde sulama önerilerinde ve mantari hastalıklarla ilgili uyarılarda bulunuyor” dedi.

HASTALIK RİSKİNİ BİLDİRİYOR

Çiftçilerin tarlalarına gitmeye gerek kalmadan, hastalık riskini ve bitkinin su ihtiyacını cep telefonlarından takip edebileceklerine dikkat çeken Yavuz, “Çiftçiler verimlerini arttırarak düşük maliyet ile daha kaliteli ürünler elde edebilecek. Eğer üründe mantari hastalık olduğu tespit edilirse, bakanlık onaylı etken maddelere ve ilaç bilgilerine de çiftçiler çok kolay bir şekilde uygulamadan ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.    

UZMAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN DESTEK ALINABİLİYOR

Ürünü temin eden çiftçilere uzman ziraat mühendislerinin tarım desteği de verdiğini belirten Yavuz, çiftçilerin ziraat mühendislerine uygulama üzerinden yazılı, sözlü veya fotoğraf yoluyla soru sorabilip destek alabileceklerini söyledi.  Yavuz, aynı zamanda çiftçilerin ygulama üzerinden destek hattını arayarak ziraat mühendislerinden anlık bilgilendirme de alabileceklerini belirtti. 

ELEKTRİK İHTİYACI DUYMUYOR

Ürünün etki alanının ise arazi yapısına göre değiştiğini belirten Yavuz, “Her sulama parselinin ortasına bir adet cihaz konumlandırmak uygun olacaktır. Farklı bir yaklaşımla, araziniz düz ve ürün çeşidiniz tek ise 10 dekar arazi ortasına bir tane cihaz konulabilir. Ürünün diğer bir önemli özelliği ise elektrik gerektirmemesidir. Yeni Turkcell NBIoT teknolojisi ve içerisindeki bataryası sayesinde cihaz en iyi kapsama ve düşük enerji kullanımı ile en az 3 yıl kullanılabilmektedir” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan  HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.