Taşeronda %90 başarı

Taşeronda %90 başarı

Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, Hak-İş’in içinde bulunduğu taşeron anlaşması ile yüzde 90 başarı sağladığını belirterek, kadro dışı kalan işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Öz-Taşıma Sendikası Başkanı Mustafa Toruntay, yerel ve ulusal basın mensubu temsilcileriyle buluştu. Haymana’da bulunan Grannos Termal Otel’de gerçekleşen basın buluşmasında gündem hakkında açıklamalarda bulunan Toruntay 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Adana’da kutlayacaklarını belirterek, “1 Mayıs’ta Adana’da olacağız. 1 Mayıs’ın kavga gürültü gününe dönüştürülmesi anlayışını ortadan kaldırmak için Anadolu kentlerinde kutlamaya devam edeceğiz. Kadro dışı kalan 100 bin civarı emekçi kardeşimiz için ise tüm gücümüzle çaba sarf edeceğiz” dedi.


500 BİN KADROLU HAK-İŞ’TEN

İki ay içerisinde erken seçime gideceklerini söyleyen Toruntay, bu seçimlerden önce Hak-İş’in içinde bulunduğu taşeron anlaşması ile %90 başarı sağladığını belirterek, “Bu yeterli mi elbette ki hayır. 900 bin taşeron kadro aldı. Geri kalan insanlarımızın da beklentilerine cevap olmak zorundayız. 24 Haziran seçimi umarım bu arkadaşlarımız için bir düzenlemeye yardımcı olur. 696 kanunu ile içlerin önünde büyük bir engel bulunmaktadır. Örneğin üyeniz var fakat toplu iş sözleşmesi yapamıyorsunuz. Sendikalaşamıyorsunuz. 2020’ye kadar olan bu yasanın yenilenmesi gerekir. Bununla ilgili 696’nın dışında yeni düzenlemenin yanındayız. 900 yüz bin kişinin kadro aldığı bir yerde 500 bin kişi Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı.”

EMEKLİ OLUP EK İŞ YAPMAK İSTEYENLER ÇALIŞTIRILIYOR

Bağlı oldukları üyelerin haklarını ve yükümlüklerini korumanın kendi denetimlerinde olduklarını dile getiren Toruntay, “Usul ve esaslarda belediyeler ve idarelerde çözülemeyen sorunlar var. Bunlarla ilgili henüz bir düzenleme mevcut değil. Örneğin Ankara’nın birçok parkında otlar bir metre uzatılmış durumda. Çünkü bu otları kesecek ve çalışacak işçi bile yok. Herhangi bir alım olmadığı için işçi de bulunmuyor. Bazı belediyeler ise, işçi alıp buralarda çalıştırmak yerine, emekli olup ek iş yapmak isteyenleri çalıştırıyor. Bunla ilgili yeni bir düzenleme ise Başbakanlıktadır. Bu düzenlemenin en kısa zamanda çıkacağını umuyoruz” diye konuştu. 

“İŞÇİLER VE ÇOCUKLARINA YARDIM EDİYORUZ”

Toruntay: “Ankara ve Kayseri’de piknik yaptık. Şimdi de Gaziantep’te yapacağız. Tüm işçilere mesaj atıp pikniğe davet ediyoruz. İzinleri ise işveren ile konuşup ayarlıyoruz. Bu piknikler de kaynaşıp tanışıyoruz. Tüm bu çalışma ve etkinlikler taşıma işçiliğinde yapılan ilklerdir. Bizde kriterler yok. Bütün işçilere ve çocuklarına yardım götürüyoruz. Çünkü aldığımız aidatlar işçi parasıdır. İşçi burada değer görüyor. Hayalimizde bu yeni bina yoktu. İnşa ettik ve bütün üyelerimizle her ay toplantı yapıyoruz. Sosyal sendikacılığı olabildiğince geliştiriyoruz. İmkanlar oldukça daha çok geliştireceğiz. Sosyal aktivitelerin tamamın da görev dağılımı yapıyoruz. Üyelerimiz bundan memnun oluyor. Biz de bu durumdan keyif alıyoruz.”

“1 MAYISLARI ANADOLU’DA KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Hak-İş olarak 1 Mayıs Bayramını Anadolu kentlerinde kutlamaya devam edeceklerini vurgulayan Toruntay, “Biz diğer sendikalardan ayrılmış durumdayız. Şehirleri yakıp yıkmayı değil, çatışmadan uzak kalacağız. 1 Mayısı Taksim ısrarından uzak Anadolu kentlerinde kutlayacağız. 1 Mayıstaki taleplerimiz; vergi yükümlülüklerinin adaletli dağılımı ve taşerona kadro olacak. Bu talepler doğrultusunda alanlara çıkıp, taleplerimizi dile getireceğiz. Bizim daha çok işimiz var. Kapısını çalacağımız ve sendikaya davet edeceğimiz birçok işçi var. Evet büyük sendikayız fakat bu yetmiyor. Bu büyümeyi sürdürüp daha da geliştirmeliyiz. Hedeflerimizin %80’nini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Fakat bunun yeterli olmadığını da belirtmek istiyorum. Bu yolda bize destek sunan bütün çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. 2018 yılının ikinci yarısında büyük hayallerimiz var. Bu hayallerimizi gerçekleştirmeye çalışacağız. Bizim rakiplerimiz var. Evet onlar ile rakip olabiliriz fakat düşman değiliz” şeklinde konuştu. 

“ERKEN SEÇİM KARARINI DESTEKLİYORUZ”

24 Haziran erken seçim kararını olumlu bulduklarını kaydeden Toruntay, “Alınan bu erken seçim kararını destekliyoruz. Piyasalardaki belirsizliğin önüne geçmesi açısından önemli bir adımdır. Ülkemizin ekonomisi açısından önemli bir adım olduğunu da söylemek istiyorum” dedi. Toruntay, “Kiralık araç kullanan şoförler kadro alamıyor. Bunların kadro atamasını Maliye ve Çalışma Bakanlığı yapıyor. Çoğu şoförler bu uygulamalardan etkileniyor. Bu durumdan etkilenen yaklaşık 100 bin kişi var.”

“ÖNCELİK DİĞER SENDİKALARIMIZIN BAŞKANLARINA AİTTİR” 

Muhabirimizin, “Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’nın milletvekili olmak için istifa edeceği söyleniyor. Arslan’ın yerine Hak-İş Genel Başkanlığına aday olur musunuz?” sorusunu yanıtlayan Toruntay, “Seçim kararı alalı dört gün oldu. Konfederasyon başkanımız yurt dışında olduğu için, bu konuyu görüşmedik. Fakat biz Mahmut Arslan Bey ile istişare etmedik. Genel Başkanımızı seviyoruz. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Eğer kamuoyunda böyle söylentiler dolaşıyorsa bunlar güzel cümlelerdir. Fakat hiç bu konu konuşulmadı. Şayet sayın Arslan milletvekilliğine aday olursa, tüm gücümüzün sonuna kadar destekleyeceğiz. Adaylık konusu elbette ki benden önce diğer sendika başkanlarımıza aittir” ifadelerini kullandı.

“1 MİLYON TAŞERONDAN 600 BİNİ SENDİKALI”

Hükümet yetkililerinin 1 Mayıs Bayramında gelip topluluklarına hitap edebilecekleri kaydeden Toruntay konuşmasına şu şekilde devam etti: “Diğer sendikaların ne diyeceğine takılmıyoruz. Onların neler yaptığından ve kapalı kapılar ardında neler konuştuklarından haberimiz var. Yaklaşım 1 milyon civarında çalışan taşeron işçisinin yaklaşık 600 bini sendikalıdır. Geri kalanı ise çeşitli korkulardan ve işten atılacağı korkusu nedeniyle sendikalı olmamaktadır. Temennimiz ve tercihimiz bu arkadaşların bizimle çalışmasıdır. 6356 sayılı kanun ile işçilerimize e-devlet üzerinden üyelik hakkı getirildi. Herkes kolaylıkla üye olabiliyor. Sendikaya yönelik baskılar var. Elbette ki bu baskılar her yerde bulunuyor. İşçileri üye yapmanın güçlüğü var. Önemli olan bu güçlük ile mücadele etmektir. Mücadeleyi bırakmamaktır.”

“OHAL GEREKLİ OLDUĞU İÇİN KALKMIYOR”

Toruntay, “OHAL gerekli olduğu için kalkmıyor. Koşullar düzeltildikten sonra kalkacağını düşünüyoruz. Başkentray’ın hizmete açılmasını olumlu ve güzel bir uygulama olarak buluyorum. Bunun faaliyete girmesi başkent trafiğinin biraz rahatlaması demektir. Bu gibi yatırımların çoğalması gerekir. Gece ulaşımında Ankara halkı oldukça memnun bunu vatandaşlardan anlayabiliyoruz. Çünkü EGO şoförlerinin tamamı sendika üyesidir. Başkentte belediyeye ait otoparkların 1 TL’ye düşmesi kimi vatandaşlarımız olumsuz bulsa da olumlu bir gelişmedir“ dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZE EĞİTİM YARDIMI YAPIYORUZ”

“Büyümemizin sebebi sendikacılık anlayışımızı gerçekleştirmemizden kaynaklanıyor. İmzaladığımız sözleşmelerde sosyal sendikacılığı öne çıkarıyoruz. Üyelerimizin çocuklarının sünnetlerinde gram altın, düğünlerinde çeyrek altın takı yapıyoruz. Öğrencilerimize eğitim yardımı yapıyoruz.  Bayramlarda işçilerimize bayram paketi yolluyoruz. Bu bayram paketlerinde çikolatalar yer alıyor. 20 bin işçiye çikolata dağıtıyoruz.” diyen Toruntay, “5 yıllık sendikayız. Kurumsallaşma adına birlikte görev yapıyoruz. Hak-İş’in 22 sendikası arasında üye bakımından ilk beşte olmayabiliriz fakat çalışma ve değer anlamında ilk beşte oluruz. Hak-İş içinde altın takısı yapan ve piknikler gerçekleştiren tek sendikayız. Aidatı en az olan sendikayız. Buna rağmen bu çalışmaların çoğunu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ 50 BİN ÜYEYİ YAKALAMAK”

Toruntay sözlerini şu şekilde noktaladı, “Öncelikli hedefimiz taşımacılıkta 50 bin üyeyi yakalamaktır. Kolay bir şekilde gerçekleşir mi? Gerçekleşir. 800 bin taşıma işçisinin çalıştığı bir yerde 50 bini yakalamak kolaydır. Hak-İş bizim için önemlidir. Hak-İş ne kadar güçlü olursa biz o kadar güçlü oluruz. Bizim büyümemiz ne kadar önemliyse Hak-İş’in büyümesi de o kadar önemlidir. Hak-İş’te sayımız 500 bin civarındadır. Buradaki hedefimiz de bu sayıyı 700 bine çıkarmaktır. Sendikacılıktan gelen kişiler olarak emek mücadelesini ve emekçi haklarını en yüksek seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Bunu yapacağımız ve hedeflediğimiz çalışmalarla gerçekleştireceğiz”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.