'Tavan'ı geçmesin

'Tavan'ı geçmesin

Trafik cezalarının sigorta primlerine yansıması kararını değerlendiren sigortacı Sinan Yağcı, “Taban tavan fiyat uygulamasını zarar vermemeli” dedi. 

Sigorta fiyatlarını ve yeni gelen trafik cezalarının da sigorta primine yansıma uygulamasını Balgat Çınar Sigorta’dan Sinan Yağcı ile konuştuk. Bir önceki yıla göre hiç sigorta yapmamış bir kişinin fiyatında ortalama 200 lira artış olduğunu belirtti. Yağcı yeni uygulamaya ilişkin, “Şu an bir şey söylemek için çok erken fakat taban, tavan fiyat uygulaması bırakılmamalı” dedi.  

YENİ SİGORTALILARA 200 LİRA ZAM GELDİ 

Yağcı daha önce hiç sigorta yaptırmamış 4.basamaklı bir kişinin sigorta fiyatlarında artış olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sigortacılıkta basamaklar vardır. Daha önce bir kişi hiç sigorta yaptırmadıysa sigortaya 4.basamaktan başlar. Şu an 4. Basamak için verilen en tavan fiyat 1187 lira. Bunun üzerine çıkamıyorsunuz. Devletin belirlediği rakam. Ama onun altında yapmakta özgürsünüz. Tabi 4.basamaktan sonra kazasız yıllar geçirirseniz 5.6.7 basamak ilerliyor ve her yıl yüzde 10 indirim kazanıyorsunuz. Onun dışında sigorta şirketleri genel olarak geçen seneye göre primde bir artışa gitti. Ortalama 200 lira bir önceki seye göre pahalı çıkıyor. Ancak sizin basamak indiriminiz varsa bu 200 lirayı karşılıyor. En fazla 20 liraya aşağı yukarı oynama olur.”

sigortaci.jpgPARÇA FİYATLARI ZAMLARDA ETKİLİ OLDU

Yağcı sigorta zamlarının nedenini şöyle açıkladı:
“Geçen seneye göre kur fiyatlarında büyük değişiklik oldu. Trafik sigortasında tabi yedek parça fiyatları da çok önemli. Büyük çoğunluğu ithal olan ya da ham maddesi ithal olan yedek parça fiyatları artınca sigorta şirketleri de artışa gitmek zorunda kaldı. Ayrıca Türkiye’de sigortacılık sektörünün büyük çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor.” 

YENİ ARAÇ SATILMAMASI İŞLERE OLUMSUZ YANSIDI

Yağcı, “Otomotiv sektöründe büyük bir durgunluk var. Eskiden günlük satılan araç sayısı artık bir ayda satılıyor. Tabi bu durum sigortacıları da etkiledi. Trafiğe giren araç sayısı düşünce bizimde kaybımız oldu.”

TABAN TAVAN FİYAT UYGULAMASINA ZARAR VERMEMELİ

Hazine ve Maliye Bakanlığının, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından konuşan sigortacı Sinan Yağcı, “Bu uygulama ile birlikte ceza yiyen kişinin sigorta primi artıcak. Ancak şu an uygulanan taban tavan fiyat uygulaması var. Bir kişi bu sınırdaysa ona rağmen ceza yerse bu rakam nasıl aşılacak? Taban tavan fiyat uygulamasına zarar vermemeli. O zaman her sigortacı kafasına göre iş fiyat veriyor. 6 bin liralık arabaya 3 bin lira sigorta çıkıyor” diye.

sigortaci-2-001.jpg

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.