Hakan Şahin

Hakan Şahin

Tehditlere pabuç bırakmayacağız

Tehditlere pabuç bırakmayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 füze sistemleri alımıyla ilgili anlaşmanın imzalandığı ve kaporanın yatırıldığı sözlerinin ardından, Moskova’dan da “Türkiye’nin S-400 siparişi sıraya kondu” açıklaması geldi.
Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi olarak bilinen S400 füzesi alma kararı batı ülkelerini gereğinden fazla rahatsız etti. Özellikle ABD bu durumdan aşırı bir rahatsızlık duydu. S400 füzeleri Türkiye’ye gelmesin diye aba altından sopa gösteriyor. Orta Doğuda stratejik ortak olarak kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’nin savunma sistemini güçlendirmesine apaçık karşı çıkmaktadır. Böyle ortaklık mı olur? Bu durum ülkemiz adına önümüzdeki süreçte bazı devletlerle ilişkilerin gözden geçirileceğini bizlere gösteriyor. 
Rus yapımı S400 füze sistemi  nedir  ve ne gibi özellikleri vardır diye bir araştırma yaptım. Şu anda elinde S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor. Ancak Yunanistan'ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs'tan satın almış.  Bu hava savunma sisteminin özelliklerini öğrenince önemini  daha iyi anlamış oldum. İşte S400 füzelerinin  özellikleri:
•    Yaklaşık 400 kilometrelik menzile sahip olan S-400 füze savunma sistemi, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılıyor.
•    S-400'ün kullandığı füzeler kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilen değişik füzelere sahiptir. S-400 sistemlerini kendisini benzerlerinden ayıran en önemli özelliği, uzun menzili.
•    S-400 füze sisteminde komuta merkezi aynı anda 6 bataryaya komut verebiliyor ve her batarya 12 fırlatma aracına komuta eden bir 96L6 radara sahip. Bu radarlar hayalet uçak olarak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahiptir.
•    S-300'e daha fazla hedefi aynı anda takip edebiliyor. Ayrıca S-400 gelişmiş elektronik karşı tedbirlere sahiptir.
•    S-400'de kullanılan radarlar hayalet uçak olarak tabir ettiğimiz hedefleri dahi takip edebilme yeteneğine sahiptir. S-400 füzeleri için şu ana kadar pek çok devlet ilgi göstermiş fakat yabancı bir ülkeye satış gerçekleşmemiştir.

Türkiye bu sistemi kullanmaya başlayınca S400’e sahip ilk NATO üyesi ülke olma özelliğine kavuşacak. Ülkemizin böyle bir avantajla dünyada öne çıkması tabii ki başta süper güç tabiriyle ABD’yi ve diğer batı ülkelerini rahatsız ediyor.  ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Grant, "Eğer Türkiye S-400'leri alırsa, NATO teknolojilerine erişimi kısıtlanır. İleriki aşamada da Türkiye'nin F-35 tipi 5. nesil bombardıman uçaklarını edinme ve kullanma imkanlarına yönelik tedbirler alınabilir" diye konuştu. 
NATO’nun Norveç’te 8-17 Kasım tarihlerinde düzenlediği tatbikatta ‘düşman kuvvetleri’ liderlerinin arasına Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının da koyulduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca NATO askerlerinin haberleştiği sistemde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adına sahte hesap açılmış, buradan NATO karşıtı paylaşımlar yapılmıştı. Bu gelişmelerin ardından Türkiye’den defalarca özür dilendi. Bazı kişilerin yaptığını ifade ettiler. Bunu yapan subay ve teknik ekipteki kişilerin cezalandırıldığı bilgisi ulaştırıldı. Her ne kadar kişisel bir kabahat olarak kamuoyuna duyurulsa da NATO tatbikatında Türkiye aleyhine böyle bir olayın yaşanması S400 füze sistemine karşı bir tepki ve tehdit niteliği taşıyor mu diye aklımızdan geçmedi değil. Ancak her ne olursa olsun uzun yıllardır istikrarlı ve kararlı bir yolda ilerleyen devletimiz S400 füzelerine de kavuşarak güçlenmeye devam edecektir. Artık kendi silahını kendisi yapan bir Türkiye var. Bizi kimse durduramaz. Tehditlere pabuç bırakmayacağız.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR