Teknolojik makinelere  taş çıkartıyor

Teknolojik makinelere taş çıkartıyor

Çubuk'ta kereste imalatçısı Salih Karaçam, 1960 Türk yapımı testere çark makinesinin, aynı işi yapan son teknoloji makinelere taş çıkarttığını söylüyor.

Çubuk'ta kereste imalatı yapan Salih Karaçam, tomruk kesiminde kullandığı testerelerin bıçaklarını şu an piyasada çok nadir bulunan tarihi niteliğindeki 58 yıllık testere çark makinesinde yapıyor. 

YERLİ VE MİLLİ MAKİNA

dsc_0695.jpg

Karaçam, 'İstanbul bileleme' olarak geçen, 1960 üretimi testere çark makinesinin oldukça eski olmasına rağmen aynı işi yapan son teknoloji makinelere taş çıkarttığını söyledi. Bu makinenin yüzde yüz yerli ve milli olduğunu belirten Karaçam, "1960 üretimi böyle bir makinenin Türk malı olması göğsümüzü kabartıyor" dedi. Karaçam, "Bu testere çark makinesi biz kerestecilerin eli koludur. Bu makine olmasa biz  iş yapamayız. Testere bileleme işini dışarıda birine yaptırsak bize yükü ağır olur çünkü her gün testere bilelemek zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı .  

YENİ MAKİNELERE TAŞ ÇIKARTIYOR 

dsc_0694.jpg

Bu alandaki son teknoloji makinelerinin pahalılığına dikkat çeken Karaçam, "Yeni makineleri almak zor. Makineler, hem çok pahalı hem de elektronik olduğu için çabuk arıza yapabiliyor. Ancak bu testere çark makinesi hemen hemen arıza yapmıyor. Kullanımı da oldukça kolay. Tek sıkıntı bunun ustasını bulmak artık zor hale geldi" diye konuştu.  

60 YIL ÖNCE DAİRE FİYATINA ALINDI ŞİMDİ...

dsc_0687.jpg

Türk yapımı testere çark makinesinin Çubuk'a geliş hikayesi ile ilgili de bilgi veren Karaçam, "1960 yılında  İstanbul'dan Çubuk'a getirilmiş. Bu makine günümüzün bir daire bedeline alınmış; ancak şimdi en fazla 2 ya da 3 bin TL eder. Çubuk'a geldiğinde bu makine ulaşılmaz bir şey olarak görülüyormuş. İnsanlar ve sanayiciler, bu makineyi yakından görmek için geliyormuş. Geçişte pek bulunmadığı için ustalar buna gözü gibi bakıyormuş.  Bu makine şimdi buranın en eski makinesidir. Ben bu makineyi 5 yıldır kullanıyorum ama makine 3 nesli öldürmüş. Kullanabildiğim kadar kullanacağım sonra hurda mı olur yoksa bir müzeye mi bağışlarım bilmiyorum. Şimdilik hala işimizi görüyor. Bozulana kadar bunda çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.