Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar hastalık saçıyor

Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar hastalık saçıyor

Op. Dr. Hüseyin Avni Uludağ, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyonla haşır neşir olan çocuklarda sadece göz bozukluğu değil, öğrenme bozukluğu da oluştuğunu söyledi.

Günümüzde neredeyse tablet, akıllı telefon, bilgisayarla tanışmayan çocuk yok. Ancak bu cihazlar doğru kullanıldığında çocukların gelişimine faydası olsa da yanlış ve aşırı kullanıldığı takdirde çocukların gözlerinde ciddi zararlar oluşmasına yol açabiliyor. Dünyagöz Hastanesi’nden Op. Dr. Hüseyin Avni Uludağ ekran başında çok zaman geçiren çocuklarda miyop, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıkların oluşma riski çok daha yüksek diyerek aileleri bu konuda uyarıyor. Ayrıca Uludağ, çocukların yaz günlerinde ekran başında değil dışarıda fiziksel aktiviteler yapması telkininde bulundu. Ayrıca Uludağ, ekrana bakan çocukların 20 dakikada bir mutlaka 20 saniye gözlerini dinlendirmeleri gerektiğine dikkat çekti. 

EKRANA FAZLA BAKMAK HASTALIĞA DAVETİYE 

huseyin_avni.jpg

2000’lerden sonra doğan neslin bir önceki nesillere göre farklılık gösterdiğini ve digital teknolojinin içine doğduklarını belirten Uludağ, bu neslin aşırı cihaz kullanımının gözlerinde ulaşabilecek hastalıkları tetiklediğini söyledi. Sözlerine şöyle devam eden Uludağ, “Özellikle 2000 ve sonrasında doğan kuşak, bütün yaşamları boyunca teknolojiyle ve dijital ekranlarla birlikte büyüdüler. İlerleyen yıllarda teknolojinin yaşamlarımızın daha da içine gireceğini düşünürsek, dijital teknolojilerin aşırı tüketiminin gözlerde oluşturabileceği etkileri göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu noktada ailelerin ve çocukların, aşırı ekrana bakma sebebiyle oluşabilecek problemler hakkında bilgilendirilmesi ve ailelerin çocuklarını yaz aylarında açık alanlarda zaman geçirmek için teşvik etmeleri çok büyük önem taşıyor. Dijital ekranlarda aşırı zaman geçiren çocuklarda, miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıkların oluşma riski çok daha yüksek” dedi. 

AİLELER BELİRTİLERİ MUTLAKA DİKKATE ALMALI 

Ebeveynlerin aşırı ekrana bakan çocuklarda göz hastalıklarına karşı belirtileri dikkate alması gerektiğini de söyleyen Uludağ, ““Ebeveynlerin, çocuklarının gözlerindeki problem ve değişimlere dikkat etmeleri ve doğru zamanda muayeneye yönlendirmeleri, görme yetisinin bozulmaması açısından çok önemli. Gözlerde oluşabilecek yanma, kaşıntı, yorgunluk, odak dağınıklığı, bulanık veya çift görme ve baş ağrıları, dijital ekranlara fazla bakma sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkların teşhisi açısından önemli belirtilerdir. Fiziksel belirtilerin yanı sıra, okulda notların ani düşüşü, hiperaktivite ve motivasyon düşüşü gibi davranışsal bozukluklar da göz problemlerine işaret edebilir. Özellikle görme duyusunun, çocukluk döneminde öğrenilen bilgilerin %80’den fazlasının algılanmasına yardım ettiğini düşünürsek, çocukların düzenli göz muayenelerinin yaptırılmasının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz” diye konuştu. 

ÇOCUKLAR YAZIN DIŞARIDA OLMALI 

Çocukların gözlerinde yaşanabilecek olumsuz etkilere karşı önlemler almaya davet eden Uludağ, açık alana çıkmanın bunun en güzel önlemlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Güneşin gözler üzerindeki faydalarından da bahseden Uludağ, “Ebeveynlerin, çocuklar arasında yaygın olan dijital kaynaklı göz problemlerini önlemek için alabileceği tedbirler mevcut. Çocukların dışarıya çıkarak fiziksel aktivitelerde bulunmak için teşvik edilmesi hem dijital bağımlılığı hem de dijital ekranlar karşısında geçirilecek zamanı azaltarak ciddi faydalar sağlayacaktır. Güneş ışınları, vücutta vitamin D eksikliğini giderirken gözlere de büyük faydalar sağlar. Güneş ışınları, gözlerde dopamin salgılanmasını sağlayarak, gözün şeklini korumasına yardımcı olarak görme bozukluklarının oluşmasını engeller” bilgisini verdi. 

HER 20 DAKİKADA 20 SANİYE DİNLENDİRMEK GEREKİR

Bir başka önlem olarak da ekrana bakan sürelerde gözlerin mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Uludağ, “ Çocukların, dijital ekranlar başında geçirdiği zamanın da kontrol altına tutulması önemli. Her 20 dakikalık süreçte, 20 saniyelik aralar vererek gözlerini dinlendirmesi konusunda da çocukların teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca bilgisayar masalarının kendi boylarına göre ayarlanmış olması, odanın ışıklandırması ve ekran ile aralarındaki mesafenin doğru ayarlanması gibi ergonomik etkenler de göz problemlerinin oluşmasını engellemeye yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verdi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.