Tezhipte icazet Hilye-i Şerif’te

Tezhipte icazet Hilye-i Şerif’te

Tezhip icracısı Ayşe Yazıcı, bu sanatta öğrenciliği bitirmek ve icazet almanın Peygamber Efendimizin (SAV) fiziksel özelliklerini anlatan Hilye-i Şerif’ten geçtiğini söyledi.

Anadolu’nun geleneksel sanatları tezhip, minyatür ve hat Next Level Alışveriş Merkezi’nde seçkin eserleriyle Başkentlilerin beğenisine sunuldu. Sergide pek çok sanatçının eseri yer alırken gazetemize konuşan öğrenciliğini yeni tamamlamış Ayşe Yazıcı’nın da eseri yer alıyor. Yazıcı, icazetini almak için Peygamber Efendimiz (SAV)’in Hilye-i Şerif’ini 7 aylık bir çalışma sonucu yapmış. Sergi 5 Ağustos’a kadar açık ve ziyaret edilebilecek. 

İCAZET İÇİN HİLYE-İ ŞERİF YAPILIR 

10 yıldır Tezhip sanatı icra eden Ayşe Yazıcı öğrenciliğini tamamlama eserini gazetemize anlattı. Gelenek olarak Hilye-i Şerif’in bir icazet vesilesi olduğunu belirten Yazıcı, “Benim eserimi şöyle anlatıyım. Buradaki hat yazısı Hz. Muhammed (SAV)’in Hilye-i Şerif’i oluyor. Burada Peygamber Efendimiz (SAV)’in kendisinin suratının, vücudunu, simasını anlatan bir yazıdır. Biz tezhipçiler olarak en son bu eseri yaparız. Bir nevi icazet alma belgesi diyebiliriz. Yapımı daha zor ve desene hâkim olmanız gerekiyor. Yaklaşık 7 ayda tamamladım ve her gün 5-6 saat çalıştım. Babam beni gördüğü için şuan bu eseri de satmamı pek istemiyor” diye konuştu. 

KARIŞIK BİR SERGİ 

Sergide Anadolu’nun geleneksel sanatları olan hat, minyatür ve tezhip sanatına ait eserlerin bulunduğunu belirten Yazıcı, eser fiyatları hakkında da bilgi verdi. Yazıcı, “Tezhip, hat, minyatür geleneksel sanatlar olmak üzere karma bir sergidir. Ablamın da eseri var o da Hilye-i Şerif yaptı. Onun da yapım aşaması 7 ayı buldu. Yaklaşık ikimiz de 10 yıldır uğraşıyoruz. Bizim merakımız vardı tabi hoca çok önemli bu konuda onunla tanışmamız moral oldu. Sergideki fiyatlar 2 bin ila 20 Bin TL arasında değişiyor. Kullanılan malzemeler sarı ve yeşil altın olduğu için fiyatlarının yüksek olması çok normal. Ve burada tamamen el emeği var aylarımız saatlerimiz gidiyor. Sergimizin en pahalı eseri ise 20 Bin TL’den alıcı bulan Zehra Davarcı’nın minyatür eseri. Çalışmada Selahattin Eyyubi’nin haçlı seferleri ile olan savaşını anlatıyor. En ince ayrıntıya kadar düşünülmüş ve üzerinde çalışılmış” dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.