Türk Bayrağı nasıl oluştu? Osmanlı Bayrağı ile benzerliği ne?

Türk Bayrağı nasıl oluştu? Osmanlı Bayrağı ile benzerliği ne?

Ankara Ulus’taki ilk TBMM’de, Cumhuriyet Müzesi’nde sergilenen bir bayrak hayli dikkat çekerken, Türk bayrağı ile Osmanlı bayrağı arasındaki benzerliği ve Türk bayrağı nasıl oluştu sorusunu gündeme getiriyor.

Başkent Ankara'da; Ulus’taki ilk Meclis'te bulunan Cumhuriyet Müzesi’nde sergilenen bir bayrak hayli dikkat çekerken, Türk bayrağı ile Osmanlı bayrağı arasındaki benzerliği ve Türk bayrağı nasıl oluştu sorusunu gündeme getiriyor. 

En kutsal değerlerimizden birisi olan ve hemen hemen herkesin evinde, iş yerinde bulunan bayrağımızla ilgili çok farklı rivayetler anlatılır.

Peki aşağıdaki resimde gördüğünüz bayrak hangi devlete ait? Neden Ankara Ulus’taki ilk TBMM’de, Cumhuriyet Müzesi’nde sergileniyor?

Aşağıdaki resimde gördüğünüz bayrak Büyük Osmanlı Devleti’ne ait.

Türk bayrağı ile Osmanlı bayrağı arasındaki benzerliğe dikkat:

Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Mayıs 1936 tarihinden itibaren TBMM tarafından kanunla belirlenen bugünkü bayrağımızla Osmanlı Devleti’nin bayrağı arasındaki inanılmaz benzerlik sizin de dikkatinizden kaçmamıştır.

bayrak-ic.jpg

Ankara Ulus’taki I. Meclis müzesinde sergilenen yukarıda resimde gördüğünüz Osmanlı Bayrağı; I. Dünya Savaşı’nda Şam’daki Osmanlı Karargahı’ndaki Türk Bayrağı.

Maalesef Türk Bayrağı 1918 yılında düşman kuvvetlerinin eline geçiyor.

Türk Bayrağı’nı başçavuş Edgar Truner’e teslim eden İngiliz General Edmund Allanbey bayrağın İngiltere’ye götürülmesini sağlıyor. Aradan neredeyse bir asır geçtikten sonra 2014 yılında başçavuş Truner’in torunu Jack Truner, bayrağı Türk yetkililere teslim ediyor. İngilizlerden teslim alınan söz konusu bayrak 2014 yılından buyana Cumhuriyet Müzesi’nde sergileniyor.

Türk Bayrağı’nın serüveni hakkında kısaca bilgi verecek olursak…    

Türk bayrağı nasıl oluştu?

Ay yıldızlı Türk Bayrağı ile ilgili çok farklı görüşler vardır. Tarihçilerin bir kısmı Türk Bayrağı’nın tarihinin 1. Kosova Savaşı'na dayandığını, kimileri ise çok daha öncelerde de kullanıldığı görüşünü ileri sürmektedir. Bunun nedeni ise Türk bayrağında yer alan ay ve yıldızın Türkler’in İslam’ı kabulünden önce de kullanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat bugün kullandığımız Türk bayrağına en yakın bayrağın 1. Kosova Savaşı sonrası kullanılmaya başlandığı bilinen kesin bir gerçektir.

1. Kosova Savaşı 1389 yılında Osmanlı Devleti ve birkaç Türk beyliği ile Sırbistan komutasındaki Balkan ittifakı arasında yapılmıştır. Savaş Osmanlı Devleti'nin zaferi ile sonuçlanmış ancak binlerce kahraman bu savaşta şehit düşmüştür. Tarihçilerin verdikleri bilgilere göre; savaş sonrası yerdeki şehit kanları birikintisi üzerine yansıyan ay ve yıldız; o gün Türk bayrağının ilk sembolü olmuştur. Bir başka iddiaya göre de savaşın olduğu gün yani 28 Temmuz 1389 günü bir gökyüzü olayı gerçekleşerek Jüpiter ve Ay aynı hizaya gelmiş ve Türk Bayrağı’nı oluşturmuştur.

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.