Türkiye’de göçebe hayatı var mı? Sarıkeçili Yörükler kim, nasıl yaşar?

Türkiye’de göçebe hayatı var mı? Sarıkeçili Yörükler kim, nasıl yaşar?

Türkiye’de bugün halen, eskiden çok yaygın olan konar göçer şeklinde yani göçebe hayatı yaşayanlar var mı? Varsa bunlar kimler? Sarıkeçili Yörükler kimler, nasıl yaşarlar? Sarıkeçili Yörükler konar göçer yaşamın son temsilcileri mi?

Türkiye’de bugün halen, eskiden çok yaygın olan konar göçer şeklinde yani göçebe hayatı yaşayanlar var mı? Varsa bunlar kimler? Sarıkeçili Yörükler kimler, nasıl yaşarlar? Sarıkeçili Yörükler konar göçer yaşamın son temsilcileri mi?

Bugün ülkemizde sabit bir evleri, yurtları olmayıp iklim şartlarına göre yer değiştirip, göçebe hayatı yaşayan ailelerin sayısı bir hayli azalmış durumdu. 

Bu insanları Türkiye’de konargöçer yaşam tarzının son temsilcileri olarak değerlendirmek mümkün.

Bunlara bir örnektir, Sarıkeçili Yörükleri.

Sarıkeçililer, Anadolu’da yüzyıllardır süregelen bir gelenek olan konar göçerliği yani göçebe hayatını bugün halen sürdürüyor.

Sarıkeçili Yörükler, eski Türk filmlerinde sıkça karşılaştığımız, dağda bayırda, yaylalarda konaklayıp, çadırlar kuran, burada hayvanlarının et ve sütüyle karınlarını doyuran, yün ve derilerinden kıyafetler ören karakterler gibi gerçek bir göçebe hayatı yaşıyorlar. Yörükler eşyalarını, çadırlarını besledikleri at, deve ve eşeklerle taşıyorlar. 

Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı ve Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’de göçebe hayatı yaşayan yaklaşık 100 aile var.

Bu 100 ailenin içinde bulunan Sarıkeçili Yörükler grubu, kış aylarının yaklaşmasıyla Konya’dan daha sıcak olan Mersin’deki yaylalara göçmeye başladı. 

Konya ilçesi Hadim’e bağlı Umutlar Yaylası’ndan yola çıkan Sarıkeçililer Mersin’in yaylalarında konaklayıp, kışı burada geçirdikten sonra havaların ısınmasıyla yeniden Konya gibi bölgelere göçecekler.

Sarıkeçililer Mersin’e, Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen çok sayıda Yörük tarafından uğurlandı. Yörükler, “kervanı yola çıkarmaya geldiklerini” belirterek, bunu hep yaptıklarını söylüyorlar.  

Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı ve Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, göçebeliğin bir hayat tarzı olduğunun altını çiziyor. 

Tatlıoğlu “Yörük kardeşlerimiz Toroslar'ın zirvesinde hayvanlarıyla geçimini sağlamak için yazın ve kışın göç etmek durumunda kalıyor. Göçebelik bir hayat tarzıdır. Biz de onların benimsediği bu hayat tarzını desteklemek için buradayız” diyor.

sarsar.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.