Türkiye'den Kazakistan'a lobi desteği

Türkiye'den Kazakistan'a lobi desteği

SASAM’ın düzenlediği programda konuşan Türkiye-Kazakistan Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Ali Cevheri, Kazakistan’ın BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilme sürecinde Türkiye’nin lobi faaliyetlerinin önemli katkısının olduğunu belirtti.

SASAM’ın düzenlediği programda konuşan Türkiye-Kazakistan Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Ali Cevheri, Kazakistan’ın BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilme sürecinde Türkiye’nin lobi faaliyetlerinin önemli katkısının olduğunu belirtti. 

Ankara merkezli Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) tarafından düzenlenen bir panelde dünyanın en geniş ülkelerinden biri olan Kazakistan masaya yatırıldı. Türk Ocakları’nın ev sahipliğinde düzenlenen programın moderatörlüğünü SASAM Başkan Yardımcısı Cesurhan Taş yaptı. Etkinliğe çok sayıda konuşmacı ve davetli katıldı. 

RÜYASINDA YESEVİ’Yİ GÖRDÜ…

TBMM Türkiye-Kazakistan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri panelde yaptığı bir konuşmada ebedi istiratgâhı Türkistan şehrinde olan Anadolu’nun manevi mimarı Hoca Ahmet Yesevi’yi rüyasında görüp bu rüyadan çok etkilendiği için iki ülkenin dostluk grubunda görev almak istediğini anlattı. Cevheri, Kazakistan’ın BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilme sürecinde Türkiye’nin lobi faaliyetlerinin önemli katkısının olduğunu kaydetti.

KAZAKİSTAN MESELELERE SAHİP ÇIKIYOR

Cevheri, Kazakistan’ın Suriye krizinin çözümüne yönelik Astana sürecini başlatarak Suriye’de barış ortamının sağlanmasına yönelik çok önemli bir katkı sunduğunu belirterek, “Kazakistan, bölgesel ve küresel barışa katkı için proaktif bir tavır sergiliyor, geri durmuyor ve meselelere sahip çıkıyor” dedi.  Cevheri, Kazakistan’ın Rusya ve Çin gibi iki büyük devlet arasında özgürce mücadele eden bir bozkurt olduğunu da belirtti. 

ORTA ASYA’NIN İSTİKRAR KAYNAĞI

Türkiye-Kazakistan Dostluk Derneği Başkanı Feyzullah Budak ise “Kazakistan, Orta Asya’da barış,  huzur ve istikrar kaynağıdır. Kazakistan’ın bilge lideri Nazarbayev, Kazakistan’ın potansiyelinin gerçekleşmesinde çarpan etkisi oluşturmuştur. Kazakistan, tüm dünyada nükleer silahlardan vazgeçen, Semipalatinsk nükleer test sahasını kapatan ve nükleer silahları terk etmek için devletlere sürekli çağrı yapan ilk ülke olarak biliniyor” dedi. 

TÜRK KENEŞİ’NE ÖNCÜLÜK ETTİ

Ahi Evran Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Kürşad Zorlu, Kazakistan’ın geçici üyeliği döneminde Birleşmiş Milletler’in adil olmayan bu sistematiğinin değiştirilmesi için resmi öneri sunduğunu ifade etti.

Zorlu, Kazakistan’ın özellikleriyle ilgili özetle şunları söyledi:

“Kazakistan, 1995’ten itibaren ‘Gelecek Vizyonu’ kapsamında uluslararası yardımlarda bulunan bölgedeki tek ülkedir. Kazakistan, 2018’in Ocak ayında bir aylık süreyle Güvenlik Konseyinin Dönem Başkanlığını üstlendi. Kazakistan, 2009 yılında uluslararası bir örgüt olarak kurulan Türk Keneşi’nin (Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi)  kurulmasına öncülük etti. Nazarbayev, bir konuşmasında ‘Türkiye’nin dostlarını çoğaltmak ve düşmanlarını azaltmak gerek’ demişti. Nazarbayev, proaktif bir lider ve sorunlar ortaya çıkmadan çözmek için gayret ediyor.”

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.