Türkiye'ye ‘Bağlanmak isteriz’

Türkiye'ye ‘Bağlanmak isteriz’

Kerkük Kültür Derneği Kurucu Genel Başkanı Şemsettin Küzeci; Türkmenlerin, Türkiye'ye bağlanmaya sıcak baktığını söyledi.

Irak'ta 12 Mayıs tarihinde yapılan parlamento seçimlerine "hile" karıştığı iddiası ile başlayan gerginlik bölgede sürüyor. İlk kez elektronik kodlama sistemi ile yapılan seçim sonrası özellikle Türk ve Arap nüfusunun çoğunlukla olduğu noktalarda bile Kürtler lehine çıkan sürpriz seçim sonuçları tartışmaları iyice ateşlendirdi. Türkmenler ve Araplar tarafından Yüksek Seçim Kurulları önünde günlerdir protesto eylemleri devam ediyor. Irak'taki seçimlerde şaibe yapıldığını öne süren Türkmen ve Araplar, sistematik bir şekilde temsil haklarının engellendiğini kaydederek seçimlerin yeniden yapılmasını talep ediyor. 

ELEKTRONİK YOLLA YAPILDI, ŞEÇİMLERE ŞAİBE KARIŞTI 

Kerkük Kültür Derneği Kurucu Genel Başkanı aynı zamanda Gazeteci-Yazar Dr. Şemsettin Küzeci, Irak'taki olaylı seçimlerle ilgili muhabirimiz Osman Akdoğan'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kerkük doğumlu olan Küzeci, Irak'ta bu seçimde ilk kez uygulanan elektronik yolla yapılan parlamento seçimlerine, Kürtler tarafından müdahale edilerek seçimin kaderinin değiştirildiğini ve yapılan hilenin kanıtlandığını iddia etti. Küzeci, "Kürtler, seçim cihazlarının alarak Süleymaniye'ye götürmüş ve orada bunun beynini değiştirmişler. Onların istedikleri sonucun çıkması için bir ayarlama yapılmış. Seçimdeki şaibe çok geçmeden ortaya çıktı. Örnek verirsek, Dakuk ilçemizde 200 oyumuz var bu 200 kişi oyunu kullanıyor. Sandık açıldıktan sonra bakıyorlar ki 197 oy Süryanilere çıkıyor. Halbuki Dakuk'ta Süryani yok, Kürt yok, Arap yok buradakilerin hepsi Türkmen. Bunun gibi örnekler daha çok. Yani Türkmen, ve Arapların çoğunlukla yaşadığı yerlerde hep Kürtlere oy çıkmıştır " dedi.  

KÜRDİSTAN YURTSEVERLER BİRLİĞİ HİLE YAPTI

Irak'taki seçimlere şaibe karıştıran grupla ilgili net konuşan Küzeci, "Seçimlerdeki hile sandıktan çıkan sonuca itiraz edilince ortaya çıktı. Hile olduğu kanıtlandı. Bunu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yani, eski Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin partisi yapıyor. Şu anda sadece Kerkük'te 186 şüpheli sandık var" diye konuştu. 

SANDIKLAR ELLE SAYILSIN

Şaibeli seçim sonucunda bölgedeki Türkmenler ile Arapların günlerdir gece gündüz demeden çıkan sonucu protesto ettiklerini ve seçimlerin tekrarlanmasını istediklerini belirten Küzeci, "Binlerce oyumuz çalınmış vaziyette. Yeni yapılacak seçimlerde sandıkların elle sayılması lazım. Biz özellikle Kerkük'teki seçimlerin yeniden yapılmasını ve sandıkların elle sayılmasını istiyoruz. Eski verilerle de çıkan sonuç karşılaştırılıp yapılan hilenin ortaya çıkarılması gerekiyor" şeklinde konuştu.  

HEM TÜRKMENLERİN HEM DE ARAPLARIN HAKLARI ÇALINDI

Küzeci, şaibeli seçim sonuçlarına göre Irak parlamentosuna 12+1 milletvekili gönderen Kerkük'te Türkmenlerin 3, Arapların 3, Kürtlerin ise 6 milletvekili çıkarttığını; ancak ortaya çıkan bu sandalye dağılımının yıllardır tam tersi olduğunu belirterek, "Bizim 6 milletvekili çıkarmamız gerekiyor. Kürtler yaptıkları hile ile hem bizden hem de Araplardan milletvekili çaldı. Bu da bizim gücümüze gidiyor. O yüzden gece gündüz eylem yapılıyor. Türkmenler, her zaman Irak'ın çimentosudur. Anadolu Kürtlerinin arasında en güçlü unsur Türkmenlerdir. Onun için mutlaka siyasette mutlaka yer almalıdır" ifadelerini kullandı. Küzeci, Kerkük'te Süryanilere 1 milletvekili kontenjanı verildiğini bu nedenle Süryani'lerin 1 vekili direkt Meclis'e gönderebilme haklarının olduğunu söyledi. 

TÜRKMENLERİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR

Seçimlerde yapılan bu hile karşısında Türkiye Cumhuriyeti'nin göstereceği siyasi adımı merakla beklediklerini belirten Küzeci, "Türkiye'nin tutumu burada çok önemli. Kerkük Türkmenleri olarak Türkiye'den, Ankara'dan beklentimiz çoktur. Kerkük, Osmanlı tarafından 400 sene idare edilmiş bir toplumdur. 
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi ilk günden itibaren 'biz Türkmenlerin yanındayız' şeklinde açıklama yaptı ama bu açıklama bizim için yeterli değildir. Türkiye'nin hükümeti ile basını ile milleti ile yanımızda olmasını istiyoruz. Irak'taki Türkmen halkının şu anda morale ve desteğe ihtiyacı vardır" dedi.  

SİYASİ OLARAK SAHİP ÇIKILMAK İSTİYORUZ

"Türkiye, Kerkük'teki ve diğer noktalardaki soydaşlarına siyasi olarak sahip çıkmalı" diyen Küzeci, "Türkiye bize sahip çıkıyor, şu an Türkiye olmasa 2 saat Türkmenler orada direnemezler; ancak Türkiye'den bizim beklentimiz siyasi destektir. Türkiye'nin uluslararası camiada konumu farklıdır çünkü Türkiye her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Filistin'e, Gazze'ye, Kudüs'e de bakılsın bize de" sözlerini aktardı.  

TÜRKİYE'DEN GÖZLEMCİ TALEBİ

Küzeci, Irak seçimlerinde Türkiye'den gelen hiçbir gözlemci olmadığını bu süreç içerisinde seçimleri izleyecek gözlemci talep ettiklerini de kaydetti. Küzeci, Irak, Amerika, İran ve Birleşmiş Milletler'in huzurunda İngiltere ile Türkmen meselesinin masaya yatırılmasını da istedi. 

TÜRKİYE'NİN KERKÜK'Ü, MUSUL'U ALMA HAKKI VAR  

Küzeci, "Türkmenlerin Osmanlı'dan koparıldıktan sonra son 100 yıldır 1918- 2018 binlerce şehit vermiştir. Son 100 yıl bizim için çok zor geçti. Biz 100 yıldır varlığımız kültürle, sanatımızla koruduk. Bizim varlığımız Türkiye'nin varlığıdır. Türkiye bize sahip çıkacaktır. Niye? Açsınlar Lozan Anlaşması'nı, 5 Haziran günü yapılan Ankara Anlaşması'nı. Madde madde incelesinler. Kerkük, Musul bir bütün olarak Irak'a bırakıldı ve Cenevre Sözleşmesi'ne göre de Irak bir bütün olarak kalacaktır. Türkiye o yüzden Kerkük, Musul'u İngiliz denetiminde Irak'a bıraktı. Irak devleti anlaşmanın maddelerini birebir yerine getirmedi. Irak şu an resmen olmasa da filen bölünmüş vaziyette. Türkiye 'evet ben size bütün bırakmıştım anlaşmaya uymadınız şimdi Kerkük ve Musul'u istiyorum' diyebilir. Musul ve Kerkük'ü alma hakkı var" dedi.  

TÜRKİYE BAYRAĞININ ALTINDA YAŞAMAK İSTERİZ

"Türkmenler Türkiye'ye bağlanmak istiyor mu?" şeklindeki sorumuzu yanıtlayan Küzeci, "Türkiye'nin Kerkük'ü, Musul'u ilhak etmesi siyasi anlaşmalara bağlıdır; ama Irak Türkmenleri olarak Türkiye'nin varlığı bizim için avantajdır. Türk bayrağı altında yaşamak kendi dilimizi konuşmak, kendi kültürümüzü Türkiye bayrağı altında yaşamak isteriz. Zaten 400 sene birlikte yaşamışız" ifadelerini kullandı. 

6. YILDIZ OSMANLI

Türkmen Cephesi'nin kullandığı bir hilal ve 6 yıldızı içinde barındıran bayrak hakkında bilgi veren Küzeci, "6 yıldız Kerkük'te hüküm sürmüş Türk devletlerini sembolize ediyor. 6. yıldız ise Osmanlı'dır" dedi.   

DEVLET BAHÇELİ: 82 KERKÜK, 83 MUSUL

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Irak'ta geçtiğimiz aylarda yapılan gayrimeşru referanduma ilişkin gündemi değiştiren bir açıklamaya imza atmış ve Türk yurdu olan Musul ve Kerkük için şu ifadeleri kullanmıştı: "Ankara Anlaşması başta olmak üzere uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımızı sonuna kadar kullanmalıyız. Şartlar oluştuğunda, tarih coğrafyaya dar geldiğinde misak-ı milli uyanacak, 81 Düzce'den hemen sonra '82 Kerkük, 83 Musul' deme hakkının önünde hiçbir güç duramayacaktır."

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.