Tarihi miras yurdu: Tokat

Tarihi miras yurdu: Tokat

Gazetemize konuşan Tokat İlk Kültür Turizm Müdürü Adem Çakır, Tokat ne zaman fethedildi? Tokat'ı kim fethetti? Anadolu'da ilk medrese nerede kuruldu? Anadolu'da ilk Türk camisi nerede yapıldı? sorularına cevap verdi.

Gazetemize konuşan TURSAD Başkanı Cevat Şahin, Ankara’dan Anadolu'nun önemli kültür ve tarih merkezlerinden olan Tokat'a yerli ve yabancı turist götürmek için bir çalışma başlattıklarını anlattı. 

Ekim ayında faaliyetlerine başlayan Ankara merkezli Turizimci ve Seyehat Acenteleri Derneği (TURSAD) ilk gezisini Anadolu'nun  önemli tarihi ve kültür merkezi Tokat'a gerçekleştirdi.

Gazetemize konuşan TURSAD Başkanı Cevat Engin Şahin, “Ankaralı seyahat acenteleri olarak turizmde değerini bulamamış Tokat'a destek ve tanımak için buradayız. İlerleyen aylarda yine bir ilimizi gezerek turizmine katkıda bulunacağız” dedi.

Gezi boyunca TURSAD üyelerine rehberlik eden Tokat İl Kültür Turizm Müdürü Adem Çakır ise, “Profesyonel turizmcilerin gezisi bizim için önemli güçlü ve zayıf yanlarımızı bu şekilde anlamış oluruz” diye konuştu. 

HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

Şehrin hak ettiği turizm değerine kavuşamadığını belirten TURSAD Başkanı  Şahin, “ Tokat Anadolu'nun güzide şehirlerinden bir tanesi. Turizmde hak ettiği yerde değil maalesef.Turizm bir şehir için çok önemli çok fazla katma değeri var. Turizm sadece otel odası satmakla bitmiyor. Restoranda yemek satıyorsunuz, müzede hediyelik eşya satıyorsunuz. Sokakta yöresel ürünler satıyorsunuz. Dolayısıyla turizm her şehir ve ülken için vazgeçilmez bir değerdir. Tokat da bu bağlamda Ankara’dan gelecek trafik için ciddi bir potansiyel taşıyor. Tokat ve Amasya için bir turizm güzergahı belirlenebilir. Acenta sahibi arkadaşların fikirleri bu yönde” şeklinde konuştu. 

dsc_0357.jpgTURİZMCİLERİN ZİYARETİ ÖNEMLİ

Gazetemize konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır ise turizmcilerin şehri ziyaretinden memnuniyetleri ifade ederek şu sözlere yer verdi:

“Alanın profesyonellerinin burayı ziyareti bizim için çok önemli. Biz burada yaşıyoruz, turizm sektörüne yönelik güçlü ve zayıf yanlarımızı görmemiz ancak bu sayede önem kazanıyor. Bundan sonra da onların sözlerine üzerine planlarımızı belirleyeceğiz” dedi. 

Tokat ne zaman fethedildi? Tokat'ı kim fethetti? Anadolu'da ilk medrese nerede kuruldu? Anadolu'da ilk cami nerede yapıldı?

Çakır sözlerine şöyle devam etti:

''Türkler 1071 Malazgirt Savaşından sonra Danişment Ahmed Gazi ki kendi Alparslan'ın cephe komutanlarındandı. 1074’te Tokat'ı fetheder. Bu bölgeyi fethettikten sonra Niksar’a geçer ve devleti kurar. Anadolu’da Türklerin kurumsallaşması da yine bu topraklarda olmuştur. Medeniyet kurumları olan ilk medrese burada kurulmuştur astronomi ve bilim merkezidir. İlk cami yine Tokat’tadır. İlmi gelenek burada kurulmuş ve Osmanlı  medrese sisteminin temellerini burada atmışlardır. Bizim İstanbul’da Osmanlı mimarisi ve ilmi geleneğinin beşiği yine burada atılmıştır. Tokat'a gelmek isteyenler burayı önceden okusunlar araştırsınlar. Çaba sarf etsinler. Tarih ve kültür arayışı olanları buraya gelmelidirler”

ANKARA MERKEZLİ YENİ TURİZM DERNEĞİ

1 Ekim itibariyle faaliyete geçen TURSAD ile ilgili de gazetemize bilgi veren Şahin şu ifadelere yer verdi:

“TURSAD Ankara’da bütün turizmci ve seyahat acentalarının bir arada sektöre katkı sağlayabilecekleri bir alt yapı hazırlama amacıyla kuruldu. herhangi başka bir derneğe alternatif değil kendimizce yerel yaşanan sıkıntılara çabuk tepki vererek çözüm üretmek istiyoruz. Yerellerin sorunlarını daha iyi biliyoruz bu birikimi de kaybetmemek için bu dernekle değerlendirmek istiyoruz. Yalnızca Ankara’da kalmayacağız 7 bölgede oluşumlara başlamak istiyoruz. Şuan için sektöre fuarlar ve şehir gezileri düzenliyoruz. Ankaralı turizmcilerin yeni yerler tanıması ve yeni bağlantılar kurmalarını sağlıyor. Sektör için yeni ürünler oluşturuyoruz. Yakın zaman da bu gezilerimizden birisi de Kayseri’ye olacak.  Aynı zaman biletini sattığımız üçüncü havalanını da gezerek müşterilerimize daha iyi bilgi vermeyi planlıyoruz. Gerekli girişimlerimizi de yaptık.”

Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.