Tutarlı prim

Tutarlı prim

Zorunlu trafik sigortasında uygulanan tavan fiyatların sigorta şirketlerini zarara soktuğunu belirten sigorta şirketleri primlerin iki taraf içinde tutarlı olmasını talep ediyor.

Zorunlu trafik sigortasında uygulanan tavan fiyatlarının sigorta şirketlerini yaklaşık 240 milyon liralık zarara soktuğunu söyleyen Arslan Sigorta Risk Yönetimi Müdürü Murat Kılıç, sigorta primlerinin, hem şirketler tarafından sunulan teminatları karşılayacak hem de sigortalılar için ödenebilecek seviyede olmasının gerektiğini belirtiyor.

Primler teminatı karşılamalı

Arslan Sigorta Risk Yönetimi Müdürü Murat Kılıç zorunlu trafik sigortasının sürdürülebilirliği için dengenin önemli olduğunu belirterek, tavan fiyatların sigorta şirketlerini zarar soktuğunu belirtti. Zorunlu trafik sigortasında uygulanan tavan fiyatlarının sigorta şirketlerini yaklaşık 240 milyon liralık zarara soktuğunu söyleyen Kılıç sigorta primlerinin, hem şirketler tarafından sunulan teminatları karşılayacak hem de sigortalılar için ödenebilecek seviyede olmasının gerektiğine dikkat çekti. Kılıç, “Bu dengenin tutturulması, sistemin sürdürebilirliği için önemli” dedi.  

Makul primlerle erişilebilir hale geldi

Trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının 2018’de de devam edeceğini hatırlatan Kılıç, yüksek riskli araç grubunun prim ve hasarlarını tüm sigorta şirketlerine dengeli bir şekilde dağıtılmasını öngören Riskli Sigortalılar Havuzu’nun Temmuz ayında oluşturulduğunu söyledi. Kılıç, 2017'de devreye giren bu iki uygulama ile sigortalıların, kanunen yaptırmakla zorunlu oldukları trafik sigortalarına makul primlerle rahatça erişebilir hale geldiğini söyledi.

Zarar hazine müsteşarlığı tarafından da tespit edildi

Ancak bu uygulamanın sigorta şirketlerini zarara uğrattığını kaydeden Kılıç, 2017 yılında şirketlerin yaklaşık 240 milyon zarara uğradığını yineleyerek zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi. Hazine Müsteşarlığı’nın sigorta şirketlerinin 9 aylık teknik sonuçlarını analiz ettiğini anlatan Kılıç, zararın Hazine Müsteşarlığı tarafından da tespit edildiğini kaydetti. 

Düşük primle sigortaya engel yok

Kılıç, "Şirketlerimizin sermayesinin erimemesi için azami prim tutarlarında bir defaya mahsus olmak üzere 2018 yılı başında yüzde 5 artış yapıldı. Mevcut uygulamada azami prim tutarlarına uygulanan yüzde 1,5 oranındaki aylık artışlarda ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek. Bu şekilde hem vatandaşlar hem de sigorta zarar etmeyecek” diye konuştu. Kılıç, piyasa şartları ve rekabet kapsamında, sigorta şirketlerince daha düşük primler ile trafik sigortası yapılmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.