TVHB Başkanı Talat Gözet açık süt alan vatandaşları uyardı

TVHB Başkanı Talat Gözet açık süt alan vatandaşları uyardı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, sokaklarda satılan sütlere karşı vatandaşları uyararak, "Çoğu süte hile karıştırılıyor, tanımadığınız satıcıdan asla süt almayın" dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, sokaklarda satışı yapılan sütle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. 

GÜVENİLİR İŞLETME TAVSİYESİ

Sokakta satılan sütlerin sağlıklı olabileceği kadar nerede ve nasıl üretildiği bilinmeyen sütlerin insan sağlığını tehdit edebileceğini belirten Başkan Gözet, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin vermiş olduğu hastalıktan ari işletmeler var. Örneğin vatandaşın 500 büyük başlık bir çiftliği var. Bunlar serolojik yoklamalar ve hayvanlardan alınan kan örnekleri ile hayvanların herhangi bir hastalık taşımadığı labaratuarlarda incelenerek tespit edilir ve bu testlerde sorun çıkmayan çiftliklere arilik belgesi verilir ve bu işletmelerden çıkan sütlerin soğuk zincire uyularak satılmasında hiçbir problem yok. Bunu sokak sütçüsü de satabilir veya paketlenip marketlerde, bakkallarda da satılabilir"

ANTİBİYOTİKLİ SÜT SATILIYOR

"Yani bu hayvanların sağlıklı olduğunu biliyoruz fakat nerede ve kim tarafından üretildiği belli olmayan sokakta satılan sütlerin birtakım riskler taşıdığını düşünüyoruz. Bir kere sütü üreten hayvanın sağlık durumunu bilmiyoruz vatandaş da bilmiyor. Bu konuda bugün ülkemizde  mücadele olsa da Tüberküloz, Brucella, Zoonos gibi hastalıklar yaygın sütten bulaşan hastalıklardır. İkincisi bugün süt işletmelerinde , mandıralarda hayvanların hastalıklarının tedavi edilebilmesi için antibiyotik kullanılıyor ve bu antibiyotiklerin kullanım süreci boyunca inekten, koyundan, keçiden elde edilen sütün imha edilmesi gerekiyor; ama üretici imha etmiyor, hayvanın sütüne karıştırıyor hile yoluna gidilebiliyor" dedi. 

TANIMADIĞINIZ SOKAK SÜTÇÜSÜNDEN SÜT ALMAYIN!

Hileli sütü endüstriyel üretim yapan firmaların satın almadığı için bu söz konusu sütlerin sokaklarda vatandaşlara satıldığını da belirten Başkan Gözet, "Bu sütleri endüstriyel üretim yapan firmalar almazlar; fakat sokak sütü satıcıları alabilir ve bu hastalık taşıma riski olan sütleri vatandaşa içirebilirler. Yani sokak sütü alır iken o kişiyi tanımıyor iseniz almayın. Sağlığınızla oynamayın, çocuklarınızın sağlığı ile oynamayın , emin olmadığınız hangi hayvandan üretildiğini bilmediğiniz sütleri almayın, tüketmeyin" şeklinde uyarılarda bulundu.  

YÜZDE 90'I ENDÜSTRİYEL ÜRETİMDEN GEÇER

"Biz Veteriner Hekimleri Teşkilatı olarak, veteriner hekimler olarak sokak sütünü tavsiye  etmiyoruz"  diyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet özetle şunları söyledi: "Sokak sütü tavsiye edilmez, edilemez. Bakın bugün gelişmiş ülkelere bakıldığında süt üretiminin yüzde 90'nı endüstriyel üretimden geçer ve öyle tüketilir. Kendi çiftliğinde hayvan yetiştiren ve süt üreten çiftçi bile pastörize edilmiş süt içiyor. Evindeki sütü bile endüstriyel üretimden sonra tüketiyor. Son yıllarda konu uzmanı olmayan bazı kişiler tarafından bu alan kaşınıyor, sokak sütü tavsiye ediliyor, 'tüketin' deniyor bunlar yanlış şeyler. Hayvan sağlığı konusunda ülkemizde  ciddi riskler var, veteriner hekimlerimiz ve ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hayvan hastalıkları ile ciddi mücadele içinde olsa da maalesef büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızda hastalık riskleri devam ediyor" 

SÜTÜ BEKLETTİ Mİ SÜTÜN PROTEİNLERİ YOK OLUYOR

"Ha diyorsunuz ki 'sokak sütünü alıp hemen içmiyoruz, kaynatıyoruz belli bir aşamadan sonra tüketiyoruz.' Fakat o zaman da sütten alabileceğiniz proteinleri yok ediyorsunuz, sütün mineral değerlerini öldürüyorsunuz sütün içindeki insan sağlığına faydalı kıymetli bölümünü yok ediyorsunuz, psikolojik olarak süt içmiş oluyorsunuz. Bunu yapmayın!" 

KARBONAT DA TEHLİKE OLUŞTURUYOR

"Sokak sütü toplama süttür. Nereden , hangi hayvandan üretildiğini bilmediğiniz sütleri almayın. Sokak sütü bozulmasın diye çeşitli maddeler katılıyor, insan sağlığı açısından risk ifade eden süte karbonat katılabiliyor. Sütte çabuk bakteri ürer ve kısa sürede asitleşir, açık süt bozulabilir bunu engellemek için sokak sütü satıcıları sütün içerisine karbonat katabilirler. 'Hidrojen peroksit' diye bir madde de kullanılabilir. Bu da sütün ekşimemesi için kullanılır ve bu madde insan sağlığına zararlıdır. Yaz geldi , havalar sıcak sokak sütü satan araçların üzerlerinde çeşitli soğutma fanları var; fakat bu fanlar 25 derecede 30 derece sıcaklıkta o tanktaki sütü ne kadar koruyabilir bu tür şeyler yeterli olmayabilir. 50 baş, 100 baş hayvan olan işletmelerde, sütün üretildiği yerlerde sağım makineleri kullanılır, soğuk zincire uyulur; fakat 3 tane 5 tane ineği olan çiftçi bu tür şeylere düşünmez  imkanı da yoktur zaten. Sokak sütü de toplama süt olduğuna göre sütün üretildiği yerde bile soğuk zincire uyulmadan sütler tehlikeli bir şekilde bekletilebilir. Yazın sıcak havalarda bu işler risk taşır."

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.