Tv’ye 3 saat ibadete 1 saat harcıyoruz

Tv’ye 3 saat ibadete 1 saat harcıyoruz

KONDA’nın yaptığı ankete göre, ülkemizde her bir kişi 24 saat içinde ortalama 3 saat TV izliyor. Bir günde ibadetle geçen süre ise bir saatin biraz üstünde.. Eğitime de bir saatin biraz altında vakit ayırıyoruz.

KONDA araştırma şirketinin gerçekleştirdiği hayat tarzları araştırmasında “Türkiye zamanını nasıl kullanıyor?” sorusundan yola çıkarak kişilere 24 saatlerini neler yaparak geçirdikleri soruldu. Buna göre TV karşısında harcanan süre 3 saat olarak belirlenirken, ibadete bir saatin üstünde, eğitime ise bir saatin biraz altında zaman ayırıyoruz. Kadınlara oranla erkeklerin ibadete daha az zaman ayırdığı tespit edilirken, gençlerin ise 2,5 saatini eğitimlerine bir diğer 2,5 saatini ise internete ayırdıkları belirlendi. 

TÜRKİYE ZAMANINI NASIL KULLANIYOR

KONDA araştırma şirketi 15 yaş üstü nüfusu temsilen 5 bin 793 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği Hayat Tarzları 2018 araştırmasında kişilere 24 saatlerini neler yaparak geçirdiklerini sordu. Her bir saat diliminde ayrı ayrı 11 farklı kategorideki aktivitelerin hangilerini gerçekleştirdiklerini belirledi. Bir saatlik dilimler halinde oluşan sonuçları bu interaktif zaman kullanımı gösterimine dönüştüren araştırma şirketi ilginç verilerle karşılaştı.

SABAH ALTIDA YÜZDE 70’İMİZ UYUYOR

Yapılan araştırma sabah 6.00’da toplumun yüzde 70’inin uyuduğunu ortaya koyuyor. Tolumun büyük bir kısmının ise saat 9.00’dan önce uyandığı gözüküyor. Saat 9.00 ila 10.00 arasında vaktini uyku için ayıranların oranı ise yüzde 13 oldu. Gece yatma saatleri ele alındığında ise saat 22.00 ile 23.00 arasında zamanını uyku için ayıranların oranı yüzde 18 iken 23.00 ile 00.00 arasında zamanını uykuya ayıranların oranı yüzde 53 olarak belirlendi.

TV KARŞISINDA HARCANAN SÜRE 3 SAAT

Televizyon karşısında harcanan ortalama süre ise 3 saate yakın iken özellikle akşam saatlerinde toplumun yarıya yakını televizyon seyrediyor. Televizyonun en az izlendiği zaman aralığı ise gecenin son saatleri ile sabahın ilk saatleri oluyor.

İBADETE BİR SAATİN ÜSTÜNDE VAKİT AYIRIYORUZ

İbadete bir saatin üstünde, eğitime ise bir saatin biraz altında zaman ayırılıyor. İbadet için zamanını ayıranların oranı yüzde 13 ile en fazla sabah 6.00 ila 7.00 arasında olduğu görülürken, bunu öğle vakti yüzde 11’lik bir oranla takip ediyor. Saat 14.00 ile 15.00 arasında zamanını eğitim için ayıranların oranı yüzde 10 iken bu oran bu saatlerden itibaren giderek düşüyor. Günde bir saatte az vakit ayrılan “eğlence” başlığında ise gezmenin etkinliğe gitmenin yanında akraba, eş dost ziyareti de yer alıyor. Ev işi kadın erkek arasındaki en büyük ayrımı tarif ediyor. Televizyon en çok 21.00-22.00 arası izleniyor ve internete en çok 22.00-23.00 arasında giriliyor

GENÇLER

Nüfustaki oranın yüzde 36‘sını oluşturan 15-32 yaş arası gençler baz alındığında ise:

Öğrenci kitlesini barındırması sebebi ile gençler günde 2,5 saatlerini eğitime harcıyorlar.
Gençlerin işte çalıştıkları süre ise ortalama 3,5 saat.
İnternete ayırdıkları vakit çok yüksek, yaklaşık 2,5 saat.
Eğlenceye ülke geneline kıyasla akşamları zaman ayırmaya daha meyilliler.
Ev işlerine ise diğer yaş gruplarından daha az zaman ayırıyorlar.

KADINLAR

Toplumun yüzde 49’unu oluşturan kadınlar ele alındığında ise:
Günde 3 saatlerini ev işine ayırıyorlar.
Televizyon izleme süreleri çok yüksek, 3 buçuk saat.
Erkeklere göre iş hayatında sadece üçte bir oranında varlar.
Yemek yemeye erkeklerden daha fazla zaman harcıyorlar.

ERKEKLER

Alışverişe erkeklerden daha fazla zaman ayırıyorlar.
Nüfustaki oranları yüzde 51’e tekâmül eden erkekler ele alındığında ise:
Günün 5 saatini işte çalışarak geçiriyorlar.
Çalışma hayatı bakımından kadınlarla büyük oranda farklılık gösteriyorlar.
Kadınların 3 saatlerini ayırdığı ev işine yarım saatten daha az vakit ayırıyorlar.
Kadınlara oranla ibadete daha az zaman ayırıyorlar.
Televizyon izlemeye ayırdıkları süre kadınlardan daha az.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.