TYB Başkanı Mehmet Doğan: Malazgirt, bu coğrafyada varoluşumuzun işaret taşıdır

TYB Başkanı Mehmet Doğan: Malazgirt, bu coğrafyada varoluşumuzun işaret taşıdır

Malazgirt Zaferi’nin 948’nci yıldönümü hatırasına düzenlenen törende konuşan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Malazgirt, bu coğrafyada varoluşumuzun işaret taşıdır” dedi. 

Tarihin dönüm noktalarından Malazgirt Zaferi’nin 948’nci yıldönümü hatırasına Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından Malazgirt’te düzenlenen “IV. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni” ne Malazgirtliler büyük ilgi gösterdi. Şölenin açılış dersini, verdi. TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan, “26 Ağustos 1071 Cuma günü Malazgirt ovasında yapılan meydan savaşında Selçukluların kazandığı büyük zafer Türklere Anadolu kapılarını açarak dünya tarihine tesir etti. Malazgirt, bu coğrafyada varoluşumuzun işaret taşıdır” dedi. 

malazgirt-zaferi’nin-948’nci-yildonumu,-turkiye-yazarlar-birligi,tyb-seref-baskani-mehmet-dogan,,,.jpg

MALAZGİRT ZAFERİ NE ANLAMA GELİYOR? 

Malazgirt Savaşı’nın nedenlerini, sonuçlarını, Türk ve dünya ülkeleri için zaferin ne anlama geldiğini açıklayan Doğan konuşmasında, “Malazgirt'te Bizans ordularına karşı kazandığı muhteşem zaferler akıllara kazınan, Anadolu'nun Türklerin yurdu olmasını sağlayan Alp Arslan, Horasan Meliki Çağrı Bey'in oğludur. Selçuklu-Karahanlı savaşı başlamadan önce Çağrı Bey'e bir oğlu olduğu müjdesi gelmişti” dedi.

malazgirt-zaferi’nin-948’nci-yildonumu,-turkiye-yazarlar-birligi,tyb-seref-baskani-mehmet-dogan,,,,.jpg

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

Alp Arslan’ın gençlik dönemi, katıldığı savaşlar ve o dönemde yaşanan taht çekişmelerine de değinen Doğan, “Çağrı Bey 1059 yılında vefat etti. Tuğrul Bey bunun üzerine yeğeni Alp Arslan'ı, Çağrı Bey'in makamına getirdi. Tuğrul Bey, 1063’te öldüğü zaman da vasiyeti üzerine Selçuklu tahtına Alp Arslan’ın ağabeyi Süleyman getirildi. Ancak yaşanan olaylar ve itirazlar nedeniyle Alp Arslan 1064’te büyük bir törenle tahta çıktı. Alp Arslan'ın Rey'de tahta çıkmasından ve adına hutbe okutup sikke bastırmasından sonra saltanatı, Abbasi Halifesi Kaim Biemrillah tarafından da törenlerle tasdik ve ilan edildi.”

malazgirt-zaferi’nin-948’nci-yildonumu,-turkiye-yazarlar-birligi,tyb-seref-baskani-mehmet-dogan,,,,,,.jpg

SAYISIZ ZAFER KAZANDILAR

“Alp Arslan’ın beyleri, Anadolu’da akınlar yapıp sayısız zafer kazandılar. Selçuklu, devlet teşkilâtı, kuvvetli ordusu ve mükemmel idaresi güven veriyordu. Bir çok Türk topluluğu da Selçuklulara katıldı ve akınlar başladı. Anadolu’yu yurt tutmaya gelen Oğuzlar, yakıp yıkan, öldüren işgalciler değil; ruh üfleyen, yaşatan fatihlerdi. Malazgirt Kalesi önünde görünen ilk Selçukoğlu Tuğrul Bey’dir. Bu âdeta bir tanıma seferidir. Yaklaşık 20 yıl sonra yeğeni ve halefi Alp Arslan, Malazgirt zaferini kazanacaktır” diye konuştu.

SAVAŞIN SEYRİ

Savaşın seyri hakkında da bilgiler veren D. Mehmet Doğan, “Bizans’ın üç yıllık imparatoru Roman Diyojen, Anadolu için son bir hamle yapmak gayretine düştü. İki yüz bin kişilik ordusuyla Erzurum üzerinden Malazgirt’e geldi. Alp Arslan, Roman Diyojen’e barış teklif eder. Genç imparator, mütekebbir ve mağrurdur, zamanın en büyük ordusunun başındadır; askerlerini Isfahan’da kışlatacaktır, teklifi reddeder.”

“SAVAŞMAKTA VE SAVAŞMAMAKTA SERBESTSİNİZ”

“Artık savaş kaçınılmaz hale gelmiştir. Halife’nin buyruğu ile bütün camilerde Alp Arslan’a ve ordusuna dua edilmesi, büyük hükümdarın cuma sabahı kefeni olacak beyaz elbiseyi giyerek secdeye kapanıp dua etmiştir. Yaptığı konuşmada, “Burada Allah’tan başka bir sultan yoktur; her emir ve kader tamamıyla onun elindedir. Bu sebeple benimle birlikte savaşmakta ve savaşmamak için uzaklaşmakta serbestsiniz demesi askerler arasında büyük bir takdir topladı” dedi.

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.