Ulus'ta yıkım başlıyor

Ulus'ta yıkım başlıyor

Ankara'ya meydan kazandırmak maksadıyla yıkılması kararlaştırılan Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binalarının yıkımı için ilk adım atıldı.

Ulus'ta yıkılması kararlaştırılan iki yapıdan bir olan Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı'nın ek hizmet binası olarak kullanılan 14 katlı yapının yıkımı için gerekli çalışmalara başlandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yıkılmasını kararlaştırdığı iki yapıdan biri olan Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı binasının yıkımı için gerekli çalışmalara başlandı. Tekel ve Gümrük Müsteşarlığı'nın ek hizmet binası olarak kullanılan 14 katlı yapının Anafartalar Caddesi, Belediye Çarşısı, Türk Telekom Ankara Müdürlüğü ve Anafartalar Çarşısı'na bakan dört tarafı da kapatıldı. Yıkım için gerekli çalışmalarının bir kaç gün içinde tamamlanması bekleniyor. 

ESNAF: İŞLER AKSAR 

Ulus Hali ve Belediye Çarşısı esnafı ise yıkımın en çok kendilerini mağdur edeceğinden endişe ediyor. Ramazan öncesi yıkımın başlamasının işler aksatacağını ifade eden esnaf, "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıkımı bizi en az etkileyecek biçimde tamamlamasını ümit ediyoruz." dedi.

NASIL YIKILACAK?

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Özgür Anıl, yapının tarihi dokuya ve çevreye zarar vermeden yıkılmasının mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Anıl, yüksekliği 27 metreden uzun binaların yıkımında iki tür yönetim kullanıldığını belirtti. Anıl, çok katlı yapıların yıkımında uygulanan ilk yöntemin yapıda kat eksiltmesine giderek binanın 9 kata düşürüldükten sonra ağır tonajlı iş makineleri ile yıkımı olduğunu, ikinci yönteminse patlayıcı kullanılarak yıkılması olduğunu söyledi. Anıl, Ulus'un kalabalık ve hareketli bir semt olması kadar yapıların birbirine yakın olmasından ötürü patlayıcı ile yıkımın mümkün olmadığını ifade etti.

Spor Genel Müdürlüğü bekliyor

Öte yandan Ulus Emekli Sandığı Yapıları olarak bilinen ve Ankara Büyükşehir Belediyesine trampa edilen Anafartalar Çarşısı, Ulus İşhanı ve Spor Genel Müdürlüğü binalarının sadece Spor Genel Müdürlüğü yapısının yıkımı kararlaştırıldı. Spor Genel Müdürlüğü binasının alt katlarında esnaflık yapan vatandaşlar ise kendilerine haziran ve temmuz aylarında tahliye emrinin gelmesini bekliyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.