Ulus'taki PTT Pul Müzesi tarihe tanıklık ediyor

Ulus'taki PTT Pul Müzesi tarihe tanıklık ediyor

Ulus'ta tarihi binasında, dini ve milli bayramlar ile pazar günleri hariç haftanın altı günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen PTT Pul Müzesi, ücretsiz olarak hizmet veriyor.

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e devrolan pek çok kurumdan biri olan PTT'nin 180 yıla yaklaşan tarihine tanıklık eden koleksiyonlar, Ulus'taki PTT Pul Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor. 1934 yılında Alman mimar Clemens Holzmeister tarafından inşa edilen tarihi binasında, 2013 yılından beri hizmet veren müze, Türkiye'nin ilk pul müzesi olma özelliğini de taşıyor.

Dünya çapında bir kültür merkezi olma özelliğini taşıyan PTT Pul Müzesi, modern müzecilik anlayışı ile tasarlanan binasında, Dünya Pulları, Osmanlı Devleti Pulları, Anadolu Hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları ve 7 ayrı temadan oluşan Tematik Pullar sergileniyor. Müzede ayrıca; Geçmişten Günümüze Posta, İstiklal Harbinde PTT ve Nostaljik PTT alanları da bulunuyor.

150 YILLIK PUL KOLEKSİYONU

img_2356.jpg

Pul Müzesi'nde, 1863 yılında Osman Devleti döneminde tedavüle sunulan ilk Tük Pulundan günümüze kadar basılmış tüm pullar kronolojik ve tematik (Atatürk, Tarih, Turizm, Taşıt, Doğa, Spor, Kültür Varlıkları gibi) olarak sergileniyor. Osmanlı Devleti, ilk posta pulunu 1863 yılında bastı. Böylece, Asya'da yapışkan posta pulu basan ikinci bağımsız devlet Osmanlı Devleti oldu. Bu pul; Konstantinopolis matbaasında tasarlandı ve basıldı. Yazımı tamamıyla Türkçe olup Arapça el yazısı kullanıldı. 

ZİYARET ETMEK ÜCRETSİZ

img_8233.jpg

Ulus'ta tarihi binasında Dini ve Milli Bayramlar ile Pazar günleri hariç haftanın alt günü saat 09:00-17:00 arasında ziyaretçilerini bekleyen PTT Pul Müzesi, ücretsiz olarak hizmet veriyor. Ayrıca, Pul Müzesi'nin giriş katında bulunan, 'Müze Dükkan'da 3D posta kartları, pul görselli porselen kupalar, Filatelik ürünler (pul, ilk gün ve özel gün zarfları, portföy, posta kartı), bileklik ve harici bellek çeşitleri, yıka-boya tişört, yap-bozlar (puzzle) üflemeli cam sanatı çeşitleri, doğa dostu geri dönüşümlü kırtasiye ürünleri vb. hediyelik eşyalar bulmanız mümkün.

MÜZE BİNASININ TARİHÇESİ

PTT Pul Müzesi'ne 5 yıldır ev sahipliği yapan tarihi bina, Emlak ve Eytam Bankası'nın Umum Müdürlüğü olarak 1934 yılında inşa edildi. Türk halkının inşaat yatırımlarını desteklemek ve gerekli kredileri sağlayabilmek için Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatları doğrultusunda 3 Haziran 1926'da Ankara'da kurulan Emlak ve Eytam Bankası'nın binası Clemens Holzmeister tarafından neo-klasik kural ölçülerinde inşa edildi. Tarihi bina PTT tarafından restore edilerek PTT Pul Müzesi'ne dönüştürülmüş ve 2013 yılında açılışı gerçekleştirildi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.