Ulus'taki tarihi İş Bankası binası müze oluyor

Ulus'taki tarihi İş Bankası binası müze oluyor

Başkent’in simge yapılarından biri olan ve 89 yıldır banka şubesi olarak hizmet veren binanın, müze olması kararlaştırıldı.

Başkentin simgelerinden Ulus Meydanındaki tarihi İş Bankası binası geçtiğimiz hafta itibariyle kapılarını kapattı. Bundan sonra banka olarak faaliyet vermeyeceği öğrenilen tarihi mekânın önümüzdeki süreçte müze olarak kapılarını tekrar açacağı öğrenildi. 89 yıllık tarihe ve önemli mimari değere sahip binanın müzeye dönüştürülmesi kararında geçtiğimiz günlerde açıklanan Ulus Kent Meydanı projesinin etkili olduğu da düşünülüyor. 

“MÜZE OLACAK”

ulus-(3).jpg

Ankara’nın simge binalarından olan tarihi yapı bugüne dek İş Bankası Ankara Şubesi olarak hizmet veriyordu. Ancak geçtiğimiz hafta kapılarını kapatan şubenin artık banka değil müze olarak faaliyet vereceği öğrenildi. Yetkililer ise  “Ankara Şubemiz artık banka olarak hizmet vermeyecektir. Şuan içerisinde bir tadilat çalışması vardır. Zamanı kesin olmamakla birlikte önümüzdeki günlerde müze olarak tekrar açılacaktır” ifadelerine yer verdi. 

“BAŞKENTİN SİMGELERİNDEN”

Başkentin simge binalarından olan önemli tarihi ve mimari değere sahip olan tarihi bina İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanarak 1929 yılında yapılmış. Betonarme üzerine Ankara taşı kullanılarak inşa edilen yapının süslü ön cephelerinde Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izleri görülmektedir. Bir dönem İŞ Bankası Genel Müdürlüğü olarak da hizmet veren yapı günümüzde Ankara Şubesi olarak hizmet vermekteydi. 

PROJENİN ETKİLİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Binanın müzeye dönüştürülme kararında ise uzun zamandır çalışmaları süren ve geçtiğimiz hafta açıklanan Ulus Kent Meydanı projesinin etkili olduğu düşünülüyor. Projeye göre alan tamamen trafikten arındırılarak müzelerle kaplı turistik bir meydana dönüştürülecek. Müzeye dönüştürülecek İş Bankası binası bölgede bulunan Cumhuriyet dönemine ait pek çok tarihi yapı hali hazırda müze olarak kullanılıyor. I TBMM binası Kurtuluş Savaşı Müzesi II TBMM binası Cumhuriyet Müzesi bunlardan bazıları. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.