Ulus’un altı temiz çıktı

Ulus’un altı temiz çıktı

Ulus projesinde kazılması düşünülen noktalarda tarihi bir yapıyla karşılaşma ihtimaline karşın Büyükşehir’in yaklaşık 3 yıl önce ‘jeoradar’ ile toprak altında araştırma yaptırdığı, bu aramalarda herhangi bir tarihi bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.

Ulus trafiğini yer altına alacak proje için yakın zamanda ilk kazmanın vurulacağının açıklanması ile gözler bölgedeki zengin tarihe çevrildi. Ulus’un binlerce yıldır farklı medeniyetler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılması dolayısıyla proje güzergâhındaki kazılacak noktalarda herhangi bir tarihi yapıyla karşılaşıp karşılaşılmayacağı merak konusu oldu. 

ANKARA’DA İSTANBUL ÖRNEĞİ YAŞANIR MI?

Çoğu Başkentli bu günlerde bu sorunun cevabını aramaya başladı. Zira kazılarda bir tarihi yapı ya da eser ile karşılaşılması durumunda bu çalışmaların kısmi olarak durması anlamına geliyor. En son İstanbul Beşiktaş’taki metro kazıları sırasında yer altından deyim yerindeyse tarih fışkırmış ve çalışmalar durdurulmuştu. Aynı durumun bu kazılarda da yaşanabileceği iddia ediliyor. 

ULUS’TAKİ PROJE GÜZERGAHI JEORADAR İLE TARANDI

Ankara için bir hayli önemli olan projeyi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ortak yürütecek.

Proje ortaklarından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 3 yıl önce projedeki yol güzergâhlarında tarihi yapı ve eserle karşılaşma ihtimaline karşın yer altı zemin araştırma çalışması yaptığı öğrenildi. Çalışmayı Büyükşehir’e bağlı Koruma Uygulama Ve Denetim Müdürlüğünün (KUDEM) yürüttüğü kaydedildi. Proje kapsamındaki güzergâhlarda zemin altının araştırılması için 3 sene önce ihaleye çıkıldığı ve ihaleyi İstanbul firmasının kazandığı belirtildi. İhaleyi kazanan mühendislik firmasının yer altı radarı yani ‘jeoradar’ ile toprak altında araştırma yaptığı; ancak proje güzergahında tarihi anlamda bir esere rastlanılmadığı iddia edildi. 

PROJE KESİNTİSİZ DEVAM EDER

Bu durum bir anlamda Ulus projesinin kesintisiz bir şekilde devam etmesi anlamına geliyor. Proje çalışmalarında başka sorun çıkmadığı takdirde gelecek yol Ulus projesinin tamamlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

İLK ÇALIŞMA 2004’TE BAŞLADI

Ulus Meydan Projesi için 2004-2005 yıllarında bir dizi çalışma başlatıldığı; ancak çeşitli sebeplerden dolayı projede ilerleme kaydedilemediği biliniyor. 

İKİ ANA YOL YER ALTINA ALINACAK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna projenin detaylarıyla ilgili şunları söylemişti: “Melike Hatun Camisi'nin önünden bir meydan oluşturulacak, Çankırı Caddesi yerin altından devam ediyor ve Roma Hamamı'ndan sonra da açığa çıkıyor. Oralar da yine yürüme meydanı oluyor. Bentderesi Caddesi tarafından, Anafartalar Caddesi tarafından gelen yol da alttan geçiyor ve Meclis'in oradan çıkıyor. Ulus'ta ve Melike Hatun Camisi'nin önünde yayalaştırılmış bölge olarak birer meydan oluşuyor. Melike Hatun Camisi'nden Hacı Bayram Camisi'ne kadar olan yayalaştırılmış bölgede tramvay hattı planlıyoruz”

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.