Vali Ercan Topaca'dan çarpıcı uyuşturucu açıklaması

Vali Ercan Topaca'dan çarpıcı uyuşturucu açıklaması

Ankara Valisi Ercan Topaca, en sinsi düşmanın uyuşturucu ve tacirleri olduğunu belirterek, "Karşımızdaki düşman ve gruplar çok sinsi ve kararlı. Uyuşturucu ile mücadelede milli mücadele ruhuyla hareket edilmeli" dedi.

Ankara Valisi Ercan Topaca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla uyuşturucuyla topyekün mücadele başlatıldığını belirterek yeni önlemleri bir gazeteye anlattı.

Uyuşturucu ile mücadelede, milli mücadele ruhuyla hareket edilmesi gerektiğini belirten Topaca, “Metruk binaların yıkılması konusunda, Sayın Cumhurbaşkanımızın özel talimatları oldu. Uyuşturucuyu satanların ve kullananların yuvalandığı, uyuşturucuları sakladıkları alanları yıkıyoruz. Gecekondu bölgelerindeki kentsel dönüşüm projelerini de destekliyoruz. Belediyelerimiz binlerce gecekondu ve metruk binayı yıktı. Uyuşturucu ticaretini ve kullanımını besleyen kaynakların kurutulması için çalışıyoruz” dedi.

Vali Topaca’nın uyuşturucu ve terörle mücadele konusunda yaptığı açıklamalar satır başlarıyla şöyle:

UYUŞTURUCU TERÖRÜN FİNANSMANI: Günümüzde devletlerin ve toplumların en önemli sorunlarının başında uyuşturucu geliyor. Çünkü uyuşturucu ticareti ile terörist faaliyetler arasında çok güçlü bir bağlantı var. Terörün finansmanında en önemli kaynak uyuşturucudur. Devletimizin uyuşturucu ile mücadeledeki temel önceliği çocuklarımızın ve gençlerimizin bu illetten uzak tutulmasıdır.

1635 TUTUKLAMA: Uyuşturucu ile mücadele kapsamında, 2017’de 181 operasyon yapıldı. Operasyonlarda 6 bin 831 kişi yakalandı. Bu kişilerin bin 635’i tutuklandı ve 635 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu kadar çok kişi tutuklanınca Ankara’nın hiçbir yerinde uyuşturucunun alınıp satılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak, ne kadar kişi tutuklanırsa tutuklansın, bu kârlı ticareti birilerinin devam ettirmeye çalıştığını, uyuşturucunun ticaretini ve dağıtımını bir şekilde yapma arayışı içerisinde olduklarını görüyoruz. Dolayısıyla sadece bu işin ticaretini yapan, dağıtan veya kullananlarla yapılacak mücadele ve bunların sürekli denetim altında tutulmasının yetmediğini gördük. Bu mücadelede bunun kaynaklarını da kurutmak gerekiyor. Nerede üretiliyorsa, hangi güzergahlardan geliyorsa buralarda da tedbir alınması gerekiyor. Hükümetimizin hazırladığı ‘Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ var.

MÜFTÜLER VE VAİZLERLE TOPLANTI: İçişleri Bakanımızın valilere birçok talimatı oldu. Sayın Bakanımızın katılımıyla Ankara’da bütün mahalle muhtarları ile toplantı yaptık. Ayrıca, uyuşturucu ile mücadele yöntemleri konusunda, lise müdürleri, müftüler, vaizler ve rehber öğretmenlerin katıldığı bir eğitim ve koordinasyon toplantısı yaptık.

OKULLARA ÖZEL ÖNLEMLER: Risk sıralamasına göre okullarımızda ve okullarımızın çevresinde önemli tedbirler alıyoruz. Her okul, uyuşturucu ile mücadele konusunda uzman polislerimiz tarafından izleniyor. Bu işi yapanların okulların çevresine gelip gitmesine ve o faaliyetleri yapmalarına mâni olacak tedbirleri alıyoruz... Bu konuda parklarda, umuma açık alanlarda, kahvehane ve benzeri yerlerde sıkı tedbirler alıyoruz. Çok sık asayiş uygulaması ve denetimler yapıyoruz.

CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATI: Uyuşturucu kullanımı, daha çok varoşlarda ve şehrin gelişmemiş bölgelerinde, evlerin üst üste ve dar sokakların olduğu yerlerde yoğunlaşıyor. Alımı, satımı, saklanması, kullanımı buralarda daha çok görülüyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın talimatları oldu. Metruk bina ve iş yerlerinin olduğu bölgelerde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak uyuşturucu ticareti yapan kişilerin yuvalandığı, uyuşturucuyu sakladıkları veya uyuşturucu kullandıkları binaları yıkıyoruz. İskitler, Hıdırlıktepe, Yenidoğan ve Rüzgarlı gibi bölgelerde yıkım çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. 

‘Valiliğin arkasında bile bu işe cesaret edebiliyorlar’

Uyuşturucu tacirlerinin gözü dönmüş. Valilik binasının hemen arkasında, 100 metre mesafede bu işleri yapmaya cesaret edebiliyorlar. Ankara Valisi olarak göreve başladığım ilk aylarda, düzenlenen bir asayiş uygulamasına ben de katıldım. Yarı yıkılmış bir bina içinde ışık yanıyor, bazı kişiler bu binaya girip çıkıyor. Kötü işlerin yapıldığı belli. Arkadaşlara, burası nedir diye sordum. Görevliler, hukuki uyuşmazlık dolayısıyla, belediyenin yıkımı tamamlayamadığı bir bina dediler. Uzun zamandır duruyormuş. OHAL’in verdiği yetkiyi de kullanarak güvenlik gerekçesiyle hemen yıkım talimatı vererek bu binaları yıktırdım. Bu işlerin yapıldığı yerlere, sokaklara ve caddelere girince hemen hissediyorsunuz. Kendinizi emniyette hissetmiyorsunuz. Oraları yıkarak açtırdık. Şimdi pırıl pırıl ve tertemiz oldu. Temizlediğimiz ve uyuşturucu illetinden kurtardığımız her sokak, her cadde ve her park bizim için kazançtır. 

‘Düşman sinsi’

Anne ve babalar çocuklarını dikkatli bir şekilde takip etmeliler. Şüpheli bir durum varsa, polis ve okul idaresi ile bu bildiklerini paylaşmalıdırlar. Anne ve babanın katkısı olmadan uyuşturucu ile mücadeleyi kazanmamız mümkün değildir. Uyuşturucu ile mücadele sadece polis ya da okul idaresine havale edilecek kadar basit bir mücadele değildir. Zor bir savaş ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla, uyuşturucu ile mücadele, ilgili herkesin destek olması gereken, adeta milli mücadele ruhuyla hareket edilmesi gereken bir mücadeledir. Karşımızdaki düşman ve gruplar çok sinsi ve kararlı. Çünkü çok ciddi kârlar var. Çok kolay para kazanıyorlar. Ayrıca, çok kolay kandırılabilecek ve kullanılabilecek bir kitle var. 

‘Vergi dairesini PKK bombaladı’

Şubat ayının ilk günlerinde Ankara Vergi Dairesi Başkanlığında bir patlama yaşandı. Eylem sonrası yapılan çalışmalarda elde edilen deliller, eylemcinin bağlantıları, kullanılan patlayıcı ve eylemcinin geldiği yer hiç şüphesiz PKK/PYD’yi gösteriyor. Patlama olayıyla bağlantılı bir çok kişi gözaltına alındı, Vergi Dairesi Başkanlığındaki patlamada aslında kamera sisteminde kayıt var. Kamera sistemi görmüş, ama sisteminin başındaki görevli bombacıyı görmemiş. Dikkatli izlese görecek. Binanın dışındaki direğin yanına çanta bırakılmış. Aslında özel güvenlik personelinin onu izlemesi ve 112’yi arayarak böyle bir çanta konuldu demesi lazım. Çanta bırakılması 19.43’te oluyor. Bunu görse ve uyarsa hemen tedbir alınacak. 20 dakika sonra 20.03’te bomba patlıyor.

LİSANSI İPTAL EDİLEBİLİR: Özel güvenlik personelinin denetimini sıklaştırdık. Eğitimler artırıldı. Ben de denetliyorum. Son olay gösterdi ki, her yer hedef olabilir. Biz özel sektörüz gibi bir algıya kapılmak doğru değil. Her yer ve her kurum risk altında olabilir. Özel güvenlik personelinin etkin şekilde çalıştırılıp ve denetlenmesi gerekiyor. Valilik olarak özel güvenlik şirketleri ve çalışanları üzerindeki denetimlerimizi önümüzdeki dönemde daha da artıracağız. Bu konuda ihmali olan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Çalıştırdığı personelin denetimini iyi yapmayan, özel güvenlik personelini başka işlerde çalıştıran, kamera sistemini etkili ve devamlı şekilde izlemeyen, korudukları bina ve tesis girişlerinde arama ve kontrolleri etkili bir şekilde yapmayan özel güvenlik şirketlerine, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda öngörülen yaptırımları uygulayacağız. Buna rağmen gerekli tedbirleri almayan şirketlerin lisanslarını iptal edeceğiz.

Terör kaynağında yok ediliyor

Terörün kaynağının kurutulması önemli. Afrin Operasyonu da terörle mücadele konusunda ülkemizin son dönemlerde yaptığı en önemli operasyonlardan biridir. 2014 ve 2017 yılları arasında Hatay Valiliği yaptım. Amanos Dağlarındaki terör unsurlarını bir türlü temizleyememiştik. Çünkü, teröristlerin beslendikleri ve desteklendikleri yer sınırın öbür tarafındaki Afrin’di. Sınırın doğal özelliklerinden de yararlanarak karşıdan ciddi destek sağlanıyordu. PKK/PYD terör örgütü sınır hattında kendine uygun bir alan bulmuştu. Şehirlerimizin güvenliğini tehdit eden kişiler Afrin’den geliyordu. Afrin Operasyonu, terörü merkezinde ve kaynağında yok etme açısından ülkemiz için çok ciddi bir çalışmadır. Orada terörü yok edince Ankara ve İstanbul’da rahat olacağız. Bütün milletimiz, 80 milyon bu harekatın arkasındadır. Ankara’daki terörle mücadelenin bundan bağımsız olduğunu söylemek mümkün değil. Oralarda bunların tepesine bindikçe bunlar tepki vermek isteyecektir. Buna karşı da tedbir alacağız."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.