Van kahvaltısının vazgeçilmezi kavut tescillendi: Kavut nedir, neden yapılır?

Van kahvaltısının vazgeçilmezi kavut tescillendi: Kavut nedir, neden yapılır?

Doğu illerimizin özellikle de Van’ın kahvaltısı hayli meşhurdur. Van kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında ise kavut yer alıyor. Türk Patent tarafından kavut tescillendi. Artık tescilli bir ürün olan kavut nedir, neden yapılır? Kavutun anlamı ne?

Doğu illerimizin, özellikle de Van kahvaltısı hayli meşhurdur. Van kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında ise kavut yer alıyor. Türk Patent tarafından kavut tescillendi. Artık tescilli bir ürün olan kavut nedir, neden yapılır?
Türk Patent ve Marka Kurumu Türkpatent’in tescil belgesi ve kavut ile ilgili bilgiler haberimizde:

Van’da, ile özgü olan ve ülke genelince meşhur olan kahvaltının vazgeçilmezlerinden kavut, Türkpatent tarafından koruma altına alındı. 

Kavutun korunması çalışması önce Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılmıştı. 

Odanın başvurusu üzerine Türk Patent tarafından kavut coğrafi işaret tescil belgesine uygun bulundu.

Van Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva, kavut ve Türk Patent’in tescil belgesiyle ilgili önemli bilgiler verdi. 

Geçmişten bu yana Van’ın markalaşması anlamında önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Takva, bu çalışmalardan en önemlisinin Van kahvaltısının garanti marka tescillenmesini gerçekleştirme süreci olduğunu söyledi.

van-kavutu-icz.jpgNecdet Takva,  "2015 yılından bu yana Van kahvaltısı artık 16 standart ürünü ve garanti marka tescili ile Van halkına ait olduğunu, kentte ait kültürel bir değer olduğunu Van Ticaret ve Sanayi Odası emekleri ve katkılarıyla gerçekleştirmiş olduk.

2014 Haziran ayında da yaptığımız dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasının Guinness rekorlarına girmesiyle beraber bunun alt yapısını güçlendirmeye yönelik, faaliyetlerimiz durmadan devam ediyor.2017 yılının yedinci ayında biz ürünlerle ilgili çeşitli girişimlerde bulunmuştuk" dedi. 

Peki kavut nedir, neden yapılır?

Zengin Van kahvaltısının vazgeçilmezlerinden olan kavutun tarihi çok eskilere dayanır; Urartu medeniyetinden bu yana geldiği belirtilir.

Kavut, bir süre sütte bekletilmiş kabuklu buğday ununun tere yağında kavrulmasından elde edilen bir ürün. Daha çok kahvaltılarda tüketilen ürün, diğer öğünlerde de tercih edilebiliyor. 

Besleyici özelliği ile özellikle kış aylarında çok tüketiliyor. Urartu döneminde özellikle askerler tarafından tercih edildiği kaydediliyor. 

Van bölgesinin öne çıkan değerlerinden biri olarak gösterilen kavut, hem kimyasal bileşenleri, hem de yapılış şekli ile artık Van’ın tescilli ürünlerinden biri haline gelmiş, Van kavutu adını almış oldu. 
 

Kavutun anlamı ne?

Bu arada, Türk Dil Kurumu'na göre kavutun anlamı "kavrulduktan sonra öğütülmüş tahılın ununa şeker katılarak yapılan yiyecek, bir tür un helvası" şeklinde ifade ediliyor. 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.