Yaşar Güldal

Yaşar Güldal

Vekil İmam Hatipler ve taşeron işçilerin kadro sorunu

Vekil İmam Hatipler ve taşeron işçilerin kadro sorunu

1- VEKİL İMAM-HATİP VE VEKİL MÜEZZİN SORUNU

Öncelikle “El-vekil-ü ke’l-asil” diyerek başlamak gerekiyor söze. Çünkü bu görevlilerimiz asil görevlilerin yerlerine vekil olarak görevlendirilmişlerdir. Pekâlâ, kadrolu görevli görevine dönünce ne oluyor biliyor musunuz? İsterseniz bu soruyu bir Nasreddin Hoca fıkrasıyla anlatayım sizlere…
Nasrettin Hoca bir gün eşekten düşmüş. Hocanın başına insanlar toplanmış. Hocaya demişler ki;
-“Hocam bir doktor çağıralım mı?”
Hoca ise: “Yok yok, benim halimden doktor değil, eşekten düşen anlar. Siz bana eşekten düşen birisini getirin, eşekten düşenin halinden eşekten düşen anlar” demiş.
Yani bu kardeşlerimizi belki en iyi ben anlarım. 
Diyelim ki Size 5 yıllık vekil imam-hatiplik veya müezzinlik görevi veriliyor. Buraya kadar her şey normal. Sonra bu kardeşlerimiz tam cemaate ve göreve alışıyor “pat”  yerine görev yaptığı görevli çeşitli nedenlerle görevine geri dönüyor. Ardından bu kardeşimizin lojmanı boşaltması ve yeni görev bulması gerekiyor. Lojmanı boşaltacak ama eşyaları nereye götürecek? Vekil görev bulabilecek mi? Burası da kocaman bir soru işareti. 
Bir de bu kardeşlerimiz evliyse ve çocukları da bölgedeki okula kayıtlıysa işte o zaman bu kardeşimiz için çetin bir imtihan başlıyor. Asil görevli dönüp imzayı attığı andan itibaren maaş da kesiliyor. Ne yapacak imam veya müezzin kardeşimiz?
Âcizane bazı önerilerim var. Gelin bu önerilerime birlikte göz atalım …
Bu kardeşlerimiz için yine fahrilerde olduğu gibi 4/C statüsü getirilebilir. Bunun için de bazı şartlar aranır, mesela kpss ve dhbt şartıyla birlikte hafız olma şartı, ardından ilahiyat fakültesi mezunu olma, sonra önlisans ve imam hatip lisesi mezunu olma diye belli başlı şartlar aranabilir. En az 2 yıl görev yapma şartı gibi şartlar aranabilir. Bu şartlar dönem dönem esnetilebilir.
Bu mümkün değil deniliyorsa süreli vekillik yapanlar arasından, 2 yıl veya daha fazla süre vekil imamlık-vekil müezzinlik yapanların içerisinden şartları oluşturanlar daimi vekilliğe geçirilebilir.
Hadi dedik ki bu da mümkün değil. O zaman şöyle bir önerim var, bu kardeşlerimiz yapılan alımlarda tercih sebebi olabilir. Alımlarda şartları taşıdıkları takdirde belli bir kontenjan ayrılarak yapılan sınavda başarılı olanlar kadrolu veya sözleşmeli imam hatip olarak atanabilir.
Denilebilir ki en az bir yıl veya daha fazla vekil imam-hatiplik yapanlar arasından; hafız olanlar, ilahiyat mezunları ve önlisans mezunları arasından yapılacak alımlar için tahsis edilen kadronun 3/1 oranında tercih edilebilirler. Bu şartlar dönem dönem ihtiyaç halinde esnetilebilir.
Bir de bunların dışında iş-kur imamlarımız da var artık. Geçici cami görevlisi olarak göreve başlatılan 4 bin 995 kişi İŞ-KUR’a bağlı olarak “Toplum Yararına Hizmet Programı”na kaydırılmış ve resmiyette “temizlik işçisi” olarak istihdam edilen bu kardeşlerimiz de bugün kadro için bir umut beklemektedirler. 

2- TAŞERON SORUNU

Bugün ev geçindirme derdinde olup kamuda taşeron işçi statüsünde çalışan, yüz binlerce gencimiz var. Şimdi yeni bir çalışma yapıldığı ve sonuca ulaşmak üzere olduğu konuşulmaya başlandı. Umarım bu sefer de dağ fare doğurmaz, ciddi bir çalışmayla bu gençlerimizin bu sefer kadro beklentisi kalıcı bir biçimde çözüme kavuşturulur.

3- ATAMA BEKLEYEN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNU

Bir de okullarımızda ücret karşılığı ve maaş karşılığı istihdam edilen öğretmenlerimiz de var. Onları da burada zikretmeden geçemeyeceğim. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki her ay öğretmen atamasının yapılması mümkün değil. En azından öğretmen alımları yapılırken dönem başlarında ve dönem sonlarında hangi branşlara ne kadar ihtiyaç varsa bunlar il, ilçe milli eğitim müdürlükleri, okullarla birlikte koordineli bir çalışma yapıp bu açıklarının tamamını olmasa da bir kısmını kapatabilirler.
Diyelim “A” okulunda bir Edebiyat öğretmeni emekli oldu varsayalım. Gelecek dönem bu öğretmenin yerine maaş karşılığı veya ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılması yerine, yapılacak yeni atamada bu öğretmenin yeri 5 sene ücretli öğretmenlik yapanlar arasından tercih sebebi sayılarak bu öğretmenimizin açığı çok rahat biçimde doldurulabilir. Benim ki sadece bir öneriden ibarettir. Nasıl fikir?
Öğretmen alımlarında da belli başlı kriterler konulabilir. Mesela 5 sene çalışmış olanların içerisinden, diyelim 10 bin alım var, alınacak olanların 3/2’si ücretli öğretmenlik veya ücret karşılığı öğretmenlik yapanlar arasından seçilebilir. Bu şartlar geliştirilebilir. Yeter ki alım olsun…
Ne yazık ki her seçim döneminde sözleşmelilere kadro verilecek, yok vekillere kadro geliyor, yok efendim fahrilere kadro geliyor, bu da tutmazsa yüz binlerce taşeron işçiye kadro geliyor gibi mahalle dedikoducularının işgüzarlığıyla bu kitleye her seçim döneminde umut veriliyor. Ancak ortada ne kadro var ne de ele avuca gelecek doğru düzgün bir çalışma var!
Daha trajik bir şey var bu gençlerimiz göreve başladığından şuana kadar hiçbir zaman kadro umutlarını yitirmediler. Yine bir umut kadro gelecek ümidiyle görevlerini yapıyorlar. Gelin tutalım bu gençlerin elinden.
Kalın sağlıcakla…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR