'Yavaş, saygı duyar'

'Yavaş, saygı duyar'

Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, Mansur Yavaş'ın işçilere, “Farklı bir sendikaya geçin” diye talimat verdiğine inanmadıklarını söyleyerek, "Belediye Başkanımızın, işçinin iradesine ve tercihine saygı duyacağına inanıyoruz" dedi.

Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, Mansur Yavaş'ın işçilere, “Farklı bir sendikaya geçin” diye talimat verdiğine inanmadıklarını söyleyerek, “Ankara halkının oylarıyla gelen Belediye Başkanımızın, işçinin iradesine ve tercihine saygı duyacağına inanıyoruz" dedi.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'ın işçilere 'farklı bir sendikaya geçin' şekilde bir talimat verdiğine ve böyle bir düşüncesi olduğuna inanmadıklarını belirterek,”Ankara halkının oylarıyla gelen Belediye Başkanımızın, işçinin iradesine ve tercihine saygı duyacağına inanıyoruz." dedi.

650 BİN ÜYE POTANSİYELİ VAR

Toruntay, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Öz Taşıma İş Sendikasının yaklaşık 23 bin üyesiyle taşımacılık iş kolunun en büyük sendikası olduğunu söyledi. Taşımacılık iş kolundaki 750 bin çalışandan sadece 100 bininin sendikalı olduğuna dikkati çeken Toruntay, 650 bin civarında sendikaya üye olma potansiyeli olan çalışanın bulunduğunu vurguladı. Üyelerinin yaklaşık 12 binin Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı Bugsaş, Belka ve Belko şirketlerde olduğunu dile getiren Toruntay, bunlardan 200'ünün çeşitli gerekçelerle istifa ettiğini bildirdi.

“DİĞER SENDİKALARDAN TACİZ VAR”

Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası’nın, kendi iş kollarında olmamasına rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesindeki Öz Taşıma İş üyelerini sendikadan istifa için taciz ettiğini iddia eden Toruntay, şunları kaydetti, "Bu ahlâki değil. Biz oradaki iş yerlerimizde yılbaşında toplu iş sözleşmesi imzaladık. Ortada 3 yıllık bir sözleşme var. Farklı bir iş kolunda faaliyet gösteren bir sendikanın bizim iş kolumuzdaki iş yerlerine gelip, 'sizlere daha iyi haklar alacağız' demelerini doğru bulmuyorum. Sendikacılık ahlâkı bu değil. Bizler Hak-İş'in ilke ve ahlakıyla sendikacılık yapıyoruz. Toplu iş sözleşmesi devam ederken bir iş yerine gidip de diğer bir sendikadan istifa ettirdiğimiz tek işçi yoktur. Üyelerimizin yüzde 98'i ilk defa sendikalı olan ve ilk defa toplu sözleşme gören çalışanlardır."

YAVAŞ İŞÇİNİN İRADESİNE SAYGI DUYAR

Daha huzurlu ve verimli bir çalışma ortamını arzuladıklarını dile getiren Toruntay, konuşmasını şöyle sürdürdü,  “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın işçilere 'farklı bir sendikaya geçin' şekilde bir talimat verdiğine ve böyle bir düşüncesi olduğuna inanmıyoruz. Ankara halkının oylarıyla gelen Belediye Başkanımızın, işçinin iradesine ve tercihine saygı duyacağına inanıyoruz. Yayımladığı genelgeyle de açıkça 'işçiler serbesttir, herkes işine baksın, Ankara'ya daha nasıl iyi hizmetler yaparız, bunun derdinde olalım' denilebilecek doğrultuda. Bütün bunlara rağmen, bazı sendikalar her gün üyelerimize mesaj atıyorlar, iş yerlerine gidiyorlar, taciz ediyorlar" dedi.

oz-tasima-is-sendikasi-genel-baskani-mustafa-toruntay,.jpg

ANKARA’YA HİZMET EDİYORUZ

Toruntay, belediye şirketlerinin tasfiyesinin Yavaş'ın takdirinde olduğunu ama işçilerin işini kaybetmemesinin kendileri için önem taşıdığını ifade ederek, 3 yıllık toplu iş sözleşmesi kapsamında belediye yönetimiyle iletişim halinde olmaya devam edeceklerini bildirdi. "Bütün üyelerimiz rahat olsun, yanlarında biz varız. Arkalarında Hak-İş var. Ortaya çıkıp şovmenlik yapan sendikacılara da meydanı bırakmayız" diyen Toruntay, sözlerini şöyle sürdürdü, "Biz Ankara'ya hizmet eden bir belediyenin ve başkanının çalışanları olarak daha çok üretmeye, daha çok hizmet etmeye, eskiden olduğu gibi bugün de devam edeceğiz. Önemli olan işimizi doğru yapmamız. İşimizi doğru yaptığımız sürece de bir sorun kalmayacağını düşünüyoruz."

“KIDEM TAZMİNATININ TAKİPÇİSİYİZ”

Toruntay, gündemdeki kıdem tazminatı tartışmalarına da değinerek, kıdemde mevcut haklardan geriye gidişi kabul etmeyeceklerini, çok sayıda çalışanın kıdem tazminatını alamadığını, bununla ilgili kapsamlı bir düzenlemenin yapılabileceğini söyledi. Tüm çalışanların kıdem tazminatını alabildiği bir sistemi desteklediklerini ifade eden Toruntay, "Yeni sistemde inşallah çalışanlar aleyhine olacak bir şey çıkmaz. Çıkarsa biz bunu asla kabul edemeyiz. Gerekli tepkimizi de koyarız çünkü bu kıdemde kazanılmış haklar kolay elde edilmedi." dedi.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.