Yediemine çekilen araçlar akıbetini bekliyor

Yediemine çekilen araçlar akıbetini bekliyor

Çeşitli nedenlerle yedieminlere çekilen araçlardan ciddi bir bölümüne sahip çıkanın olmadığı saptandı. Sadece Ankara Trafik Vakfı bünyesindeki otoparklarda 10 bin araç öylece bekliyor.

Çeşitli nedenlerle yedieminlere çekilen araçlardan ciddi bir bölümüne sahip çıkanın olmadığı saptandı. Sadece Ankara Trafik Vakfı bünyesindeki otoparklarda 10 bin araç öylece bekliyor.

 

NEDEN SAHİP ÇIKILMIYOR?
Gazetemize konuşan Ankara Trafik Vakfı yetkilileri söz konusu araçlara sahip çıkılmama nedenlerini şöyle sıraladı:

- Üzerinde icra ve borç bulunan araçlar. 


- Cadde ve sokaklarda atıl halde bulunan araçlar.  

-Trafikte sigortasız veya vergi borcu olmasından dolayı trafikten men edilmiş araçlar. 


- Trafik kurallarına uymadığı gerekçesiyle tehlikeli bulunup trafikten men edilen araçlar.

 

Ankara Trafik Vakfı (ATV) yetkilileri Ankara’da trafikten men edilmiş araçlarla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son 2 yılda otoparklarda bulunan araç sayısının 10 bini bulduğunu belirten yetkililer çözümün adresi olarak Adalet Bakanlığı’nı gösterdi. 2 yıl öncesine kadar araçların 6 ay otoparktan alınmadığı takdirde satıldığına dikkat çeken yetkililer yeni bir düzenlemeyle bu araçların ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini belirtti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre şuan yalnızca ATV’ye bağlı Ankara’da 10 bin çekilmiş araç bulunuyor. Bunların 4 bini hurda halde. 


OTOPARKLARDA 90 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Personel giderlerini zor karşıladıklarını belirten yetkililer şu ifadelere yer verdi:


“Hacizli araçlar, sigortadan muayeneden dolayı trafikten çekilmiş araçlar ve hurda vaziyetteki araçlar bunların hepsini çekiyoruz. Şu anda Ankara’da 6 depo otoparkımız var. Pursaklar, Ortaköy, Yakup Abdal, Batıkent, Çayyolu ve Şaşmaz. Ve toplamda burada çekilmiş araç sayısı ise 10 bini buldu. Bu artık çöplük oldu. Yer bulamıyoruz. Çekmek olduğu kadar bir de bunların muhafazası var. Bir otoparkı en az 8 kişi ile döndürmemiz gerekiyor. 6 depo otopark, 3 tane de ceza otopark olmak üzere toplamda 90 personelimiz var. Ve bu personelin giderlerini karşılamak zor oluyor. Otoparkların bulunduğu araziler de kirada. Onun da ağır bir yükü oluyor.”  

ATV'nin kaç otoparkı var? Hacizli araç satılır mı?

Ankara’da 6 depo otoparkta bulunan araç sayı hakkında bilgi veren yetkililer, “Örneğin hacizli araç satılmıyor. Bu aracın üzerinde 1 kişi icra koydursa sorun olmaz. Yine satım yapabilirsiniz. Ama bazı araçların üzerinde 10 kişiye yakın icra var. Araçların satışı yapılamıyor. Bunlar milli servettir ve burada çürüyor. Şu an bizim otoparkımızda 2000’li yılların başından kalma araçlar var. Devlet ham madde için hurda ithal ediyor. Bugün Ankara ATV’ye bağlı 4000 tane hurda araç var.  Maalesef çürüyor” diye konuştu. 


Yediemine çekilen araç ne kadar bekler?

Yetkililer, “Vatandaşın hiç bir şeyi yok üzerine ve aracı çekilmiş bırakıyor. Ya da vatandaş 2000 yılında herhangi bir sebeple aracını bağlatmış. Ve umursamıyor ne olacak diyor. Gelip almıyor. Maddi sıkıntısı olanlar gelip çıkaramıyor. Örnek veriyorum 2000 model araba o zaman satılsaydı iyi para ediyordu. Şu an hurda vaziyete gelmiş durumda. Bugün satılsa bizim alacağımız para en fazla 1700-1800 liradır. Ve 18 yıldır bu bizim otoparkımızda yatıyor. Normal bir otopark olsa 18 yılda 65 Bin lirayı bulur. Tabi biz bu 1800 lirayı da alabilirsek. En fazla alacağımız 100-200 liradır.”  

İcralık araç ne zaman satılır? Yediemindeki araç satılır mı?

Çözümün Adalet Bakanlığı’nda olduğunu söyleyen yetkililer, “Eskiden otoparklarda 6 ay kalan araçları avukatlarımız satıyordu. Şuan Adalet Bakanlığı bu duruma engel koydu. 2 yıldır araçlarımızı satamadığımız içinde otoparklarımız şuan şişmiş vaziyette. 10 Bin aracı nerede saklayalım. Bir şekilde bu konuya bir çözüm bulunması gerekiyor. Bu araçları ekonomiye kazandırmamız lazım. Çözüm de Adalet Bakanlığı’nın elinde” diye konuştu. Sözlerine şöyle devam eden yetkililer:


“İcra Dairesi bu aracı sattığında nereye borcu varsa bütün borçlarını kapatıyordu. Örneğin Motorlu taşıtlar vergisi ödeniyor otopark ücreti ödeniyor eğer haciz icralıysa o ödeniyordu. Şahsa eski araçlarda bir şey kalmıyor. Mesele, bu hurda araçların ekonomiye katılması.”


Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.