Yeni dönemin yönetim yapısı

Yeni dönemin yönetim yapısı

24 Haziran seçimlerinin ardından devreye girecek Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte 21 bakanlığın 16’ya düşmesi bekleniyor. Yeni sistemde ayrıca 9 farklı kurulun ve 5 farklı ofisin kurulması düşünülüyor.

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ardından Türkiye’nin yönetim sisteminde köklü değişikliklere imza atılacak. Cumhurbaşkanlığı teşkilatında yapılacak revizyonla ilgili muhabirimiz çarpıcı detaylara ulaştı. Pazar günü yapılacak seçimin ardından başlayacak yeni sistemde bakanlık sayısının 21’den 16’ya düşmesi bekleniyor. 6 bakanlığın ise isminin değişmesi ve kapatılacak bazı bakanlıklar ile birleşmesi düşünülüyor. Yeni yönetim siteminde bakanlıkların yanı sıra Cumhurbaşkanlığına bağlı 14’ten fazla çeşitli kurum ve kuruluşların da kurulması bekleniyor. 

BAKANLIK 21’DEN 16’YA DÜŞECEK

Hazırlanan taslak çalışmasına göre; bakanlık sayısı 21’den 16’ya düşecek. 5 Bakanlık kapatılacak. Birçok bakanlık görev alanına en yakın bakanlık ile birleştirilecek. Buna göre hazırlanan taslak çalışmasına göre yeni 16 bakanlık şöyle: Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı.”

BAZI BAKANLIKLAR BİRLEŞİYOR

Yeni sistemde Ulaştırma Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına, Maliye Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,  Ticaret Bakanlığına, Kalkınma Bakanlığı, Sanayi ve Kalkınma Bakanlığına dönüştürülecek. 

9 KURUL, 5 OFİS 

Bakanlıkların yanı sıra Cumhurbaşkanlığına bağlı 9 kurulun ve 5 adet ofisin kurulması düşünülüyor. Buna göre 9 adet kurul ile 5 adet ofisin kurulması bekleniyor. Kurulması düşünülen yeni kurumların listesi şöyle: Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Sosyal Politikaları Kurulu, Yerel Yönetimler Politikaları Kurulu. Finans Ofisi, İletişim Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Teknoloji Ofisi, Yatırım Ofisi

7 KURULUŞ BAĞLANACAK

Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı teşkilatına bağlanması beklenen kuruluşların listesi ise şöyle: Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.