Yerli ve milli kültüre sahip çıkmalı

Yerli ve milli kültüre sahip çıkmalı

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, ülkemizdeki kültür ve sanat faaliyetlerinde de yerli ve milliliğe önem vermemiz gerektiğini söyledi.

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ankara'daki kültür sanat etkinlikleri, hükümetin sanat politikaları ve dernek faaliyetlerinin yanı sıra birçok sorumuzu yanıtlayan Başkan Gökdemir ile keyifli söyleşi gerçekleştirdik. 

TEK BİR ÇATI ALTINDA TOPLANDIK

img_5153.jpg

-Kültür Sanat Muhabirleri Derneği ne zaman ve ne amaçla kuruldu?
Derneğimiz, 2013 yılında kültür sanat alanında faaliyet gösteren yaygın ve yerel medya kuruluşlarındaki gazeteci arkadaşlarımızı bir araya getirebilmek ve kültür sanat gazeteciliğinin önemine dikkat çekebilmek amacıyla kuruldu. Nasıl ki parlamento muhabirleri, ekonomi muhabirleri, sağlık muhabirleri, spor yazarları tek çatı altındaysa, kültür sanat muhabirleri de ülkemizdeki kültür sanat faaliyetlerini kamuoyuna aktaran kişiler olarak Kültür Sanat muhabirleri Derneği çatısı altında buluşmuşlardır. 

YERLİ VE MİLLİLİĞİ GÖRÜNÜR KILACAĞIZ

ssssssssssssss-001.jpg

-Faaliyet alanınız sadece kültür sanat muhabirlerini bir araya getirmek mi?
Kuruluş amacımız tabi ki kültür sanat alanında görev yapan gazeteci arkadaşlarımızı bir araya getirmek, bu birlikteliği Türkiye’nin kültür sanatı lehine çevirerek artı değer kazandırmaktır. Geniş bir kültür sanat yelpazesi içerisinde bulunan Anadolu’nun Kültürel ve sanatsal değerlerini gelecek nesillere doğru aktarabilmek ana amaçlarımızdan bir diğeridir. Günümüz de Cumhurbaşkanımız'ın dillendirdiği 'Yerli' ve 'Milli' kelimelerini Kültür Sanat Muhabirleri Derneği olarak kültür ve sanat alanında bir araya getirerek yerli ve milli kültür sanatımızın gazetelerin sayfalarında, internet haber portallarında daha çok yer alabilmesi adına çalışmalar yürütebilmektir. 

KINA GECESİ, BEKARLIĞA VEDA PARTİSİ OLDU!

-Yerli ve Milli kültür sanat kapsamında neler yaptınız ve yapıyorsunuz?
2013'ten beri faaliyetlerimize yerli ve milli kültürel etkinliklerle başladık. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi hafızalara tekrar kazımak istedik. Örneğin, kültürümüzde kına gecesi bugün bekarlığa veda partisi olarak değişmeye yüz tuttu. Kına gecesinin bekarlığa veda partisi adı altında değişime uğramaya başladığını kamuoyuna duyurmak ve kına gecelerimize sahip çıkmamız adına kına gecesi dahi düzenledik. Anadolu’muzun birbirinden özel yemeklerinin yerini Batıdan gelen hamburgerlerin almaması gerektiğini kamuoyuna aydınlatmak için Anadolu yemekleri etkinlikleri düzenledik. Yine Anadolu’muzun o güzel türkülerine sahip çıkarak Anadolu Türküleri etkinlikleri düzenledik. 

HER AY FARKLI BİR İLDE KÜLTÜR-SANAT BULUŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

-Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yürüttüğünüz projeyle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği olarak, 2017'de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkıları ile başlattığımız ve her ay bir ilimizde gerçekleştirdiğimiz Kültür Sanat Buluşmaları, 2018’de de devam etmektedir. 2017 yılında İstanbul Sepetçiler Kasrı, Hidiv Kasrı, Ankara, Eskişehir ve Mardin’de gerçekleştirdik. 2018 Ocak ayında ise Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş ile Türk Dünyası Başkenti ilan edilen Kastamonu’da başladığımız Kültür Sanat buluşmalarını buram buram tarih ve Osmanlı mirası kültürel değerler kokan Bursa’da daha sonra da Edirne’de gerçekleştirdik. 

Önümüzde ise Samsun ve Ağrı illerimiz var. Bu iki ilimizde de etkinlik yapacağız. Bu illerimizde de yine yerli ve milli sanatlarımıza dikkat çekerek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Papağanlaşmayacağız”, Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş’un “Batılılaşmayacağız” sözlerini hatırlatarak kültür sanat buluşmalarına devam edeceğiz. Kültür sanat buluşmaları etkinliklerimizin bu başarısında desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakan Bakanımız Numan Kurtulmuş’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Önümüzde ki dönemlerde bu desteğin devam edeceğine de inanıyoruz. 

CUMHURBAŞKANI'MIZIN SÖZLERİNİ İYİ OKUMAK GEREKİYOR

-Cumhurbaşkanımız, ülke olarak kültür sanat üzerinde geri kaldığımıza işaret ediyor, bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine katılmamak elde değil. Aslında Cumhurbaşkanımızın söylemlerini doğru okursak ne demek istediğini çok iyi anlayabiliriz. 

ANKARA KÜLTÜR-SANATTAN YOKSUN

-Başkent Ankara’daki kültür sanat faaliyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yaşadığımız şehir Ankara, ülkemizin başkenti. Haliyle Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bakanlıklar, Genel Müdürlükler, siyasi partilerin Genel Merkezleri, STK’ların genel merkezleri, bürokrasinin kalbi, vb. ne ararsanız burada. Bir şey eksik o da kültür sanat... Evet bunu üzülerek söylüyorum, Türkiye’nin kalbi, kültür sanattan yoksun. Bazı yerel yönetimlerin bu manada aktif çalışmaları olmasa Ankara’da kültür sanat yok, hatta kaybolmuş dahi diyebiliriz. 

ANKARA’NIN KÜLTÜR VE SANATINI ALTINDAĞ SIRTLADI

-Sizce Ankara'daki belediyeler arasında kültür-sanat faaliyetlerine en fazla kim önem veriyor?
Başkent'te kültür ve sanata en fazla ilgi gösteren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'dir. Ankara’nın kalbinde bir Hamamönü doğdu, Hamamarkası doğdu. Ankara’nın tarihi ve kültürü bu bölgede tekrar canlandı. Sadece bununla kalmadı, geleneksel el sanatlarının gelecek nesillere doğru aktarılması yönünde de en büyük yatırımı yine Altındağ Belediyesi yaptı. Ankara’da gelecek 20 yılda Altındağ’dan çok başarılı kültür sanat insanlarının çıkacağına inanıyorum. Çünkü gençlik merkezleri adeta bir kültür sanat fabrikası gibi çalışıyor. Ulucanlarda açılan sanat sokağında unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yeniden hayat bulduğuna bizzat şahidim. Hani diyoruz ya “Yerli ve milli sanatlarımıza sahip çıkmalıyız” diye Ulucanlar sanat sokağı sanki bunun için yapılmış.
Veysel Tiryaki Ankara’da yerel yönetimlerde Kültür sanat adına bir model oldu. Kendisini her zaman takdirle izlemiş ve Ankara’ya kazandırdıkları için teşekkür etmişimdir. Kendisinin bir sözünü de her yerde söylerim “Kültür sanatın müşterisi olmayan toplumlar, huzurlu bir toplum olamaz. Huzurlu toplum, Kültür sanatın müşterisi olmaktan geçer”
Mutlaka diğer yerel yönetimlerinde Kültür sanat adına faaliyetleri var ancak, 5 milyonluk bir nüfusta yaşıyoruz. Öne çıkan ve Ankara’nın kültür sanatını sırtlayan olarak Altındağ Belediyesi'ni görüyorum. 

ANKARA’NIN GRİLİĞİ KÜLTÜR SANATLA RENKLENİR

Başka bir şehirden Ankara’ya gelen insanlar, Ankara için gri şehir tabirini kullanıyorlar. Ankara bu makus talihini yenmeli. Grilik, Kültür sanatın renk cümbüşüyle canlandırılabilir. Böylelikle Ankara’da bir kültür sanat turizmi oluşturulabilir. Dönüp dolaşıp yine yerel yönetimlere geliyor konu ama, gerçekten bu manada onlara çok iş düşüyor. Altındağ modeli her ilçemizde uygulanmalı ve Ankara kültür sanatın da başkenti olmalı. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.