Yetmez ama Şimdilik kabul

Yetmez ama Şimdilik kabul

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik' emlak piyasası tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yönetmelik bu haliyle yetersiz olduğunu belirten Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, yönetmeliği şimdilik kabul edebileceklerini ancak ileride daha işlevsel ve sorun çözücü bir noktaya taşınmasını sağlayacaklarını kaydetti. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin de, uzun zamandır mücadelesini verdikleri yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden memnun olduklarını, eksikliklerine rağmen kendileri açısından önemli bir değişim olacağını söyledi.

"EKSİK YÖNLERİNİ TAMAMLAMAYA İHTİYAÇ VAR"
Taylan, taşınmaz ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğin öncelikle sektöre hayırlı olmasını dileyerek, "Yönetmelik bu haliyle yetmez ama şimdilik kabul. Yönetmeliğin daha işlevsel ve sorun çözücü bir noktaya taşınmasını sağlayacağız" dedi. Gayrimenkul ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik', Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Taylan, taşınmaz ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğin öncelikle sektöre hayırlı olmasını dileyerek, sektörde artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacağını söyledi. 

Yönetmeliğin eksikliklerine rağmen önemli bir adım olduğunu savunan Taylan, "Bu yeni yönetmelik çok detaylı incelendiğinde eksik yönleri olduğunu söyleyebiliriz. Bazı konularda ise açıklar mevcut ancak bu bir eleştiri değil. Yaptığımız tespitler üzerinden acilen gerekli çalışmaları yapacağız ve bu Yönetmeliğin daha işlevsel ve sorun çözücü bir noktaya taşınmasını sağlayacağız. Önceliğimiz, sektörün yazılı bir kanun çerçevesinde belirlenmesi, mevcut meslektaşlarımızın yapılan düzenleme içinde yer alması ve müktesep haklarının korunması idi. Çok şükür bu başarıldı. Şimdi ise daha önemli görevler bekliyor bizleri. Artık yasallaşmış bir Yönetmelik var. Bundan sonra bu Yönetmeliği geliştirmek, eksik yönlerini tamamlamak daha kolay olacaktır" diye konuştu. 

"EMLAK KOMİSYONU YÜZDE 4'Ü GEÇEMEYECEK"
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin de, uzun zamandır mücadelesini verdikleri Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin, eksikliklerine rağmen kendileri açısından önemli bir değişim olacağını ve emlakçılık sektörünün yürürlüğe giren yönetmelikten önemli kazanımlar elde edeceğini dile getirdi. Oda Başkanı Yetkin, yönetmelik ile yapılan önemli düzenlemelerden bazılarını şu şekilde sıraladı: 
"Taşınmaz ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan esnaf ve sanatkarlar ile tacirler tarafından yapılabilecek. Taşınmaz ticaretinin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından Bilgi Sistemi oluşturulacak. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilecek, yenilenecek, askıya alınıp iptal edilebilecek.

Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecek. Yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıl olacak. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamayacak. Yetki belgesi, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerine asılacak. İşletme, taşınmaz alım satımının tapu siciline tesciliyle veya iş sahibi ile kiracı arasındaki kira sözleşmesinin kurulmasıyla hizmet bedeline hak kazanacak. Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.