Yokuşların bekçisi Pirinç Han

Yokuşların bekçisi Pirinç Han

Bakırcılar Çarşısı olarak bilinen sokağa da adını veren Pirinç Han, 18'inci asırda şehre gelen tüccar ve yolcuların güvenli bir şekilde konaklamaları için yapılmış. Aynı zamanda, Ankara'nın ilk ahşap hanı olan Pirinç Han, ziyaretçilerini bekliyor.

Koyunpazarı'na ince çıkan yokuşu yürürken Ahi Elvan Camii'nin sokağından içeri girdiğinizde, bakır ustalarının çekiç seslerinin arasında küçük bir levha dikkatinizi çeker: Pirinç Han. Şimdiler de pek popüler han, 1980'lere kadar konaklama için kullanılıyorken; 1990'daki restorasyondan bu yana antikacıların yoğunlaştığı bir mekân. 

Pirinç Han'ın hemen arkası Koyunpazarı ve Çıkrıkçılar Yokuşu. Yokuşun sonun da Arı Sokak'tan aşağı inen merdivenler Anahtarlar Çarşısı'na çıkarken, sokağın sonu Çengel Han'a kadar uzanır.

Ankara Kalesi'ne çıkan yokuşların tam ortasında kalan Pirinç Han, bahar ve yaz aylarında en hareketli günlerini yaşıyor. 

Zamanının önemli yapılarından Pirinç Han, Ankara'nın ilk ahşap hanı olma özelliğini de taşıyor.

Küçük bir avlu çevresinde 3 katlı olarak inşa edilmiş han, ahşap karkas yapısını, kerpiç dolgulu duvarlarını bugün de halen korumakta. 1980'lere kadar konaklama için kullanılan Pirinç Han, Kurtuluş Savaşı döneminde Müfreze Komutanlığı Karakolu olarak hizmet vermiş. 1990 yılında restore edilen handa şu an 40 civarında dükkân bulunmakta. Bu dükkânların çoğunda antikacılar var. 

SANATIN VE ANTİKANIN HANI

dsc_0864.jpg

Girişte Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Han Duvarları" şiiri ile karşılıyor ziyaretçilerini Pirinç Han. Avluda küçük bir kafe var. Pirinç Han, plaklar, pikaplar, gramofonlar, fotoğraf makineleri, antika eşya ile dolu dükkânlar ve atölyeleri ile dolu. Hanın koridorlarına sağlı sollu dağılmış dükkânların sakinleri bu koridorları aynı zamanda ortak alan olarak kullanıyor. Dükkânının önünü masa sandalyeyle oturma alanı gibi kullananlar da var. Kahverengi ahşap merdivenlerden aşağı inildiğinde solda "Neşet Ertaş Müzik Evi". Dükkân sahibi Ali Bey'in muazzam geniş bir plak koleksiyonu var. Türkiye'deki iki gramofon ustasından bir olan Kadir Usta'nın dükkânı da buradadır. Ankara'nın tanınmış ressamlarından Kemal Çelik'te Pirinç Han'ın sakinlerinden 

PADİŞAH KEVRANLARI KORUMAK İÇİN YAPTIRDI 

dsc_0892.jpg

Ankara Kalesi'nin surları altında, Koyunpazarı bulunan Pirinç Han, Ankara'nın ilk ahşap hanı nam-ı diğer antikacılar çarşısı. Han, dönemin padişahı tarafından 18'inci asırda küçük kervanların, soygunculardan korunması ve konaklayabilmesi amacıyla üç kat halinde inşa edilmiş ve kale kapısı kapandığında içeri alınmayan, dışarıda kalan grupların konaklamaları düşüncesi de göz önünde tutularak yapılmış. 

KUVAYI MİLLİYECİLERİN MERKEZ KARAKOLU

Kurtuluş Savaşı'nın başlamasıyla birlikte, 1921 yılında ön karakol haline getirilmiş ve müfreze komutanlığı olarak 1942 yılına kadar hizmet vermiş. 1942'den sonra ise eski asil görevini icra etmeye başlayan han, yöre halkına konaklama ve barınma imkânı sağlamış. 1985 yılında ise Ahmet Ferhan Cebeci'nin yönetiminde restorasyona alınarak, 1990'dan itibaren antikacıların kullanıma açıldı. Günümüz Pirinç Han'ının da el sanatlarının çok çeşitli ürünleri -örneğin; cam, gümüş, bez işleme, ahşap bezeme, hali, telkari- bulmak mümkündür. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.