Ziyaret için yarın son gün

Ziyaret için yarın son gün

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nin gastronomiden kültüre, tarihten doğaya bütün güzelliklerinin Ankaralılarla buluşturulduğu etkinlik yarına kadar ziyaret edilebilecek.

Dört gün sürecek tanıtım etkinliğinin açılışında, Trakya yöresinin halk oyunları gösterileri sergilendi, çeşitli gruplar tarafından müzik dinletileri sunuldu. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nin gastronomiden kültüre, tarihten doğaya bütün güzelliklerinin Ankaralılarla buluşturulduğu etkinlik 22 Nisan Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.

BU YIL İLKİ DÜZENLENDİ

dsc_0898.jpg

Atatürk Kültür Merkezi’nde bu yıl ilki düzenlenen etkinlikte Trakya bölgesi tarihi, kültürel ve yöresel zenginlikleriyle sergilendi. Trakya’nın insanını, kültürünü tanıtan etkinliğe başkentliler büyük ilgi gösterdi. Trakya’nın yöresel lezzetlerinden, peynir çeşitlerine, ayçiçek yağından bulamasına kadar tüm yönleriyle ziyaretçilere sunulurken etkinlikte yer alan fotoğraf sergileri de göz doldurdu.

BULAMA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Bulama Türkiye lezzet haritasında Tekirdağ yöre mutfağına işaretli, pekmeze dönüştürülen üzüm şırasının çöven otuyla muamele edilmesiyle hazırlanan helva kabul edilebilecek özel bir lezzet. Trakya’da önceki dönemlerde bağcılıkla haşır neşir pek çok yerde yoğun olarak yapılmasına rağmen, yapımı zahmetli bulunduğu için Tekirdağ dışındaki Trakya yerleşimlerinde artık neredeyse hiç rastlanmıyor. Krem tonlarda, kaymak kıvamında bir çeşit helvamsı tatlı bulama başkentlilerden büyük ilgi görerek beğenisini aldı. Bulama ayrıca öz Türkçe bir kelime olup Kaşgarlı Mahmud Divânü Lugati’t-Türk adlı eserinde “bulama” kelimesine yer vermekte. 

AYÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YÜZDE 70’İNİ KARŞILIYOR

Trakya denilince akla gelen ilk şeylerden biri Ayçiçek tarları olurken, düzenlenen etkinlikte açılan Ayçiçek yağ stantları ise büyük ilgi gördü. Türkiye’nin Ayçiçek üretiminin yüzde 70’ini tek başına Trakya karşıladığı için birçok yağ üreticisi başkentlilere ürünlerini sundu. Başkentliler birinci sınıf kalite olan yağlara ilk elden ulaştıkları için memnuniyetlerini ifade ederken, üreticiler ise ürünlerinin tanıtımını yapma fırsatı yakaladı.

AMACIMIZ EL ÜRETİMİNİN GELİŞMESİ

Etkinlikte ilgi gören stantlardan bir diğeri ise cam sanatı ile uğraşan cam ustalarının standı oldu. Cam ustaları camın yumuşama özelliğinden faydalanarak izleyenlere görsel şölen sundu. Ustalar, “Camın diğer madenlere göre farklı olan özelliği erime noktası değil, yumuşama noktası olması. Biz camın bu özelliğinden yararlanarak sıvılaştırıp akıcı özellik kazandırıyoruz. Bununla birlikte tamamen el ustalığına dayalı olan camı biçimlendirme sanatının icra ediyoruz. Yüzyıllardan bu yana temel ilkeleri açısından değişiklik geçirmeden süregelen sanatlardan birisi. Amacımız el üretiminin gelişmesi ve bu gelişimin cam sanatına, cam tasarımına olan katkılarının artırılmasıdır” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.