15 yıllık heyecanlı bekleyiş sona erdi: Mamaklılar evlerine kavuştu

15 yıllık heyecanlı bekleyiş sona erdi: Mamaklılar evlerine kavuştu

Mamak'taki evlerinden 15 yıldır ayrı kalan hak sahipleri evlerine kavuştu. Çalışmalar hızla devam ederken, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında tamamlanan 166 konutun tapusu hak sahiplerine teslim edildi.

Mamak'taki evlerinden 15 yıldır ayrı kalan hak sahipleri evlerine kavuştu. Çalışmalar hızla devam ederken, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 5. Etap 52681 Ada 1 Parselde tamamlanan 166 konutun tapusu hak sahiplerine teslim edildi. Hak sahiplerine büyük bir coşku ile tapularını teslim eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bugün 166 adet konut sizlere teslim edilecek. Burada 15 yıllık bir mağduriyet söz konusu. Bunun müsebbibi kim? Yani elinde imkân varken, elinde para varken bu borcu ödemek yerine gidip çalışmayan projelere para yatırıp ondan sonra ben Ankara’ya proje yaptım diyenler değil midir? Farkımız bu. Farkımız sizlerden aldığımız parayı size harcamak. Bugün anahtarlarını vereceğimiz dairelerde, hak sahiplerinin aileleriyle birlikte huzur içerisinde, sağlıklı bir şekilde çoluklarıyla çocuklarıyla Cenab-ı Allah ne kadar ömür verdiyse sonuna kadar hep birlikte oturmalarını diliyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 5. Etap 52681 Ada 1 Parselde tamamlanan 166 konutun tapu dağıtım ve anahtar teslim törenine, ABB Meclis Üyeleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, muhtarlar ve hak sahibi vatandaşlar katılım sağladı.

15-yillik-magduriyet-soz-konusu.jpg

“15 YILLIK BİR MAĞDURİYET SÖZ KONUSU”

“Bugün önemli bir gün. Seçildiğimiz andan itibaren her şeyden önce bir borçla karşılaştık, belediyenin kendi borçlarını kastetmiyorum. 2008 yılında 2-3 yıl içerisinde konutlarınızı teslim edeceğiz diyerek söz verilmiş. Fakat durum pek o şekilde ilerlememiş. Burada 15 yıllık bir mağduriyet söz konusu” diyerek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Komşular birbirinden koptu, çoluk çocuk birbirinden ayrıldı ve bu süre zarfında ne oldu? İnsanlar sağa sola dağıldılar. Bir beklenti içerisinde acaba evlerimiz ne zaman yapılacak diye yıllarca beklediler. Komşuluklar bitti, akrabalıklar uzaklaştı ve dolayısıyla bu beklenti bizim dönemimize kadar geldi. Biz bir an evvel bunları yapalım diye biliyorsunuz 1-2 yıl önce tam 4 bin konutun temelini attık. 4 bin kontunun o günkü maliyeti, 2 milyar liranın üzerindeydi. Ekonomik sıkıntının artması nedeniyle hükümetimizin çıkardığı bir kararname ile müteahhitlere vazgeçme hakkı tanındı. Müteahhitlerde maalesef maliyetlerin artmasıyla iflas edeceklerini düşünerek yarım bıraktılar. Ama biz başka projelere para ayıracağımıza öncelikle bunlara devam edeceğiz dedik ve devam ediyoruz. Çünkü önceliğimiz insan, önceliğimiz mağduriyeti ortadan kaldırmak.”

borcumuz-olan-hak-sahibi-kalmayacak.jpg

“BORCUMUZ OLAN HAK SAHİBİ KALMAYACAK”

Önümüzdeki dönem içerisinde Ankara’da bir tane borcumuz olan hak sahibi kalmayacak diyerek önceliğinin bu olduğunu vurgulayan Yavaş, “Bugün 166 adet konut sizlere teslim edilecek. Cenab-ı Allah güle güle oturmayı nasip etsin. Üzüntüm şudur; maalesef vefat edenler var, göremediler bugünleri. Bunun müsebbibi kim? Yani elinde imkân varken, elinde para varken bu borcu ödemek yerine gidip çalışmayan projelere para yatırıp ondan sonra ben Ankara’ya proje yaptım diyenler değil midir? Farkımız bu… Farkımız sizlerden aldığımız parayı size harcamak. Öncelikli olarak borcumuzdan kurtulup bu insanların mağduriyetini ortadan kaldırmak… Yapılan her projeye dava açanları biliyorsunuz. Yine Dikmen Vadisi’nde böyle bir projeye girdik. Belediyemizin şirketi yapıyor müteahhit yapmıyor. Dikmen Projesi’nin de temelini attık, işe başladık. PORTAŞ bunları yapamaz diye yürütmeyi durdurma kararı aldılar, inşaatı durdurdu. Yani demek istiyorlar ki ‘biz yapmadık ama sizde yapmayın ki bak onlarda yapamıyor diyelim’ diye… Sonuçta 2-3 aylık gecikme oldu mahkeme dedi ki; ‘Belediye kendi şirketine bunları yaptırabilir’ bine yakın hak sahibinin konutunu yapmaya devam ediyoruz” sözlerini kullandı.

onceki-donem-adina-ozur-diliyorum.jpg

“ÖNCEKİ DÖNEM ADINA ÖZÜR DİLİYORUM”

Son olarak sizleri mağdur ettiğimiz için üzgünüm diyerek önceki dönem adına da özür dileyen Yavaş, “Ne projen var diyorlar ya, benim projem Mamak’taki ve Ankara’nın diğer bölgelerinde bütün hak sahiplerine olan borcumuzu ödemek en büyük projem budur. Bugün anahtarlarını vereceğimiz dairelerde hak sahiplerinin aileleriyle birlikte huzur içerisinde, sağlıklı bir şekilde çoluklarıyla çocuklarıyla Cenab-ı Allah ne kadar ömür verdiyse sonuna kadar hep birlikte oturmalarını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Aileleriniz ile birlikte huzur içerisinde evlerinde oturmanızı diliyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum, tekrar tekrar hayırlı olsun diyorum” diyerek konuşmasına son verdi.

hak-sahiplerine-teslim-etmis-olacagiz.jpg

“HAK SAHİPLERİNE TESLİM ETMİŞ OLACAĞIZ”

Teslim edilen konutlar hakkında bilgi veren Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Gazi Çankaya, “Öncelikle bugün burada teslim edeceğimiz 166 adet konutun, yıllar önce ilk sözleşmesini yapan, ancak bugün aramızda olmayan 46 hak sahibimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar konutlarının teslimini göremediler ama bugün burada eşleri, çocukları ve torunlarına konutları teslim edeceğiz. Sizlere Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi ve teslimini yapacağımız bu konutlar ile ilgili kısaca bilgi vermek istiyorum. 2008 yılında başlatılan Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, bugüne kadar 14 bin adet konut sözleşmesi yapılmış ama 2019 yılına kadar sadece 3'te 1'i, 4 bin 525 âdeti yapılıp teslim edilebilmiştir. Bugün 8 bin 615 adet hak sahibi yaklaşık 15 yıldır konutlarını beklemektedir. 2019 yılından itibaren pandemi, ekonomik kriz ve her türlü engellemelere rağmen, bütün etaplarda yoğun bir planlama, tasarım, projelendirme çalışmalarını yürüterek, 2021 yılında 4 bin 59 adet konut inşaatının temelini attık. Bu inşaatlar hala devam etmektedir. Bugün teslim edeceğimiz 166 adet konutla birlikte toplam 782 adet konutu, en geç 3 ay içerisinde hak sahiplerine teslim etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

binalarda-her-detay-dusunuldu-001.jpg

BİNALARDA HER DETAY DÜŞÜNÜLDÜ

Bilinmesi gereken en önemli hususun, inşaatların maliyetinin tamamen belediyenin öz kaynakları ile bütçeden karşılandığını dile getiren Çankaya, “Geriye kalan 3 bin 277 adet konutun tamamını da 2024 yılı içerisinde tamamlayıp, teslim etmeyi hedefliyoruz. Devamında ise toplam 4 bin 332 adet konutun inşaatına da bu yıl içerisinde etaplar halinde başlamayı planlıyoruz. Şu anda teslimini yaptığımız ve adını 100. Yıl Sitesi olarak belirlediğimiz 3 bloktan oluşan 166 adet konut, 3+1 100 metrekare büyüklüğünde olup, üst kalite standartlarında malzeme ve işçilikle inşa edilmiştir. Binaların içerisinde, ebeveyn banyosu, 3 adet lavabo, banyo, kullanışlı mutfak, konforlu iç mekân tasarımları mevcuttur. Tüm altyapı elektrik, su, doğal gaz kullanıma hazırdır” ifadelerine yer verdi.

bizleri-cok-mutlu-etti.jpg

“BİZLERİ OLDUKÇA MUTLU ETTİ”

Mansur Yavaş’a mahalleli adına teşekkürlerini ileten Derbent Mahallesi Muhtarı Ekrem Yalçınkaya, “2019 yılının Mayıs’ın 14’ünde Sayın Başkan’ımızın Mamak muhtarlarıyla yapmış olduğu toplantıda kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılarımızı söylediğimizde bana, ‘Muhtarım senin orada kentsel dönüşümü bitireceğim ve eziyet çeken ve evlerini bekleyen insanlara evlerini teslim edeceğim’ diyerek sözünü vermişti. Sözünü en kısa süre içerisinde yerine getirdi. Bizleri oldukça mutlu etti. O sebeple koca yürekli başkanıma mahallem ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum” diyerek memnuniyetini belirtti.

mansur-baskana-tessur-ederiz.jpg

“MANSUR BAŞKAN’A ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ”

15 yılın ardından evlerine kavuşan hak sahipleri, hem ağladı hem oynadı. Uzun bekleyişlerin sonunda Mansur Yavaş tarafından tapu ve anahtarlarını alan hak sahipleri Yavaş’a şu sözler ile teşekkürlerini iletti:

Hak sahibi Mehmet Karaoğlan, “ 15 yıllık bir geçmiş var. Evim yıkıldığında 55 yaşındaydım, şimdi 70 yaşındayım. Bu süre zarfı içerisinde kiralarda oturduk. Bugün sonunda heyecanla beklediğimiz evimizin anahtarını aldık. Umarım bekleyen hak sahipleri de bir an önce evlerine kavuşurlar. Yaparsa Mansur Yavaş yapar diyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum.”

sonuna-haberin-eklenecekk.jpg

Hak sahibi Hüseyin Aydın, “Yıllardır evlerimizin tamamlanmasını bekliyorduk. Bu süreçte çok zorlandık. Kiraların durumu malum, çoğu vatandaş ödeyemediği için perişan oldu. Evlerimizi teslim aldık, çok şükür sonunda kavuştuk. Bizden tapu parası da almadı, tapumuzu ve anahtarımızı teslim aldık. Bu süreçte çok zor şeyler yaşadık ama artık bitti. Mansur Başkan’a çok teşekkür ederiz, işi gücü rast gitsin.”

Hak sahibi Azize Oktav, “Bu mahalle çocukluğumun, gençliğimin geçtiği yerdi. Çok bekledik ama değdi. İnanın buraların yapılabileceğine ihtimal dahi vermiyordum. Evlerin içini çok beğendik. Eşi benzeri yok bence TOKİ’lere benzemiyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bugünleri gördüğümüz için de oldukça mutluyuz. Ankara onu gibi bir başkana sahip olduğu için çok şanslı.”

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.