Nöbetçi eczane Ankara listesi: Sincan, Etimesgut, Keçiören, Çankaya, Mamak, Yenimahalle nöbetçi eczaneleri

Nöbetçi eczane Ankara listesi: Sincan, Etimesgut, Keçiören, Çankaya, Mamak, Yenimahalle nöbetçi eczaneleri

Nöbetçi eczane Ankara listesi de artık e-Devlet’te. Bugün Ankara'da ilçe ilçe hangi eczaneler nöbetçi? Bugünkü nöbetçi eczane Ankara listesi ne? İşte nöbetçi eczane Ankara listesi:

İlaçların doğru ve güvenilir şekilde tedarik edilmesini sağlamakla görevli olan eczanelere günün her saati ihtiyacımız olabiliyor. Özellikle akşamları, geceleri acil olarak ilaca ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu durumlarda başvuracağımız yer nöbetçi eczane olur. Hemen nöbetçi eczanelerin adres ve telefon bilgilerine ulaşmaya çalışırız. Bu noktada sağlıklı bilgi önemlidir. Çünkü hızla yarışıyoruzdur belki de… En hızlı ve en sağlıklı bilgiye ulaşmamız gerekiyordur.

ANKARA'DA BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ

Peki en sağlıklı en güvenilir ve en hızlı şekilde ulaşabileceğimiz nöbetçi eczane listesi nerede? Bugünkü nöbetçi eczane Ankara listesi ne? İşte nöbetçi eczane Ankara listesi:

Bu soruların cevabı da artık e-Devlet. Evet, en sağlıklı nöbetçi eczane listesi artık e-Devlet’te. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TTCK) işbirliğinde hazırlayıp e-Devlet’te hizmete sunduğu uygulamadan Türkiye genelindeki tüm nöbetçi eczaneler il il görülebiliyor.

İLERİYE DÖNÜK DE ARAMA YAPILABİLİYOR

E-Devlet’teki “TİTCK - Nöbetçi Eczane Sorgulama” ekranından bugüne dair sorgulama yapılabildiği gibi eski ve ileriye dönük nöbetçi eczane araması da yapılabiliyor. Uygulamaya bugün girip istediğiniz ilde yarın hangi eczanelerin nöbetçi olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

NÖBETÇİ ECZANE LİSTESİ ANKARA: TIKLA ÖĞREN

Nöbetçi eczane Ankara listesi ne sorusunun cevabı haberimizde. E-Devlet’ten çekilen Türkiye geneli nöbetçi eczaneler, Ankara nöbetçi eczane listesi; Etimesgut nöbetçi eczaneler, Sincan nöbetçi eczaneler, Çankaya nöbetçi eczaneler, Yenimahalle nöbetçi eczaneler, Mamak nöbetçi eczaneler, Keçiören nöbetçi eczaneler, Gölbaşı nöbetçi eczaneler listesine haberimizden bir tıkla ulaşabilirsiniz.

ankara nöbetçi eczaneler listesi

NORMALDE 6 GÜN 09:00-19:00 ARASI AÇIKLAR

İlaçların doğru ve güvenilir şekilde tedarik edilmesini sağlamakla görevli olan eczanelere günün her saati ihtiyaç duyabiliyoruz. Eczaneler normalde hafta içi ve cumartesi günleri 09:00 - 19.00 saatleri arasında açıktırlar. Ancak nöbetçi eczaneler 24 saat hizmet vermekle mükelleftirler. Nöbetçi eczane Ankara listesinde yer alan ilaç merkezleri de bu şekilde çalışır.

TÜRKİYE’DE KAÇ ECZANE VAR?

Arapça “Ecza” ve Farsça “hane” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş ve zamanla evrimleşerek eczane olarak kısalmış olan bu ilaç merkezlerinin ülke genelindeki toplam sayıları konusunda net bir bilgi bulunmamakla birlikte, yaklaşık sayının 35 bin olduğu ifade ediliyor.

ECZANELERİN KAÇTA KAÇI NÖBETÇİ OLUR

Sağlık Bakanlığı’nın Aralık 2022’de yayınladığı “Nöbetçi Eczanelerin Düzenlenmesine İlişkin Kılavuz”a göre, eczanelerin tatil olduğu gün ve saatlerde, büyükşehirlere bağlı ilçelerde ve büyükşehir dışındaki illerin merkez ilçelerinde faaliyette bulunan eczane sayısının en az 35’te biri kadar eczane nöbet hizmeti vermek üzere belirlenir. Büyükşehir dışındaki illerin merkez ilçeleri dışındaki ilçeleri için nöbetçi kalacak eczane sayısı, halkın ilaca erişiminde sıkıntı yaratmayacak şekilde saptanır.

NÖBETÇİ ECZANELERİ KİM BELİRLİYOR?

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik gereği, nöbetçi eczaneler Eczacı Odaları tarafından belirlenir. Nöbetçi eczane Ankara listeleri de bu şekilde oluşturulur.

NÖBETÇİ EZCANELER NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Yönetmeliğin 35. maddesine göre, örneğin Ankara Eczacı Odası veya temsilcisi tarafından eczanelerin bulundukları yerlerin özellikleri ve mevcut eczane kapasitesi göz önüne alınarak eczane çalışma saatleri, nöbet tutulup tutulmayacağı, nöbet tutulacak ise nöbet tutulacak günler ve çalışma saatleri ile kaç adet eczanenin nöbetçi kalacağı belirlenir ve bir nöbet listesi hazırlanır. Nöbetçi eczane Ankara listeleri, hizmette aksaklık oluşturmayacak şekilde zamanında ilçe ve il sağlık müdürlüğüne gönderilir. İlçe ve il sağlık müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.

NÖBETÇİ ECZANELERİN UYMALARI GEREKEN KURALLAR

Yine Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, nöbetçi eczanelerin uymaları gereken kurallar şunlardır:

• Eczanelerin cadde ve sokaklara seyyar veya totem tabela, afiş gibi haksız rekabete yol açacak şekilde ilan yapılması yasaktır.

• Eczaneler nöbet hizmetlerini yerine getirirken E-LOGO’larını nöbet hizmeti süresince yanıp sönen şekilde açık bırakmaları gerekir.

Nöbetçi eczaneler kavşak, yol gibi yerlere bez, branda, seyyar levha/tabela koyamazlar; bu yasaktır.

• Eczanelerin gece nöbeti hizmeti verirken, kapılarının kapalı tutulması halinde kapılarında zil bulundurmaları, başvuru halinde (zile basıldığında) gereken hizmeti vermeleri zorunludur.

• Uluslararası uçuşa açık olan havaalanları içinde yer alan eczaneler, eczane çalışma gün ve saatleri dışında da 24 saat açık olabilirler. Bu durumda biri eczanenin sahibi olmak kaydıyla her 8 saat için bir eczacı bulundurulması zorunludur.

Nöbetçi eczane listeleri, il sağlık müdürlüğü tarafından bölge eczacı odalarına, Türk Eczacıları Birliğine, il emniyet müdürlüklerine, garnizon komutanlıklarına, danışma servislerine, yataklı tedavi kurumlarına, mahalli veya ulusal gazetelere ve ilgili olabilecek diğer kurumlara gönderilir. Ayrıca nöbetçi eczanelerin isim ve adreslerini gösteren listeler il sağlık müdürlüğünün internet sitesinde ilan edilir.

ECZACILARIN GÖREVLERİ

Onlar sadece ilaç satılan yerler değil, bilgi alınan, az da olsa çeşitli hizmetlerin sunulduğu ticari mekanlardır.

Eczacıların yerine getirmeleri gereken görevleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Reçetenin uygunluğunu ve yasallığını kontrol etmek,

• Doktorlar tarafından reçete edilen ilaçları temin etmek,

• Reçetenin, hastanın aldığı diğer ilaçlarla veya hastanın sahip olduğu herhangi bir tıbbi durumla negatif etkileşime girip girmeyeceğini kontrol etmek,

• İlaçların; yan etkileri, uygun dozajı ve saklama koşulları hakkında bilgilendirmede bulunmak,

• Hastaların, reçeteli bir ilacı nasıl ve ne zaman almaları gerektiğini açıklamak,

• Reçetelendirilmeyen, tansiyon ölçüm aleti, ateş ölçer gibi tıbbi ürünleri satmak ve hastalara tıbbi cihazların kullanımı hakkında bilgi vermek,

• Eczane dosyası, hasta profili, stok ve kontrollü ilaç reçetelerini kayıt altında tutmak,

• İlaç siparişi ve tıbbi malzeme siparişi vererek stoğu korumak ve bunları doğru şekilde depolamak,

• Tıbbi ekipman veya sağlık malzemesi seçimi konusunda müşterilere danışmanlık yapmak,

• Hastaların ihtiyaç duydukları ilaçları almasını sağlamak için sigorta şirketleri ile birlikte çalışmak,

• Hasta mahremiyetine sadık kalmak.


Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.