Muhammed Gömük

Muhammed Gömük

2019 kehanetlerimiz – 2

2019 kehanetlerimiz – 2

Yıl içinde bir huzursuzluk ya da kargaşa olacağını mı düşünüyorsunuz?

ABD derin devletinin - Özellikle John Bass’ın- paketleyip paketleyip Türkiye’ye gönderdiği milyonlarca mülteci gibi mevzular karşısında Türkiye’de bir kaos olmayacağını söylemek gülünç olur. Zaten ABD siyasetine hâkim olan dış politika teorilerinden biri de kaos politikasıdır. Sadece Türkiye’de değil, tüm Ortadoğu’da, Latin Amerika’da hatta Avrupa’da bile kaotik düzen istiyorlar. Ancak Türkiye’de tertiplenmek istenen kaosun tarihi 2019 değildir.

Türkiye ne zaman bir kaos ortamına girer?

Türkiye’de sağlam bir devlet geleneği vardır, devletimiz her şeyin farkındadır ama maalesef FETÖ gibi hadiselerin ortaya çıkardığı zafiyet nedeniyle etkin adımların atılmasında zorluk yaşanmaktadır. Bana göre Türkiye’de yakın tarihte olası bir kaosun en büyük sebebi siyasal suikastler olabilir.

Siyasal suikastlere ilişkin bir öngörünüz var mı?

ABD’de çakal diye tabir edilen operatif CIA unsurlarının başvurduğu yöntemlerden biri de hiç şüphesiz devlet başkanlarına suikast düzenlemektir. Bunun çok örneğini gördük. ABD pekâlâ aynısını Türkiye’de deneyebilir. Şu anda zaten Cumhurbaşkanımıza ve mevcut iktidara karşı uluslararası arenada peşi sıra itibar suikastleri düzenlenmektedir. Türkiye bu tür kara propagandalarla başa çıkabilir. Ama -Allah korusun- fiili bir suikast –özellikle de şu hassas zaman zarfında- ülkemiz için telafisi imkânsız zararlar doğurabilir. Bu nedenle ilgili birimlerin çok daha uyanık, tedbirli ve tedbirli olması gerekmektedir. 

2019’da Ortadoğu nasıl şekillenecek?

Türkiye Suriye’nin kuzeyinde en kısa zamanda sınırlı bir harbe girişmezse ileride topyekün bir harbe girişmek zorunda kalacaktır. O yüzden imkânlarımızı zorlayarak Ortadoğu’nun şekillenmesinde daha aktif rol almalıyız.

Esad’ın tekrar otorite kurması için girişimde bulunmak utanılacak bir şey değildir. Türkiye eğer bölgesel işbirliğini sağlayabilirse Ortadoğu eski statüsünü devam ettirecek ve bu da her halükârda Türkiye’nin işine gelecektir. İran, Irak, Suriye, Türkiye hatta Afganistan ve Pakistan arasında geniş çaplı bir stratejik pakt kurulmalı, bölgedeki yabancı unsurlar temizlenmelidir. Önümüzdeki süreçte barışa katkı sağlamak için ekstra efor sarfedilmelidir. Hükûmetin de aynen bu projeksiyona sahip olduğunu düşündüğüm ve gözlemlediğim için 2019 Ortadoğusu’nun 2018’e nispeten daha huzurlu olacağını düşünüyorum. Ama bu nisbî yumuşama, mevcut sorunların aşılması için atılması mecburi adımların ertelenmesine neden olmamalıdır. Çünkü Ortadoğu’da her şey bıçak sırtıdır. Her yeni gün büyük sürprizlere gebedir. Maalesef Türkiye de Ortadoğu’nun artık sadece coğrafi değil kültürel bir paydası hâline gelmiştir ve Ortadoğu’daki her türlü gelişmeden doğrudan etkilenecektir. 

Son bir soru daha: Siyasal fütüristler de siyasetçiler gibi hep böyle politik cevaplar mı verirler, net bilgiler edinemez miyiz?

Her ne kadar yuvarlak cevaplar vermiş görünsem de esasen açıklamalarım dikkatle irdelendiğinde çok hayati öngörülerde ve kritik uyarılarda bulunduğumu göreceksiniz. Marifet, felaket tellalı olmamaktır.

Değerli fütüristimize teşekkür ediyorum.

Bu yararlı mülakatı gazetedeki köşem sınırlı olduğu için istemeyerek kısa tutmak zorunda kaldım ve noktasına virgülüne dokunmadan saygıdeğer okurlarımla paylaşıyorum.

Herkese fevkalâdenin de fevkinde güzel bir 2019 diliyorum. Sağlıcakla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR