2023’te ithalat azaldı: Birçok ürüne ilave koruma

2023’te ithalat azaldı: Birçok ürüne ilave koruma

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında ithalat azalarak, 361,8 milyar dolar oldu. Bakanlık, “Ticarette etkin savunma politikası araçlarıyla ve dinamik vergi politikasıyla ilave birçok üründe ilave korunma sağladık” dedi.

Ticaret Bakanlığı 2023 yılına ilişkin ithalat ve dış ticaret açığı verilerini açıkladı. 2023 yılında ithalat ve dış ticaret açığının düştüğünü belirten Bakanlık, birçok alanda alınan önlemlerle ürünlere ilave koruma sağlandığını bildirdi. Bakanlık, “Yerli üreticilerimizi ve dolayısıyla ihracatımızı ithalattan kaynaklanan haksız rekabet ve zarara karşı korumak amacıyla, uluslararası kurallara uygun ticaret politikası savunma araçlarını etkin şekilde kullanmaya, ülkemizdeki üretimi ve istihdamı öncelemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

bak1.jpg

TEDBİRLER ETKİLİ OLDU

Ticaret Bakanlığı verilerine göre ithalat 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1 azalarak 361,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 3,2 geriledi. 2023 Ağustos ayından itibaren uygulanan politikaların etkisiyle her ay, bir önceki yılın aynı ayına göre azalış trendine giren ithalatta 197 tedbirin yürürlükte olduğunu bildiren Bakanlık, “İthalatın gerilemesinde, uluslararası enerji fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra, yılın ilk 6 ayında büyük artış gösteren altın, otomotiv, çelik, tekstil ve konfeksiyon gibi ürünlerin ithalatında yılın ikinci yarısında Ticaret Bakanlığımızın, haksız uygulamalara karşı aldığı tedbirler etkili oldu” açıklamasında bulundu.

ONLARCA SORUŞTURMA TAMAMLANDI

Ticaret Bakanlığı verilerine göre demir-çelik, tekstil, konfeksiyon, petrokimya, kağıt, güneş panelleri sektörleri başta olmak üzere birçok sektördeki firmaları haksız rekabet ve zarardan korumak amacıyla, ithalata yönelik toplam 161 adet anti-damping, 11 adet korunma önlemi ve 77 adet önlemin etkisiz kılınmasına ilişkin soruşturmaların sonuçlandırıldığı belirtildi.

bak343.jpg

ÜRETİM VE İSTİHDAM ÖNCELİĞİMİZ

Sektör ihtiyaçları doğrultusunda etkin savunma politikası araçlarıyla ve dinamik vergi politikasıyla ilave birçok üründe ilave korunma sağlandığını aktaran Ticaret Bakanlığı, “Yerli üreticilerimizi ve dolayısıyla ihracatımızı ithalattan kaynaklanan haksız rekabet ve zarara karşı korumak amacıyla, uluslararası kurallara uygun ticaret politikası savunma araçlarını etkin şekilde kullanmaya, ülkemizdeki üretimi ve istihdamı öncelemeye devam edeceğiz” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.