İslam'da üç aylar ve kandillerin önemi

İslam'da üç aylar ve kandillerin önemi

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan üç aylar, geçtiğimiz günlerde yaşanan Regaib Kandili ile başladı. Peki, 3 ayların hükmü nedir? Kandil geceleri ne anlama gelir? Regaib Kandili önemi nedir? İşte detaylar:

Üç aylar kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli günler ve geceler vardır ki yüce Allah'ın rahmet ve mağfireti bu gün ve geceler de müminler üzerine sağanak gibi yağar. Bu mübarek aylar hakkında Kur’an-ı Kerim’de çeşitli ayetler vardır. Peygamberimiz (S.A.V) üç aylar girdiğinde diğer zamanlardan daha çok oruç tutar, nafile namazlarını artırır, yoksulları daha çok gözetirdi. Bu yaptıkları Ramazan ayına doğru daha da çoğaltır, Ramazan ayında ve özellikle sonlarına doğru kulluğunu zirveleştirirdi. Peki, 3 ayların hükmü nedir? Kandil geceleri ne anlama gelir? Regaib Kandili önemi nedir? Tüm detaylar haberimizde:

kandil-2-002.jpg

3 AYLARIN HÜKMÜ NEDİR?

Üç aylar ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur: “Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı 12’dir. Bunlardan dördü haram aylardır. Bu dost doğru bir nizamdır. Öyleyse o aylar içinde kendinize yazık etmeyin.” Bu ayeti kerimede işaret edilen haram ayları da Hz. Peygamber şu hadisi ile açıklamıştır: “Muhakkak zaman, Allah'ın yarattığı günkü şekli ile akıp gitmektedir. Sene 12 aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Bunlardan üçü peş peşedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem birde Cemaziel ahir ile Şaban ayları arasında olan Mudar kabilesinin ayı Receptir.”

kandil-5.jpg

Ayrıca Peygamber Efendimiz üç ayların önemi hakkında şöyle buyurmuştur: “Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” Bu ayların başlangıcında Hz. Peygamber efendimizin şöyle dua ettiği de rivayet ettiği yer almaktadır: “Ey Allah'ım Recep ve Şaban’ı bize hayırlı ve mübarek kıl ve bizleri Ramazana kavuştur.”

kandil-3-001.jpg

KANDİLLERİN ÖNEMİ NEDİR?

Peygamberimiz (S.A.V), üç aylar girdiğinde diğer zamanlardan daha çok oruç tutar, nafile namazlarını artırır ve yoksulları daha çok gözetirdi. Bu yaptıklarını Ramazan ayına doğru daha da çoğaltır, Ramazan ayında ve özellikle sonlarına doğru kulluğunu zirveleştirirdi. Öncelikle böyle zamanlarda kulluğumuzu gözden geçirerek geçmişin muhasebesini yapmalı, eksik ve hatalarımızı düzeltmenin yollarını aramalıyız. Özellikle namazlarımızı vaktinde kılmaya özen göstermeli, çocuklarımızı da alarak ibadetlerimizi mümkün mertebe camilerde eda etmeye çalışmalıyız.

kandil-4-001.jpg

Sevgili Peygamberimizin yaptığı gibi mübarek Recep ve Şaban aylarını oruçlu geçirmeli ve Ramazan’a oruçla hazırlanmalıyız. Bu mübarek zamanlar Kur’anla yeniden buluştuğumuz ve onu anlamak için gayret sarf ettiğimiz aylar olmalı, bunun içinde çokça kuran okumalı ve hatimler indirmeliyiz. Ayrıca Kuran’ın manasına da nüfuz edebilmek için meal ve tefsirlerini okumalıyız. Peygamber Efendimize salatu selamlar getirmeli ve onun sünnetlerini yerine getirme ve uygulamada gayret göstermeliyiz. Hayatta olan anne ve babamıza ve diğer yakınlarımızı, üzerimizde emeği bulunan hocalarımızı ziyaret ederek veya telefonla üç aylarını ve kandillerini tebrik etmeli ve gönüllerini almalıyız.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.