31 Mart'ta oy kullanmamanın cezası belli oldu

31 Mart'ta oy kullanmamanın cezası belli oldu

Yerel seçimlere 4 gün kaldı. Türkiye sandık başına gitmeye hazırlanırken oy kullanmamanın cezası belli oldu.

Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek. Adaylar çalışmalarına hız kesmeden devam ederken, vatandaşlar Mahalli İdari Genel Seçimlerinde oy kullanmamanın cezasının ne kadar olduğunu araştırıyor. Peki, oy kullanmama cezası var mı? Oy vermemenin cezası ne kadar? Seçimlerde kimler oy kullanamayacak? İşte detaylar...

OY KULLANMAK ZORUNLU, CEZASI VAR

Ülkemizde 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre oy kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy kullanılmaması halinde cezai işlem uygulayabilir.

tercih.jpg

CEZASI KAÇ LİRA?

Oy kullanmayan kişilere verilen para cezası 2010 yılında 22 Türk Lirası idi. Bu ceza 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde 300 lira olarak belirlenmişti.

Seçimde oy kullanmayan kişilerin adreslerine ceza tebligatı gönderiliyor. Seçmenler, cezanın ödeme işlemini Hazine ve Maliye Bakanlığı ya da PTT üzerinden yapabiliyor.

BU KİŞİLER OY KULLANAMAYACAK

Kanunlara göre, seçimlerde oy kullanamayacak kişiler şu şekilde:

Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.