66 Yıllık KASKET USTASI

66 Yıllık KASKET USTASI

Günümüzün unutulan mesleklerinden kasketçiliğin son temsilcilerinden, 78 yaşındaki Ali Bozdağ Samanpazarı’ndaki  dükkanında kasket yapmaya devam ediyor.

Ulus Samanpazarı’nda 1962 yılından itibaren kasketçilik yapan 78 yaşındaki Ali Bozdağ, kasketçiliğin  geçmiş yıllarda görkemli günler geçirdiğini şimdilerde ise insanların kasketlere ilgisinin azaldığını söyledi. Kasketçilik mesleğinin son temsilcilerinden olan Bozdağ, mesleğe başlayış öyküsünü, kasketçiliğin  dünü ve geleceğini Habervaktim’e anlattı.

SABIRSIZLIK VE HIRS ÇIRAKLIĞI BİTİRDİ
Mesleğe 12 yaşında Kayseri'de mahallesinde bulunan bir şapkacıda başladığını dile getiren Bozdağ, “ 66 yıldır kasketçilik yapıyorum. Mesleği öğrenmek için 3 sene bedava çalıştım. Daha sonra haftalığım 1 lira oldu. Mesleği bütün yönleriyle öğrenmek için çok çaba ve sabır gösterdim. Hiç unutamıyorum çıraklık yaptığım dönemde makina başında çalışan kalfalara simit alırdım, aralarda bana da makinayı kullandırsın diye. İş sektöründeki çırak sorununun temelinde sabırsızlık ve para kazanma hırsı yatıyor.” İfadelerini kullandı.

-“Satış yapmadığım gün oluyor”
Kasketçilik mesleğinin bitmeyeceğini belirten Bozdağ, “ Günümüzde sadece bizim meslekte değil her alanda el üretimini yerini fabrikalar aldı. Ben el emeğinin değerin hiçbir şeye değişilmeyeceğini düşünüyorum. Meslek yok olmaz ustalar gider. Bir şekilde devam eder. Eskiden kasketlere yoğun bir ilgi vardı iş yetiştirmeye çalışıyorduk. Ben zamanında 8 kişiye iş veriyordum. Şimdi dükkanım da yaptığım dolu kasket var. Müşteri bekliyoruz. Halimize şükredip çizgimizi bozmadan kasketlerimde kaliteyi sürdürmeye çalışıyorum. Satış yapmadığım gün oluyor.” diye konuştu.

- “Emeğimizin karşılığını talep ediyoruz”
Mesleği daha iyi öğrenmek için 2,5 yıl İstanbul’da Ermeni bir ustanın yanında çalıştığının anlatan Bozdağ, “ Kendisi bize seri çalışmayı ve mesleğin birçok inceliğini öğretti. Ustam çok dürüst bir kişiydi. Mesleğe önemli insanlar kazandırdı. Eskiden mesleğe ilgi fazlaydı kalfa, çırak doluydu. Şimdi ise tercih eden yok. İnsanlar sigaraya 10-15 lira para veriyor. Ben kaskete 25 lira deyince bana tarlamı satıyorsun diyorlar. Emeğimizin karşılığını talep ediyoruz. Fazlası söz konusu değil. 66 yıldır tezgahımın başındayım ömrümün sonuna kadar sağlığım el verdiği takdir de kasket yapmaya devam edeceğim.” şeklinde konuştu.

İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.