Adana'nın Eğlenceli Geleneği: Şaba Ritüeli!

Adana'nın Eğlenceli Geleneği: Şaba Ritüeli!

Adana'nın zengin kültürel dokusunda yer alan ve binlerce yıllık geçmişiyle köklerine uzanan geleneklerden biri olan "şaba geleneği", düğün törenlerinde eğlenceli anlara ev sahipliği yapıyor.

Şaba geleneği, Osmaniye ve Düziçi gibi bölgelerde sıklıkla rastlanan bir uygulama. Düğün törenlerinde kendini gösteren bu ritüel, davul-zurna eşliğinde gerçekleşiyor. Misafirlerin davetli olduğu düğünlerde, şaba geleneği başlamadan önce hazırlıklar yapılıyor ve konuklar davul-zurna ile karşılanıyor. Ardından, Abdal ağası ve davulcuyla tokalaşma adımıyla şaba ritüeli başlamış oluyor.

haber1-006.jpg

Şaba çift davulla gerçekleştirilirken, birinci davulun ritmi devam ederken diğer davulcunun hareketleri ön plana çıkıyor. Misafirin elindeki iplerle güçlü davulcuya meydan okuyan bu geleneğin en eğlenceli yanı, davulcunun misafirin isteğine göre davranışlarını şekillendirmesi. Misafirin şabalama sırasında bahşiş atmasıyla Abdallardaki coşku doruk noktasına ulaşıyor.

haber2-004.jpg

Ancak, şaba geleneğinde davulcunun da işin ustası olduğu unutulmamalı. Misafirin paralı olduğunu fark eden davulcu, oyunu uzatıp bahşiş almayı hedefliyor. Eğlenceli bir alışverişin yaşandığı bu ritüelde, sonunda davulcunun eline ulaşan bahşiş, coşkulu bir taksim eşliğinde misafire teşekkür edilerek alınıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.