Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Adil kullanım baskısı!

Adil kullanım baskısı!

Sabit internette belli bir kullanımdan sonra hızın düşmesine neden olan Adil Kullanım Kotası (AKK) 1 Ocak itibariyle kaldırıldı. Artık internet kullanımında kota olmayacak ve hızlar düşürülmeyecek.

***

Türk Telekom, Turkcel, Vodafone ve alternatif operatörler, kullanım kotası olmayan internet paketlerini uygulamaya koydu. Halihazırdaki kotalı internet kullanan abonelerin kotası kalkacak ve aynı fiyatla internet hizmeti almayı sürdürüyor. İnternetteki yeni uygulamadan en fazla etkilenen ise şüphesiz yeni aboneler oldu. 

***

1 Ocak sonrası internet abonesi olan kişiler daha yüksek tarifelerden internet hizmete almaya başladı. Eski aboneler ise geçmişteki sözleşmedeki tarifeleri üzerinden kotasız olarak internet paketlerini kullanmaya devam ediyor.

***

Bir hatırlatmada daha bulunayım, bu yeni düzenleme sabit interneti ve fiberi kapsarken, mobil (telefon) kullanıcılar hız ve fiyat olarak bundan etkilenmeyecek.

***

Yeni abonelerin yüksek tarifelerden internet hizmete almaya başlaması haricinde her şey iyi de, eski tarifeleri kullanan yani yeni düzenlemeden önce sözleşmesi bulunan kullanıcıların maruz kaldığı bir sıkıntıya değinmek istiyorum.

***

1 Ocak 2018 öncesinde belli bir tarife üzerinden sözleşmeleri bulunduğu için internet hizmetini daha uygun fiyata kullanan aboneler, bugünlerde internet sağlayıcı operatörler tarafından sıkça aranmaya başlandığını görüyorum. Servis sağlayıcılarının aramasındaki amaç “Yeni düzenlemeden memnun musunuz?” sorusunu yöneltmek değil, abonenin daha yüksek bir tarifeye geçmesini sağlamak.

***

Hemen bir örnek vermek gerekirse geçtiğimiz hafta eşim, internet sağlayıcı firmamız tarafından kendisinin arandığını ve “kota aşımı yapmış olduğunuzu görüyoruz, size özel bir kampanyamız var, isterseniz mevcut tarifenizi yükseltebiliriz” şeklinde kendisine bilgi verildiğini birkaç kez daha aynı konudan arandığını anlattı. Yakınımdakilerden de buna benzer olayları işittim. Bakıyorum ki sözleşmenin devam etmesinden dolayı fiyat artışına gidemeyen internet sağlayıcılar, aboneleri sık boğaz eder gibi yanıltma yöntemiyle fiyat artışı yapmaya çalıştığını düşünüyorum. Bu konularla ilgili görüştüğüm bilgi sahibi kişiler de internet abonelerini uyarıyor ve tarife değişikliğine asla “onay” vermemeleri önerisinde bulunuyor. Aksi taktirde kabarık faturalarla karşı karşıya kalmanız mümkün olabilir! 

***

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza abonelerin yanıltılmaması konusunda büyük görev düşüyor. İnternet sağlayıcılarının daha fazla para kazanması için vatandaşın sık boğaz edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR