Emrah ÖZCAN

Emrah ÖZCAN

Ah Avrupa! Ah Amerika!

Ah Avrupa! Ah Amerika!

Türkiye’de 129 devlet üniversitesi, 72 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 201 üniversite var. Devlet üniversiteleri sayısı vakıf üniversitelerinin neredeyse iki katı kadar. Devlet üniversiteleri sayıca önde. Peki, eğitim kalitesinde? Tartışılır ama kendi içimizde. Ne zaman uluslararası bir araştırma yapılsa dünyanın en iyi üniversiteleri sıralansa, eğitim kalitemizdeki yetersizlik yüzümüze vuruluyor. Şaşırdık mı? Hiç sanmam. 
Her geçen yıl teknoloji gelişiyor. Yaşam kolaylaşıyor. Eğitim olanakları gelişen teknolojiye paralel artıyor ve daha evrensel bir hâl alıyor. Tüm bunlara rağmen nasıl oluyor da her geçen yıl üniversitelerdeki eğitim kalitemiz geriye gidiyor. Şimdi nasıl olur yahu her geçen yıl bir öncekine göre daha iyiyiz dediğinizi duyuyorum. O zaman İngiliz eğitim değerlendirme kuruluşu THE (Times Higher Education) tarafından oluşturulan  ‘2019 dünyanın en iyi üniversiteleri’ sıralaması listesine bir göz atalım.
Londra merkezli yükseköğretimi derecelendirme kurulu Times Higher Education dergisi  '2019 Dünyanın En İyi Üniversiteleri' sıralamasını açıkladı. 77 ülkeden 1258 üniversite değerlendirmeye alındı. Sıralama yapılırken öğretim kurumlarının bilimsel araştırmaları, eğitim-öğrenme oranı, gelir ve itibar, etkinlik, yenilikçilik vb. başlıklar altında 13 kıstas dikkate alınarak yapıldı ve 14 milyondan fazla yayın dikkate alındı.  1258 üniversite arasına Türkiye’den 23 üniversite girdi ve araştırmaya dâhil edildi. Peki sonuç? Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye’den sadece 2 üniversite girebildi. Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi.
Listeye giren iki üniversite de vakıf üniversitesi. Hani nerde bizim köklü devlet üniversitelerimiz? Ya eğitim kalitemiz geriye gidiyor ya da diğer ülke üniversitelerinin eğitim kalitesi bizden çok çok hızlı ilerliyor. İkisi de kabil ama makbul değil. Geçen yıl aynı listede 5 üniversite vardı. Bu yıl sayı 2’ye düştü. 81 il, 200’den fazla üniversite, on binlerce öğrenci. İlk 500’de 2 üniversite. Onlar mı çok iyi biz mi kötüyüz? Ne demişti Nurettin Topçu; “İnsanlar, bazen kendi katillerinden hayranlıkla bahseder. Ah Avrupa! Ah Amerika!”
Bu arada sıralamada ilk sıra son iki yıldır olduğu gibi İngiltere’den Oxford Üniversitesi’nin, ikinci sıra yine İngiltere’den Cambridge Üniversitesi’nin oldu. İlk 10’da yer alan üniversiteler Britanya ve ABD’de. İlk 10 içinde 7 ABD üniversitesi, 3 İngiliz üniversitesi yer alıyor. Hemen hemen haftada bir her alanda yapısal reform paketleri açıklanıyor. Şu günlerde bir paket de üniversiteler için ayırsak çok mu şey istemiş oluruz?
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR