Yeryüzündeki Allah'ın evleri mescitler

Yeryüzündeki Allah'ın evleri mescitler

Camiler ve mescitler, genel manasıyla Allah’ın evi olarak nitelendirilir. İnsanlar, camilerden bahsederken Allah’ın evi olarak bahseder. Peki, Allah’ın evi neye denir? Allah’ın evi neresidir? Allah’ın evleri? İşte detaylar:

Mescit sözcüğü, tevazu ile eğilmek anlamındaki secde etmek kelimesinden türeyen ve secde edilen yer manasını ifade eden bir isimdir. Kur’an-ı Kerim ve hadislerde Müslümanların ibadet mekânları mescit olarak anılmıştır. Bu adlandırma oldukça manidardır. Zira Allah resulü “Kulun rabbine en yakın olduğu an secde anıdır” sözü ile Müslümanın ibadetinde secdenin ayrıcalıklı bir yer olduğu bildirmiştir. İslam dünyasının geri kalanı ise mescit ismini benimsemiş, Müslümanların en kutsal mekânları olarak bilinen Mescidi Haram, Mescidi Aksa ve Mescidi Nebevi özel isimleri ile anılmaya devam edilmiştir. Peki, Allah’ın evi neye denir? Allah’ın evi neresidir? Allah’ın evleri? Tüm detaylar haberimizde:

kabe-2.jpg

ALLAH’IN EVİ NEYE DENİR?

İnsanlar, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem'den bu yana farklı inançlara mensup olsalar da her devirde bir araya gelip topluca ibadet edecekleri kutsal mekanlar belirlemişlerdir. Kur’an-ı Kerim’in bildirdiği üzere yeryüzünde insanlar için yapılan ilk mabet, Mescidi Haram olarak bilinen Kâbe’dir. Resulullah da Mescidi Haram’dan sonra yapılan ilk mescidin Mescidi Aksa olarak haber vermiştir.

kabe-3.jpg

“Yeryüzü, toprak benim için mescit ve temiz kılınmıştır. Ümmetimden kim nerede namaz vaktine ulaşırsa hemen orada namazını kılabilir” sözleri ile toprağın namaz kılmak için uygun olduğunu bildiren Hz. Peygamber Medine’de mescit inşası tamamlanıncaya kadar namaz vakti girdiğinde bulduğu geniş ve temiz olan her yerde namazını eda ederdi. Kur’an-ı Kerim’de “Eğer Allah bir kısım insanları diğer bir kısmı ile önlemeseydi mutlak surette içlerinde Allah'ın ismi bol bol anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler yıkılır giderdi” buyuran yüce yaratan kendisine ibadet edilen mekânların önemini işaret etmektedir. Allah resulü de Müslümanların mabedi olan mescitlerin Allah katında en makbul mekânlar olduğunu haber vermiştir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.