Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? Alper Gezeravcı dünyaya nasıl dönecek? Alper Gezeravcı dünyada nereye inecek?

Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? Alper Gezeravcı dünyaya nasıl dönecek? Alper Gezeravcı dünyada nereye inecek?

Türkiye’nin uzaya giden ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi. Peki, Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? Alper Gezeravcı dünyaya nasıl dönecek? Alper Gezeravcı dünyada nereye inecek?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde saat 00.49'da Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Dragon kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaştı. Gezeravcı'nın yanı sıra kapsülde İspanya-Amerikalı Michael López-Alegría, İtalyalı Samantha Cristoforetti ve İsveçli Eytan Stibbe yer aldı. 14 günlük görev süresinin tamamlanmasıyla dünyaya geri dönecek astronotların nasıl geri geleceği ise merak konusu oldu. Peki, Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? Alper Gezeravcı dünyaya nasıl dönecek? Alper Gezeravcı dünyada nereye inecek? Tüm detaylar haberimizde:

alper-gezeravci.jpg

ALPER GEZERAVCI NE ZAMAN DÖNECEK?

Türkiye’nin uzay misyonu çerçevesinde ilk kez uzaya çıkan Türk vatandaşı olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştireceği 13 bilimsel deneyin ardından 14 günlük görev süresinin dolmasıyla birlikte beraberindeki astronotlarla birlikte tekrardan dünyaya dönecek. Resmi bir dönüş tarihi açıklanmasa da astronotların tahmini olarak 3 Şubat 2023 tarihinde dönmesi bekleniyor.

dragon-1-001.jpg

ALPER GEZERAVCI DÜNYAYA NASIL DÖNECEK?

Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu astronotları taşıyan Dragon uzay aracı ilk olarak ISS’ten otomatik komutlarla ya da yer kontrol merkezinin komutları ile ayrılacak. Astronotlar, istasyondan güvenli bir mesafeye ulaşana kadar itici sistemler sayesinde çeşitli manevralar yapacak. Dünyaya dönüş için hareket edecek olan Dragon, belirli bir açıyla yörüngeden çıkacak. Sonra ise dünyaya doğru hareketlenen araç atmosfere doğru ilerlemeye başlayacak. Bu sırada Dragon aracı ciddi ısı ve sürtünme kuvvetiyle karşı karşıya kalacak. Ancak araçtaki ısı kalkanı araca ve içindeki astronotlara zarar vermeyecek. Atmosferin daha yoğun katmanlarına ulaşıldığında araçtaki ilk paraşüt sistemi açılacak. Hızı azalan Dragon aracının ana paraşütlerinin açılmasıyla birlikte okyanusa kontrollü bir iniş yapacak. Okyanusta bekleyen yardım gemisi ile birlikte ise astronotlar Dragon kapsülünden çıkarılacak.

dragon-3.jpg

ALPER GEZERAVCI DÜNYADA NEREYE İNECEK?

Astronotları taşıyan Dragon kapsülü, Atlas Okyanusu’nun ABD’ye yakın bölgesine iniş yapacak. Kapsülün inişiyle birlikte okyanusta bulunan kurtarma gemisi kapsülü denizden alacak. Bu şekilde iniş gerçekleşmiş olacak.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.