Ankara’da 4 tane kalay ustası kaldı: "Çırak yetiştiremiyoruz"

Ankara’da 4 tane kalay ustası kaldı: "Çırak yetiştiremiyoruz"

Ulus’ta bakır ve kalay dükkânı bulunan Kalaycı Aytekin Küçük, Ankara’da 4 tane kalay ustası kaldığını ifade etti. Meslekte çırak yetiştirmenin günümüzde çok zor olduğunu söyleyen Aytekin Küçük, son neslin kendileri olduğunu söyledi.

Ulus’ta bakır ve kalay dükkânı olan Aytekin Küçük yarım asırlık bakır ve kalay tecrübesini gazetemize anlattı. Aytekin Usta günümüzde çırak yetişmediğini şimdiki gençlerin meslek öğrenme hevesleri olmadığını ifade etti. Mesleğini yarım asırdır sürdüren Aytekin Usta Ankara’da kalay ustasının kalmadığını söyledi. ‘’Eskiden bu kalenin etrafı kalay ustalarıyla doluydu. Karşısındakinin portresini bakıra çıkarırlardı, eskiden öyle ustalar vardı. Çekiç sesinden çarşıya giremezdin. Şimdi ise Ankara’da zaten 4 tane kaldık 5. usta yok. Biz kaldık sadece son nesil.’’ Dedi. Günümüzde insanların bakır kullanımına tekrar yönelmesi gerektiğini, hastalıkların sağlığa zararlı kimyasallar içeren tencerelerin kullanımıyla yaygınlaştığını ifade etti.

foto.jpg

YETİŞTİRECEK ÇIRAK BULAMIYORUZ

Mesleğinde yarım asırdır ustalık yapan Aytekin Küçük, artık çırak bulamadıklarını ifade etti. Yeni nesil kalaycıların pazarlarda ürünü alıp eski ustalara yaptırdığını söyleyen Aytekin Usta "Benim ustam bana mesleği dört dörtlük yapmayı öğretti. Elimdeki her işi en iyi şekilde yapmayı öğrendim. Ustamın tavrı biraz sertti ama mesleği de o şekilde öğrendim. Bana kızardı ama yaptığım bir işi beğenmediğinde beni çaya gönderir o sırada kendisi düzeltirdi. Ben gelince de Aytekin Usta eline sağlık hep böyle isterim diye söylerdi. Gönlümüzü kırmazdı. Şimdiki gençlere bakıyorum en ufak bir şey diyemiyorsun. İşi daha iyi öğreneyim demiyor bırakıp gidiyor. Bir çırak benden hem kalay öğrenecek hem yeni bakır öğrenecek hem nikelaj yapmayı öğrenecek hem de işleme yapmayı öğrenecek. Hemen kalaycı olunmuyor. Yapılırken görsen çok kolay. Ama o ne aşamalardan geçiyor, asitlerde bekliyor. Kimse bunları bilmiyor. Yani çeşit çeşit meslek var öğrenecek adam yok" İfadesinde bulundu.

foto1.jpg

BAKIR SAĞLIKLI AMA KULLANILMIYOR

Aytekin Usta günümüzde insanların tekrar bakır kullanımına yöneldiğini yine de eskisi kadar rağbet görmediğini ifade etti. Bakırdan her şeyin üretilebileceğini ifade eden Aytekin Usta, bakırın insan sağlığına zararlı olmadığını da ekledi. "Eskiden böyle teflon tavalar tencereler yoktu. Köylerimizde evlerimizde her şeyimiz bakırlarda yapılırdı. Hastalık yoktu, doktorlar gelen hastayı paylaşamazlardı. Şimdi ise çeşit çeşit hastalık var. Bunun en büyük nedeni şimdi kullandığımız yemeklerimizi pişirdiğimiz tencerelerde bulunan kimyasal maddeler. Ama eskiden kullandığımız bakırlarda öyle bir durum söz konusu değil. Kalay öyle bir madde ki yerin altından çıkmasına rağmen pisliği kabul etmez. Bakır yıkandığında kararır ama üzerinden kalayı çıkaramazsın. Kesinlikle kimyasal içermez." dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.