Ankara’da bir ilk: Başkentin ilk milli mücadele müzesi açıldı

Ankara’da bir ilk: Başkentin ilk milli mücadele müzesi açıldı

Tarihi Abidin Paşa Köşkü, Milli Mücadele Müzesi olarak hizmete açıldı. Başkentin ilk milli mücadele müzesinde tarih yolculuğu başladı.

Tarihi Abidin Paşa Köşkü, Milli Mücadele Müzesi olarak hizmete açıldı. Başkentin ilk milli mücadele müzesinde tarih yolculuğu başladı. Açılışta konuşan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Ankara’da bir ilki yaparak bu köşkü Milli Mücadele Müzesi yaptık. Ayrıca Anıtkabir’e gelen herkesin müzeye gelmelerini sağlamak için gerekli girişimlerde bulunduk” dedi.

Gerçekleşen müze açılışına Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhuriyet Halk Partisi’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin önceki Genel Başkanı Hikmet Çetin, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, CHP Genel Başkan Yardımcıları Koza Yardımcı, Zeliha Şahbaz, Gamze Taşçıer, Ensar Aytekin, Gül Çiftçi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, eski Turizm Bakanı Abdulkadir Ateş, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP Ankara Milletvekili Aliye Ersever, CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, CHP Çankaya İlçe Başkanı Fahri Yıldırım, CHP Mamak İlçe Başkanı Behçet Akdulum, CHP Altındağ İlçe Başkanı Ali Ergin, Abidin Paşa’nın üçüncü kuşak torunu Esin İleri, Çankaya Belediyesi meclis üyeleri, başkan yardımcıları, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

tasdelen.jpg

“ANKARA’DA BİR İLKİ YAPTIK”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Bu köşkü 1886’da Ankara Valisi Abidin Paşa yaptırdı. Kendisi Abidin Dino'nun dedesiydi. Köşk zamanında Harbiye olarak kullanıldı, sonra MKE’ye geçti. Rahmetli babam Doğan Taşdelen, MKE'ye parasını ödeyerek köşkü belediyeye kazandırdı. Biz de şimdi Ankara’da bir ilki yaparak bu köşkü Milli Mücadele Müzesi yaptık. Ayrıca Anıtkabir’e gelen herkesin müzeye gelmelerini sağlamak için gerekli girişimlerde bulunduk” diye konuştu.

yabvas.jpg

“ÇALIŞMALARA HIZLA DEVAM EDECEĞİZ”

Açılış konuşmasında belediye seçimlerinden sonra belediye başkan sayımızı arttırmış olacağız diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "İnşallah biz, bütün belediye başkanları olarak, 31 Mart’tan sonra belediye başkanı sayımızı da artırmak ve meclisteki çoğunluğu ele geçirmek suretiyle Ankara’nın tarihini, kültürünü ortaya çıkaracak çalışmalara hızla devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ozel.jpg

ÇAĞA UYGUN BİR DÖNÜŞÜM

Müzenin çağa uygun olacak şekilde dönüştürüldüğünü vurgulayarak konuşmasına başlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Eğer burası sosyal demokrat bir belediye başkanının hizmet alanında olmasaydı ya bir restoran olurdu ya ihaleye çıkılır, birileri alır, burayı başka amaçlarla kullanır, ya belediye başkanı kendisine makam odasının içinde olacağı bir çalışma alanına çevirirdi. Ama sevgili Alper Başkanımız burayı Milli Mücadele Müzesi haline çevirdi. Çağa uygun bir dijital müze haline dönüştürüldü. Önemli bir tarihsel süreci dijital imkânlarla hayata geçirerek bizlerin, gençlerin kullanımına bahşetmek son derece önemli hizmet, bunun için Alper Başkanı ve ekibini kutluyorum, kendilerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

12312.jpg

SON TEKNOLOJİ İLE DONATILDI

Müze, ziyaretçilerine son teknoloji ile düzenlenmiş etkileşimli bir tarih deneyimi ile karşılıyor. Engelli bireyler için özel tasarlanmış bilgilendirme sistemi yer alıyor. Müzenin giriş kısmında Atatürk’ün tarihi “Nutuk” kitabının sayfalarından oluşturulan portresi bulunuyor. Abidin Paşa Odası, Milli Mücadele Basın Odası, Kahramanlar Odası, Sinema Odası ve Cephe Odası’nın yer aldığı müzede eşsiz bir hava hakim.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.