Ankara'nın 5 yıllık karnesi: Mansur Yavaş Ankara’da ne yaptı?

Ankara'nın 5 yıllık karnesi: Mansur Yavaş Ankara’da ne yaptı?

İlksayfa Gazetesi olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yürüten ve ikinci dönemine hazırlanan Mansur Yavaş’ın 5 yıllık karnesini hazırladık. 2019 yılında 26 seçim vaadi bulunan Mansur Yavaş; vaatlerinin 15’inde somut adım attı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, 5 yıl içinde 26 seçim vaadinden 15’inde somut adımlar attı. Projelerin yarısından fazlası tamamlandığı veya tamamlanmak üzere olduğu görüldü.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Cumhuriyet Halk Partisi’nden ikinci kez aday gösterilen Mansur Yavaş’ın 5 yıllık karnesini hazırladık. 2019 yılında AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’ye karşı yüzde 50.9 oyla kazanan Mansur Yavaş’ın 26 seçim vaadi bulunurken; bunların 15’inde somut adımlar atıldı. Kalan 11 seçim vaadinin bir kısmında farklı şekillerde projeler yapılırken; bunların 6’sında herhangi bir gelişme olmadığı görüldü.

abbbina.jpg

5 YILDA ANKARA’NIN ULAŞIMI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 5 yılında ulaşım için 58 kilometre metro hattı, 7 bin taksiciye ücretsiz tablet, Ulus ve Kızılay Yeniden Projesi kapsamında Ulus trafiğinin yerin altına inmesi, belli noktalardan Kızılay'a ücretsiz ulaşım ve belirli zamanlarda meydanın araç trafiğine kapatılması, makam araçlarını azaltmak ve araçlardaki çakarların sökülmesi ile ev temizliğinde çalışan kadınlara özel ulaşım kartı vaatlerine yer verildi.

Başkentte ulaşımın en önemli yapı taşlarından metrolarda 5 ayrı metro projesi ile toplam 50,6 kilometrelik metro hattı için ihale yapılırken; 7 bin taksiciye ücretsiz tablet vaadinin yerini “Akıllı Başkent Taksi” projesi aldı. Akıllı Başkent Taksi Projesi ile Ankara taksilerine dijital taksimetre, yolcu koltuklarına ise tablet yerleştirildi. Ulus için “Ulus Meydan Tasarım Projesi” çalışmalarına başlanırken; Kızılay’a yönelik; belirli saatlerde trafiğe kapatılması söz konusu olmadı. ABB Başkanı Yavaş’ın vaatleri arasında yer alan makam araçlarının azaltılması ve araçlardaki çakarların sökülmesi ise görevinin ilk yılında gerçekleştirildi. Ev temizliğinde çalışan kadınlara yönelik ulaşım kartı ise yapılmadı.

metroankara.jpg

ANKARA’NIN 5 YILINDA ÇEVRE PROJELERİ

Ankara’nın 5 yılında çevre alanına dair vaatlerin birçoğunda gerekli adımlar atıldı. “Sokak hayvanları için barınak” vaadi Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile gerçekleştirilirken; “Belediye Otobüslerinin Elektrik Enerjisine Geçmesi” vaadi EGO’daki birçok otobüsün elektrikliye dönüştürülmesiyle çözüldü. Musluk suyunun içilebilir hale getirilmesi konusunda ise 400 kilometreden fazla eskiyen ve asbestli boru ve içme suyu hattının yenilendiği açıklanırken; AOÇ ile Gençlik Parkının birleştirilerek oluşturulacak Atapark projesi gerçekleşmedi. Ümitköy-AOÇ arasındaki bisiklet yolunun ilk etabı ise tamamlandı. Mogan ve çevresinde sulu tarıma geçilmesi de çiftçiye verilen tarımsal desteklerle yapıldı. Barajlarda güneş panellerinin kurulması projesinde de Bayındır Barajı’na güneş paneli yapılması için ihale düzenlendi.

bakap.jpg

EKONOMİ VE SOSYAL POLİTİKADA 5 YIL

Mansur Yavaş’ın ekonomi ve sosyal politika alanındaki 8 vaadi arasında Ankara'da su fiyatlarını indirmek, öğrenci evlerine indirimli su, çiftçiye destek olacak Tarım Kart, kimsesiz engellilerin bakımı için Zihinsel Engelliler Yaşam Köyü, köylere sağlık merkezleri, ucuz, sağlıklı, güvenilir gıdanın temin edilebileceği Halk Marketlerinin kurulması ve İngilizce Eğitim Köyü'nün kurulması yer aldı.

Mansur Yavaş döneminde Ankara’da su fiyatlarını indirmek konusunda herhangi bir adım atılmazken; öğrenci, gazi, şehit yakınları ve engelli vatandaşlara yüzde 50 indirimli su tarifesi uygulandı. Vaatlerden Tarım Kart ise ABB Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının 2022 yılında attığı adım ile gerçekleşti. Zihinsel Engelliler Yaşam Köyü adıyla herhangi bir proje duyurulmazken; ABB tarafından bunun yerine konuyla ilgili “Engelsiz Yuva ve Engelsiz Çocuk Parkı” çalışmaları yürütüldü. Ankaralıların ucuz, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi için kurulması planlanan Halk Marketler, Başkent Market adıyla kısa sürede faaliyete geçerken; İngilizce Eğitim Köyü ise 2022 yılında Kesikköprü İngilizce Dil Köyü Projesi ile Ankaralının hizmetine girdi.

ulus.jpg

ANKARA’DA BİLİŞİM VE KÜLTÜR SANAT

Ankara’daki bilişim alanında “kamusal alanlarda ücretsiz internet erişimi” vaadi onlarca kent meydanına ve EGO otobüslerine yerleştirilen wi-fi cihazlarıyla gerçekleştirilirken; vaatler arasındaki Gölbaşı Bilişim Kenti projesinde adım atılmadı. Kültür-sanat alanındaki vaat olan belediye konservatuarı ise Osmanlı Aile Yaşam Merkezinde açılan “Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Hazırlık Kursları” açılarak gerçekleşti. “Her semte bir kütüphane” uygulaması da Kızılay ve Dikimevi metrosuna açılan kütüphane ile yapıldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.